Un fenomen obisnuit pe care l-am sesizat cu totii de mai multe ori in timpul vietii noastre este uscarea pielii. Chiar daca nu ai neaparat o afectiune cutanata sau sistemica pielea tot se usuca. Apar niste modificari minore la nivel celular care duc, in timp, la o deshidratare accentuata si la senzatia de „piele uscata”. Si cand ai pielea uscata apar si mancarimile, senzatiile neplacute, estetica pielii nu mai este una la fel de placuta.
La orice varsta poti avea o piele uscata, nu conteaza daca esti femeie sau barbat, copil sau adolescent. Pe masura ce inaintam in varsta tesutul nostru cutanat isi pierde din capacitatea de hidratare. Nu e suficient sa bem mai multa apa in timpul zilei ca sa avem pielea hidratata corect. La mijloc sunt multe procese pe care nu le vedem si care se desfasoara la nivelul celulelor din piele. Pielea uscata poate fi tratata destul de usor si nu este un motiv de panica daca stii deja care ar fi cauzele deshidratarii la nivel cutanat.
Putem avea piele uscata cand suntem la menopauza, cand lucram intr-un mediu favorizant, cand avem o dieta dezechilibrata. O astfel de piele apare si atunci cand avem anumite afectiuni cutanate, de la psoriazis pana la dermatite si eczeme, limfoame cutanate. Diabetul, bolile metabolice sau malnutritia duc si ele la o piele uscata.
O serie de factori pot agrava senzatia de piele uscata. Printre ei amintim si umiditatea prea scazuta din atmosfera in care stam, frigul, vantul, aparatul de aer conditionat, baile prelungite cu apa prea fierbinte, expunerea la soare. Mai poate avea un rol important si genetica, dar si stilul de viata, atmosfera din locuinta noastra.
In lipsa unor tratamente imediate cu acid hialuronic, de exemplu, vom simti la palpare o piele aspra, apar descuamari, fisuri, senzatii de mancarime foarte mari, greu de suportat, dar si roseata. Reactiile alergice, infectiile locale sunt urmari firesti ale pielii uscate care nu e tratata.
Cum tratam pielea uscata? E simplu. In prima faza putem folosi acid hialuronic capsule, chiar si acid hialuronic injectabil. Acidul hialuronic e o substanta bine tolerata de catre organism, este usor de folosit, asigura hidratare in profunzime si refacerea rapida dupa un episod de „piele uscata”. Cu produse bazate pe acest acid veti putea observa o ameliorare a aspectului pielii in doar cateva zile, acidul hialuronic isi face efectul rapid, mai ales daca veti combina produsele disponibile pe piata.
Inainte de orice tratamente cu acid hialuronic ar fi bine sa intrebati medicul specialist si sa stabiliti o schema corecta de tratament. Dar, acidul nu este o substanta care v-ar putea cauza anumite reactii neplacute, dar trebuie administrat cu grija pentru a putea obtine cat mai rapid cele mai bune efecte pe termen scurt. Cremele, fiolele cu acid, dar si injectiile s-ar putea sa va ajute sa scapati de pielea uscata si sa o intretineti mult mai usor.
Pe langa folosirea acidului hialuronic trebuie sa bem apa suficient, 2-2.5 litri pe zi, sa mancam legume bogate in apa si vitamine, legume si fructe proaspete de sezon. Se vor evita produsele cosmetice sau de igiena care au pH mult prea mare sau prea mic.
Produsele emoliente vor fi aliati de nadejde cand incepem tratamentul pentru pielea uscata. Ingrijirea va avea loc dinspre exterior spre interior, hidratarea va fi una perfecta, la fel si refacerea tesutului afectat de deshidratare. Daca vreti efecte foarte bune si rapide puteti folosi cremele tip apa-in-ulei. Cremele se vor aplica de doua ori pe zi, cu regularitate, pe piele umeda sau imediat dupa dus.
Alt lucru important de retinut cand ai pielea uscata si vrei sa scapi de senzatia neplacuta asociata: mergi si testeaza-te, vezi de unde a aparut deshidratarea, care sunt cauzele. Discuta cu medici, incearca sa gasesti toate cauzele si sa le tratezi intai pe ele si abia la final sa tratezi si pielea uscata, daca nu dispare de la sine. E o abordare corecta si e cea mai buna metoda de a preintampina si alte complicatii aparute de la tratamente gresite.
Si nu uita de regulile de baza: fara produse care ar putea conduce la deshidratare, uscare, protejeaza mainile si zonele mai sensibile cand lucrezi, cand faci curatenie, fereste-te sa pui mana pe diverse suprafete deja tratate si stai departe de caldura excesiva si de apa foarte fierbinte.
Doar asa vei avea o piele hidratata, fara probleme. Iar daca aplici diverse tratamente nu te opri brusc, incearca sa te tii de ele cateva luni pentru ca pielea s-ar putea sa revina la starea initiala de deshidratare.