Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a cerut luni Guvernului și Ministrului Educației, Daniel David, să elimine măsurile de austeritate care afectează atât viața socială a studenţilor, cât și componenta educațională, să păstreze formula de calcul a fondului de burse prezentă în legislaţie şi să aloce o finanţare adecvată educaţiei. Studenţii consideră că educaţia nu este ceva pe care se risipesc banii, ci o investiţie pentru viitor. Actul educațional ar trebui privit astfel de către decidenţi, pentru a asigura şanse egale tuturor în societate, iar indiferent de circumstanţe, tăierile de la educaţie nu pot reprezenta o soluţie. Studenții de la universitățile clujene se alătură celor din toată țara în ceea ce privește nemulțumirile modului în care guvernanții tratează componeneta socială de bază a vieții de student: bursele!
Tu, guvern, te atingi tocmai de cei care vor să devină ceva. Trist!
Mircea Rodion S. este student la UBB în anul al II-lea. Acesta spune că decizia guvernului de a schimba formula de calcul a fondului bursier este absurdă. „Nu cred că o reformă economică trebuie să includă măsuri de austeritate, ca să nu zic punitive, împotriva studenților și elevilor. Domnul ministru al Educației spune că reorganizează sistemul de burse, în fapt fiind vorba de o tăiere mai mult sau mai puțin mascată de la acest drept al unor studenți și elevi. Dacă noi, studenții, am trăi într-o țară cu standarde de viață ridicate, aș mai înțelege. Dar când părinții noștri pleacă în străinătate să lucreze, ca să ne ajute pe noi să finalizăm studiile, pentru că doar din bursă nu trăiești, atunci nu pot fi de acord cu ceea ce face domnul ministru. Este absurd să ceri studenților ceea ce altor privilegiați nu le ceri. Să taie de la privilegiați! Adică, tu guvern, nu te atingi de bursele speciale, nu te atingi de mega-salariile directorilor de instutuții de stat, nu te atingi de banii pe care îi primesc de la buget partidele, dar iei de la cei care vor să devină ceva, să-și clădească un viitor, să îmbrățișeze o profesie. Trist! Păi nu este rușinos? Cum să nu ieșim în stradă? Ieșim!”
Nu studenții și elevii au dus România în criză!
Aurelian L. este student la Universitatea Tehnică, anul I master. Acesta declară: „Suntem împotriva Programul de Guvernare conform căreia calcularea fondului de burse pentru studenţi s-ar face prin raportare la salariul minim net, nu la cel brut, cum este în prezent reglementat prin Legea învăţământului superior nr. 199/2023. O astfel de măsură duce la scăderea aproape la jumătate a fondului de burse. Și prin urmare, la micșorarea numărului de bursieri. Stau și mă întreb: cum să vii cu asemenea decizii în contextul în care abandonul universitar este deja la un nivel îngrijorător. Eu am colegi care sunt bursieri dar și-au luat și joburi ca să poată supraviețui. Am un coleg de cameră care lucrează seara, până târziu, spre miezul nopții, la un restaurant și spală vase, face curățenie. Sunt trei copii, el este cel mai mare și doar tatăl lucrează. Mama are probleme de sănătate. Invață foarte bine. Cum să te atingi de bursă? Nu vreau să trimit lucurile în zona emoțională dar nu mi se pare fair-play să-l „arzi” la bursă. Guvernul să lase lucrurile așa cum sunt. Nu din cauza studenților merge prost din punct de vedere economic România. Nu studenții au dus România în criză! Dacă vor să scoată țara din criză, să recupereze TVA-urile și alte datorii la stat de la marii datorinici, de la cei care au dat tunuri, de la cei care practică economia de subsol, de la mafioți. Chiar citeam acum vreo săptămână un interviu în presă și un analist economic spunea că România are o economie subterană care ajunge până la 40 %. Să trimită ANAF-ul. Nu să tăi bursele”.
De ce taie bursele și nu se concentrează pe abandonul școlar?
Larisa M. este studentă anul II la USAMV Cluj. Aceasta menționează că „limitarea mecanismelor de sprijin pentru elevi și studenți nu face decât să îngreuneze accesul la educație al tinerilor din medii socio-economice vulnerabile. Părinții mei au ambii joburi foarte bune. Iar eu sunt singurul lor copil. Nu am nevoie de bursă, ei mă pot ajuta suficient ca să nu am probleme sociale. Dar am colegi care fără bursă ar părăsi facultatea. Ei vin din mediul rural, unde părinții lor nu găsesc de lucru ușor. Bursa este vitală pentru ei. În localitatea de unde vin eu, adică „de la țară”, cum se zice, abandonul școlar este mare. De ce nu se concentrează guvernul pe o astfel de situație? Tăierea burselor este o măsură nedreaptă, care compromite șansele la un viitor echitabil!”
„Pe de-o parte…Mi s-a spus…”
Pe de altă parte președintele Niucușor Dan a declarat : „Fără să fiu specialist în domeniul ăsta, mi s-a spus, pe de o parte, că sistemul de burse pe care îl avem noi în preuniversitar nu există nicăieri în Europa şi că e anormal să numeşti de merit ceea ce iau 30% dintre elevii din sistem. În plus, criteriul de evaluare este absolut neobiectiv, în condiţiile în care bursa asta depinde de profesorii pe care îi ai în şcoală şi este neuniform la nivel naţional”, a afirmat Nicuşor Dan, în cadrul unor declaraţii de presă susţinute în noaptea de joi spre vineri, după reuniunea Consiliului European. El a subliniat că decizia de a tăia unele burse şi de a reduce nivelul altora aparţine Ministerului Educației şi guvernului”. B.P.
Articolul Studenții clujeni luptă pentru drepturile lor! ”Guvernul să taie de la privilegiați, nu de la studenți și elevi!” apare prima dată în ziarulfaclia.ro.