July 1, 2025

Continuăm sfaturile pentru hidratarea sănătoasă, de data aceasta prezentând alte băuturi non-alcoolice:

*Băuturile carbogazoase și dulci se caracterizează prin:

# conținut crescut de calorii (40-70Kcal/100 ml).

# adaos de cofeină, în cazul celor de tip “cola”.

# prezența unor aditivi periculoși pentru sănătate, în special cu conținut crescut de fosfor.

# gustul este plăcut ceea ce explica consumul crescut, nu doar pentru hidratare ci și asociat cu multe alimente nesănătoase.

*Există și variante “dietetice” ale acestor băuturi, în care zahărul este înlocuit cu îndulcitori artificiali.

*În alimentația sănătoasă consumul acestor băuturi este foarte limitat. Deși contribuie la hidratare, nu au nici o valoare nutritivă.

*Dar vă sfătuim să nu uitați de limonada tradițională, adică apă, în care se pot introduce frunze de mentă și câteva felii de lămâie. Dacă nu adăugați zahăr, se poate consuma cât doriți.

*Sucurile de fructe și legume sunt frecvent folosite, deși în cadrul alimentației sănătoase se recomandă mâncatul atât al fructelor cât și al vegetalelor.

# Sucurile pregătite în casă, “fresh-urile“sunt pregătite din 2-3 fructe sau vegetale pentru a forma o cană de suc. Cele din comerț au suc naturală, într-o oarecare proporție, cu adaos de apă, fructoza și aditivi cu scop conservant.

# Este bine să știți ca în ambele forme există vitamine și minerale dar conținutul în fibre este redus (mai mult în preparatele comerciale). Atenție la conținutul crescut în sodiu (sare) al sucurilor de roșii.

*În concluzie:

# Recomandările pentru alimentația sănătoasă vizează consumul fructelor și nu înlocuirea lor cu sucuri. Dacă totuși se optează pentru ele, să fie cele pregătite în casă, nu zilnic și în cantitate redusă (aproximativ o jumătate de pahar de apă).

# Valoarea vegetalelor nu poate fi înlocuită de transformarea lor în sucuri.

# Dacă vă încumetați să consumați sucuri comerciale, citiți cu atenție conținutul lor.

*Ceaiurile sunt foarte folosite pentru a facilita hidratarea și nu numai, deoarece au valoare antioxidantă și energizantă. În funcție de modul de preparare, conținutul lor în special în cofeină (teină) și antioxidante este diferit. Iată cele mai folosite ceaiuri la noi în țară.

# Ceaiul verde conține 8-16mg cofeină/cană, având și puternică acțiune antioxidantă. În funcție de toleranța se pot consuma 2-3 căni pe zi, între mese sau după mâncare.

#Ceaiul negru deși conține mai multă cofeină (25-100mg/cană), acțiunea antioxidantă este mai redusă. Se recomandă 1-2 căni /dimineața după micul dejun și nu asociat cu cafeaua.

#Ceaiul alb are cea mai puternică acțiune antioxidantă și un conținut minim în cofeină (1mg/cană). Din acest motiv se pot consuma mai multe căni zilnic.

*Infuziile (tisane) sunt băuturile obținute din fierberea unor plante (dar nu planta ceai). Efectele lor benefice (nedemonstrate științific) sunt cunoscute în “medicina populară”. Cele mai folosite (câteva căni /zi), sunt:

# Mușețelul, cu efecte antiinflamatorii, antihistaminice.

# Menta are efecte antispastice.

# Teiul este sedativ și antitusiv.

# Sunătoarea este antiseptică și vasodilatatoare.

# Cozile de cireșe au efect diuretic.

Sâmbăta viitoare ne vom întâlni cu variatele tipuri de cafea.

Profesor emerit dr. Nicolae Hâncu

Universitatea Iuliu Hațieganu

Rețeaua privată de sănătate Regina Maria

Articolul Atenție la hidratare! ( partea doua) apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *