April 25, 2024

Entuziasmaţi de succesul primelor două ediţii, organizatorii Maratonului Bach au dorit să ofere melomanilor clujeni un dar al continuităţii. Astfel, joi, 21 martie 2024, de ziua compozitorului Johann Sebastian Bach, în Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca va avea loc cea de-a treia ediţie a Maratonului Bach. Mulţumită finanţatorilor, intrarea la maratonul de concerte va fi gratuită.

Eveniment cultural muzical de înaltă ţinută artistică, având un caracter interconfesional şi interetnic, Maratonul Bach va debuta la ora 10:00 cu un concert de orgă susţinut de Ferencz-Zorgel Szilvia. Timp de mai bine de 10 ore, seria de concerte va aduce în faţa publicului un repertoriu larg şi divers din creaţia compozitorului, în interpretarea a peste 35 de artişti din ţară şi străinătate.

Publicul se va putea bucura astfel de măestria unor artişti precum: Arno Kerkhof (orgă), Maria Petrescu (oboi), Gebe-Fugi Renata (soprană), Duffner Melinda (mezzosoprană), Gyorgy Robert Vilmos (bas), Filip Ignac (flauto traverso), Strings IN connectiON – Cătălin Creţu (multimedia) şi Csendes Laszlo (vioară), Kostyak Elod (violoncel), Olah Matyas (violoncel), Reman Zoltan (saxofon), Reman Gergely Balint (ţambal), Luca Pulbere (pian), Olah Boglarka Eszter (pian), Amalia Erdos (clavecin) şi Erich Turk (orgă / clavecin).

„În acest an, programul de piese instrumentale şi de muzică de cameră este gândit astfel încât să includă şi câteva surprize. Mai exact, variaţiunile Goldberg, scrise iniţial pentru clavecin, vor fi auzite într-o transcripţie neobişnuită pentru saxofon, ţambal şi violoncel. Apoi, pentru prima dată într-un context audiovizual contemporan, ansamblul Strings IN connectiON va interpreta o versiune multimedia a Sonatei nr. 3 pentru vioară solo şi a melodiei coralei Komm Heiliger Geist, Herre Gott”, a explicat Horvath Zoltan, organizatorul evenimentului.

Concertul de închidere al Maratonului va începe la ora 19:00 şi va fi unul vocal-simfonic alcătuit din cantatele maestrului baroc, şi un concert pentru oboi şi orchestră.

Scopul prioritar al evenimentului este de a prezenta moştenirea muzicală şi spirituală a marelui maestru baroc de religie luterană şi, în acelaşi timp, de a implica tânăra generaţie în actul artistic. În vederea atingerii acestui scop au fost stabilite parteneriate cu cele mai importante instituţii de învăţământ muzical din oraş: Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” şi Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj.

Unicitatea Maratonului Bach este dată şi de faptul că în Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca vor fi prezente toate cele trei instrumente muzicale cu claviatură adecvate interpretării muzicii lui Bach: orga, pianul şi clavecinul. Construirea acestui monument istoric, care combină elemente în stil baroc târziu şi neoclasic, a fost finalizată în 1826. Orga sa cu trei manuale a fost construită de firma Walcker din Ludwigsburg şi a fost sfinţită în 1913. În timpul restaurării complete a bisericii, în perioada 2018-2021, orga a fost renovată integral, fiind construit şi cel de-al treilea manual. Orga pneumatică restaurată a devenit astfel cea mai remarcabilă orgă de concert din Cluj. Mai mult de atât, datorită acusticii sale, Biserica Pietati este un spaţiu adecvat şi muzicii de cameră.

Intrarea la concerte este gratuită pe tot parcursul zilei, însă organizatorii primesc donaţii pentru salvarea şi restaurarea orgii baroce din Chirpăr (judeţul Sibiu). Această orgă cu un manual şi 10 registre este unul dintre ultimele instrumente existente construite de maestrul constructor de orgi Johannes Hahn (1712-1783). Acest lucru justifică salvarea ei atât din motive de conservare a patrimoniului, cât şi din motive profesionale ale construcţiei de orgi.

Din cauza depopulării congregaţiei luterane săseşti din Chirpăr şi a stării periculoase în care se află biserica de acolo, Parohia Evanghelică-Luterană din Cluj şi-a asumat preluarea şi conservarea instrumentului. Orga a fost demontată şi depozitată în siguranţă, în anul 2022, sub îndrumarea restauratorului şi maestrului constructor de orgi Magyar Arpad, instrumentul a fost transportat la atelierul de construcţie de orgi din Hărman.

După restaurare, parohia din Cluj doreşte să mute instrumentul în Biserica Pietati, urmând să fie sfinţit anul viitor, în cadrul Maratonului Bach. Costul total al lucrărilor de salvare şi restaurare este de 65.000 de euro (325.000 de lei), din care lipseşte suma de 50.000 de euro (250.000 de lei). Donaţiile se pot face pe toată durata Maratonului Bach prin achiziţionarea unor aşa-numite „bilete de cărămidă”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *