June 16, 2024

Votul în străinătate pentru alegerile europarlamentare a început odată cu deschiderea secţiei de votare din Noua Zeelandă duminică la ora locală 07:00.

├Än data de 9 iunie 2024 se desf─â┼čoar─â scrutinul pentru alegerea celor 33 de membri din Rom├ónia ├«n Parlamentul European.

├Än func┼úie de fusul orar, votarea ├«n str─âin─âtate pentru europarlamentare se desf─â┼čoar─â ├«ncep├ónd din 8 iunie, 22:00 ora Rom├óniei, ┼či p├ón─â pe 10 iunie, 8:00 ora Rom├óniei (ultimele sec┼úii se vor ├«nchide pe Coasta de Vest a SUA).

Se voteaz─â ├«ntre orele locale 7:00 ┼či 22:00. Aleg─âtorii care se afl─â la sediul sec┼úiei de votare la ora 22:00, precum ┼či cei care se afl─â la r├ónd ├«n afara sediului sec┼úiei de votare pentru a intra ├«n localul de vot pot s─â exercite dreptul de vot, p├ón─â la ora local─â 23:59.

Potrivit MAE, peste 900 de sec┼úii au fost organizate pentru rom├ónii care vor s─â voteze ├«n str─âin─âtate la scrutinul pentru reprezentan┼úii ├«n Parlamentul European, cele mai multe fiind ├«n Italia ÔÇô 150. Num─ârul de sec┼úii este direct propor┼úional cu num─ârul de rom├óni din fiecare ┼úar─â.

Toţi cetăţenii români care se află în afara ţării pe 9 iunie pot vota în orice secţie de votare deschisă prin MAE în străinătate.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) ┼či Autoritatea Electoral─â Permanent─â (AEP) au realizat ┼či un Ghid destinat aleg─âtorilor care doresc s─â voteze la sec┼úiile organizate ├«n str─âin─âtate la alegerile pentru Parlamentul European, care este disponibil pe pagina online a MAE.

Cetăţenii pot consulta ghidul accesând link-ul:

www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/alegeri_2024/ghidul_alegatorului_roman_din_strainatate_-_parlamentul_european_9_iunie_2024.pdf

Lista sec┼úiilor de votare din str─âin─âtate ┼či adresele sediilor acestora poate fi consultat─â pe pagina de internet a MAE, la sec┼úiunea dedicat─â alegerilor:┬áwww.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/alegeri_2024/lista_sectiilor_de_votare_9_iunie_2024_site_mae.pdf┬á.

MAE aminte┼čte c─â la alegerile europarlamentare din 9 iunie cet─â┼úenii rom├óni cu drept de vot care domiciliaz─â, au re┼čedin┼úa sau se afl─â temporar ├«n str─âin─âtate pot vota la orice sec┼úie organizat─â ├«n afara ┼ú─ârii pe baza unui document de identitate rom├ónesc valabil ├«n ziua vot─ârii: cartea de identitate; cartea electronic─â de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pa┼čaportul diplomatic; pa┼čaportul diplomatic electronic; pa┼čaportul de serviciu; pa┼čaportul de serviciu electronic; pa┼čaportul simplu; pa┼čaportul simplu electronic; pa┼čaportul simplu temporar; ├«n cazul elevilor din ┼čcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *