June 15, 2024

Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca a aniversat 105 ani de când asigură sănătatea militarilor României cu cele mai potrivite arme: cunoștințele profesionale și abilitățile practice susținute de aparatura medicală. În acest context, în Piața „Avram Iancu” a avut loc un ceremonial militar în cadrul căruia prestigioasei unități medicale militare clujene i-a fost înmânat Drapelul de Luptă.

Ceremonia a debutat cu o slujbă de sfințire a Drapelului de Luptă oficiată de un sobor de preoți civili și militari după care au urmat discursurile invitaților și defilarea militară. Garda port-drapel din cadrul festivității a fost compusă din militari din cadrul Regimentului de Gardă „Mihai Viteazul” din București.

În cadrul evenimentului, colonelul Doina Baltaru, comandantul Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca a arătat că trecutul acestei instituții este unul glorios, fiind implicat în asigurarea medicală a trupelor din timpul Celui de al Doilea Război Mondial. „În epoca modernă, personalul spitalului a participat la misiuni externe în teatrele de operații din Somalia, Angola, Irak și Afganistan. Criza sanitară cauzată de pandemia cu virusul SARS-COV 2 a fost o nouă ocazie în care ne-am dovedit profesionalismul. Armele noastre sunt cunoștințele profesionale și abilitățile practice susținute de aparatura medicală pe care le punem în slujba sănătății militarilor Armatei României, a partenerilor din NATO, dar și a concetățenilor noștri. Drapelul de Luptă constituie simbolul onoarei, vitejiei și gloriei militare, fiind destinat să reamintească fiecărui soldat tradițiile glorioase ale poporului român în general și ale unității căreia îi aparține în special, precum și datoria sacră de a servi cu credință patria, de a apăra cu abnegație, chiar cu prețul suprem al vieții independența, suveranitatea și integritatea României. Noi toți, personalul spitalului, medici, asistenți medicali, personal auxiliar al spitalului și al serviciilor de suport suntem mândri de onoarea cer ni se face prin înmânarea Drapelului de Luptă și în același timp responsabili în îndeplinirea misiunii încredințate la cele mai înalte standarde”, a declarat col. medic Doina Baltaru.

Prezent la eveniment, generalul maior medicul Dragoș Marian Popescu, șeful Direcției Medicale din cadrul Ministerului Apărării Naționale a arătat că, astăzi, rolul Spitalului Clinic Militar de Urgență din „Cluj-Napoca” rămâne unul fundamental de continuator al tradiției militare și de asigurare a actului medical. „Personalul spitalului a demonstrat întotdeauna o înaltă moralitate și o competență profesională ridicată, evidențiind în mod constant angajamentul față de o practică medicală modernă conform celor mai riguroase standarde”, a spus generalul maior medicul Dragoș Marian Popescu.

Spitalul Militar din Cluj a luat ființă la data de 28 mai 1919 în baza ordinului Marelui Stat Major, fiind subordonat Comandamentului Corpului 6 Armată și purtând numele „Regina Maria”.

În prezent, spitalul funcționează cu 287 de paturi, din care 20 pentru spitalizare de zi, și restul pentru spitalizare continuă.

C.P.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *