July 1, 2025

Oamenii de afaceri clujeni și chiar specialiștii în economie sunt ingrijorați de reducerea cererilor pe piață, perspectiva creşterii TVA, problemele apărute în lanţul de aprovizionare şi concurenţa neloială. România traversează o criză economică severă, iar guvernul trebuie să intervină tranșant în redresarea situației. La întrebarea „Care sunt măsurile urgențe pe care Executivul ar trebui să le ia în vederea reechilibrarea financiare a țării și care sunt soluțiile pentru ieșirea din criză?” Președintele Consiliului Civic Local Cluj, Iosif Pop, a menționat: „Statul ar trebui să-și focalizeze atenția pe funcționarii din ministere și din guvern care ar trebui să-și facă datoria în colectarea taxelor și impozitelor, în general a creanțelor. Sau să-i schimbe dacă nu se dovedesc capabili. Este vorba de profesionalism și intres în restabilirea echilibrului financiar al țării. România nu-și mai poate permite să tergiverseze recuperarea unor sume importante. De asemenea organele de control ar trebui să se implice mai eficient în combaterea evaziunii fiscale”.

Cercetarea este sufletul economiei

Președintele Consiliului Civic consideră că statul ar trebui să creeze un regim de facilități pentru acele domenii pe care intenționează să le încurajeze. Adică nu o industrie depășită, lentă, care abia pulsează, ci o industrie novativă, efervescentă, care pune bază nu pe cercetare. Domeniul cercetării, din păcate, este un fel de „cenușăreasă” în România. Cercetarea, prin proiectele respective, ca și alte segmente ale economiei, pot aduce venituri bugetare serioase. Institutele și nucleele de cercetare din România au rămas tot mai puține și se descurcă greu. Unele trăiesc prin respirație gură la gură, deși ar trebui să reprezinte vârfuri reprezentative ale inteligenței românești.

Degeaba ești deținător de teren dacă nu ai susținere

Apoi at trebui ca guvernul să acorde facilități companiilor care reușesc să facă export. Exportul este vitaminizant pentru economia României și pentru firmele românești care se luptă pe piață cu volume imense de marfă venită din import. La noi decalajul dintre importuri și exporturi este foarte mare. Trebuie pus accent pe tehnologiile înalte, industria alimentară și produsele fermierilor români. Nu doar la produsele vegetale mă refer, ci și la crescătorii de animale, nesusținuți suficient de stat. Mai ales în perioadele de pandemie. Dacă tot vorbim de fermieri aș menționa că în urmă cu câteva zile am avut o discuție cu mai mulți fermieri din zona Clujului. După ploile astea, precum și din alte cauze, unii dintre ei traversează de-a dreptul o perioadă neagră, cumplită. Dacă statul vrea în mod onest ca România să-și diminueze importurile de alimente, ar trebui urgent să intervină hotârât în a-i ajuta pe acești oameni. Degeaba ești deținător de terenuri dacă nu ai susținere.

Importurile au bulversat piața

Importurile din Ucraina au bulversat piața românească. Concureța prețurilor a surclasat fermierii români. Alții speculează abil această situație, îi lasă pe producătorii români să li se strice marfa în depozite, aducând, la interes, aceleași produse din import. Aici este vorba și de rea intenție din partea unor funcționari de stat și de ignoranță. Este esențial ca statul să susțină economia locală, zonală. Aceasta este esența unei macroeconomii. Nu ici-colo câte o companie străină pe care o incurajezi să nu plece din țară și îi acorzi tot felul de facilități.

Cooperația trebuie resuscitată

Încă un aspect care astăzi este aproape uitat: cooperația. În țările UE, în special în Germania, acest segment de mijloc al economiei, este puternic încurajat. Pe vremea comunismului cooperația aducea în PIB-ul național cel puțin 8 procente. Apoi administrația locală mai aducea vreo 3 procente în PIB. Toate aceste activități astăzi sunt desființate, abandonate. Din păcate guvernanții așteptă ca PIB-ul României să fie făcut de companiile străine. Este o optică total greșită.

Costurile materiei prime sunt usturătoare

IMM România a realizat un sondaj privind percepția antreprenorilor asupra situației economice și a măsurilor care trebuie luate de viitorul Guvern. La sondaj au răspuns 1.650 respondenți, majoritatea fiind microîntreprinderi și întreprinderi mici, din domenii de activitate precum servicii, producție și comerț. La întrebarea ”Care sunt principalele probleme cu care vă confruntați în prezent?”, antreprenorii au menționat pe primele două locuri următoarele cauze: pe prima pozitie – 64,7% – aproape 2/3 dintre respondenți – au menționat costurile în creștere a materiilor prime/serviciilor folosite pentru activitatea întreprinderii; pe locul 2, cu 52,9%, s-a situat scăderea cererii vânzărilor. De asemenea, la întrebarea ”Care sunt principalele trei probleme pe care viitorul guvern ar trebui să le rezolve urgent?” au rezultat următoarele răspunsuri: pe primul loc – 4% – Stabilitatea fiscală și predictibilitatea; pe locul doi – 5% – Reducerea impozitării pe forța de muncă; pe locul trei – 57,8% – Reducerea cheltuielilor bugetare.

Ilie Bolojan: Suntem într-o situație complicată !

Suntem într-o situație economică complicată, în care avem un deficit mare, care se apropie de cel de anul trecut, pe care nu-l mai putem duce o lungă perioadă de timp. Avem o creștere accelerată a datoriei. În acest ritm depășim anul viitor o îndatorare mai mare de 60% din PIB. Avem o absorbție scăzută a fondurilor europene. Toate aceste probleme sunt pe fondul gestiunii bugetare din anii trecuți în care am consumat mai mult decât ne-am putut permite. În afară de a cheltui mult mai mult, avem și o scădere a volumului de investii directe, ceea ce încetinește creșterea economică. E nevoie de măsuri pentru a corecta aceste acumulări negative. PNL e și el parțial responsabil. Suntem conștienți de această răspundere și ne-am exprimat disponibilitatea de a participa la guvernare”, a precizat Ilie Bolojan într-o conferință de presă, după discuțiile cu președintele Nicușor Dan.

Beniamin Pascu

 

Articolul Pop Iosif, Președintele Consiliului Civic Local Cluj: Redresarea economică va fi o capitală provocare pentru orice guvern! apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *