July 1, 2025

În perioada 11-14 iulie, la Dej au loc manifestările consacrate orașului în cadrul cărora se desfășoară și Festivalul Culturii Populare Someșene „SAMUS”. Organizate sub egida Primăriei municipiului Dej, cele patru zile dedicate orașului cuprind o serie de evenimente culturale și artistice, Târgul „Produs de Cluj” fiind de asemenea o binevenită prezență în șirul celor găzduite de Zilele Municipiului Dej.

Primul eveniment cultural major, din programul anunțat de organizatori, l-a constituit „Anuala Artiștilor Plastici Dejeni”, expoziția găzduită de Muzeul Municipal fiind vernisată joi, 11 iulie, de criticul de artă dr. Luigi Bambulea, lector la Universitatea Națională de Arte din București și cercetător științific la Muzeul Național al Literaturii Române din București, alături prof. Constantin Albinetz, șef Serviciu Cultură în cadrul Primăriei Dej, care au rostit și cuvintele de deschidere a actualei ediții.

La fel ca precedentele expoziții, anuala din acest an aduce pe simeze „impresiile și emoțiile” unor artiști care, indiferent de tehnica adoptată și suportul material folosit, reușesc, printr-un joc expresiv al liniei și armoniilor cromatice, să ilustreze direcția stilistică spre care se îndreaptă fiecare în parte, sintetizând totodată zestrea de talent artistic a celor a 28 de participanți din diverse generații: Anca-Dalia Bogdan, Dorina Bodea-Ban, Eleonora Bodea-Ban, Daniela Botcă, Valentin Both, Constantin Bumbu, Emanuel Bumbu, Liviu Bumbu, Nicu Butiseacă, Daniel Cîmpeanu, Bianca Ciubăncan, Robert Gal, Ana Maria Galea, Alexandru Ghețe, Călin Groșan, Ioan Hatos, Eva Lukacs, Eva Marczian, Gabriela Meșter, Gabriela Mureșanu, Lorand Puși, Vasile Puși, Sirocasus, Ina Suciu, Robert Szervaczius, Violeta Tomai, Loredana Tomșa și Andreea Trifan. Așadar, pictură, grafică și sculptură, fiecare artist aducând pe simeze o lume proprie, nu numai prin aria de inspirație și tematica abordată, ci și prin modalitățile de folosire a limbajului plastic.

Arta este activitatea prin care o persoana, care a experimentat o emoție, în mod intenționat o transmite altor” scria Lev Tolstoi. Artistul încurajează privitorul prin lucrările sale – sculpturi, picturi, obiecte, printuri digitale etc. – să își lase ochii să se bucure de artă iar mintea să se joace cu interpretarea ei. Să se bucure şi să se joace în spaţiul artei. Pur şi simplu. Fără o agendă existenţială, subtext moralizator sau mesaj dramatic. În acest sens, sinceritatea demersului creativ realizat de „Anuala Artiștilor Plastici Dejeni” este realmente înviorătoare, cu atât mai mult în vremurile mohorâte pe care le trăim. Este important să cunoști artistul prin intermediul unei expoziții personale, acolo unde poţi pătrunde în centrul preocupărilor sale, dar este la fel de necesar şi revelator să îl vezi în dialog cu colegii săi de generaţie sau din alte generații. Prin urmare, consemnez încă o reuşită sinteză expoziţională, menită să anime peisajul cultural dejean.

M. Vaida

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *