June 15, 2024

La Cluj-Napoca, terenurile sunt tot mai rare și mai scumpe iar dezvoltatorii imobiliari au migrat spre comunele din zona metropolitană. Cum afacerile imobiliare sunt tot mai legate de politică, bătălia electorală pentru primăriile din proximitatea municipiului Cluj-Napoca are o miză cu totul deosebită.

În principiu, primarii în funcție din comunele din zona metropolitană au șanse să rămână în funcție, ținând cont de faptul că alegerile într-un singur tur îi avantajează. Însă, cum în politică și la urne e posibil orice nu este exclus ca unii dintre actualii primari să nu mai obțină un nou mandat. Ce e cert că din toate comunele din zona Metropolitană una singură va avea primar nou. Este vorba de Sânpaul unde liberalul Ovidiu Colceriu a decis să se retragă din activitate.

La Florești, comuna cea mai mare din România, PNL îl trimite în cursa pentru al doilea mandat de primar pe Bogdan Pivariu.

El a anunțat la depunerea candidaturii că în noul mandat se va ocupa de terminarea unei școli, a unei grădinițe și de implementat un centru de permanență medical.

„Vreau să mulțumesc consilierilor locali PNL și UDMR cu care am făcut o echipă extraordinar de bună în mandatul acesta. Totodată, le mulțumesc colegilor din aparatul de specialitate, care au depus eforturi alături de mine pentru a ajunge la rezultatele de astăzi. Vreau să-i asigur pe locuitorii comunei Florești că din 9 iunie vom fi tot aici să continuăm această muncă. Nu vom încetini deloc ritmul dezvoltării. Împreună suntem noul Florești”, a spus Pivariu.

USR Cluj îl aruncă în cursa pentru primăria celei mai mari comune din țară pe antreprenorul din domeniul IT Flaviu Udrea.

„Floreștiul are nevoie ca de aer de un om gospodar, care să iubească acest loc, dar și de un om cu viziune. Comuna noastră se află într-un punct de cotitură: ori începem să rezolvăm acum marile probleme, haosul urbanistic și traficul, ori Floreștiul riscă să devină de nelocuit. Fără rezolvarea problemelor de transport, oamenii vor pleca”, spune Flaviu Udrea.

PSD caută pe ultima sută de metri candidat pentru Florești. Și asta după ce Biroul Electoral a respins candidatura fostului edil Horia Șulea. În cursul zilei de luni, social democrații încă evaluau cu cine să intre în bătălia pentru Florești, iar dacă nu vor reuși să rezolve această problemă până marți, 30 aprilie, ultima zi de depunere a candidaturilor, PSD va rămâne fără candidat.

În comuna Baciu, actualul primar Balázs János(UDMR) candidează pentru un nou mandat iar PNL l-a desemnat să candideze pentru funcția de edil pe Cosmin Maier, în prezent viceprimar. USR îl trimite în bătălia pentru funcția de primar la Baciu pe Gabriel Barz iar PSD pe fostul primar Florin Mureșan. Comuna Baciu s-a aflat în ultimii ani într-un amplu proces de dezvoltare imobiliară, ceea ce va face ca tema campaniei de acum să fie dictată de interesele din jurul proiectelor imobiliare.

Aceeași temă se va regăsi și la Apahida unde social democratul Grigore Fati va candida pentru un nou mandat. PNL o va trimite în cursa pentru funcția de primar al comunei Apahida pe Cristina Belce, care deține funcția de viceprimar, iar USR pe Paul Cserei.

La Jucu, social democratul Valentin Dorel Pojar a trebuit să țină frâu ofensivei imobiliare din ultimii ani. Pojar s-a înscris pentru un nou mandat de primar și îi va avea contracandidați pe Nicolae Borca de la USR și pe Adriana Baciu din partea PNL.

La Jucu sunt înregistrați 389 agenti economici cu o cifră de afaceri totală de 3,3 miliarde lei (745,7 milioane euro), 3,26% din cifra de afaceri din județul Cluj.

În total, la Jucu sunt 4.604 angajați, 2,34% din numărul de angajați din județul Cluj. Cel mai mare angajator de aici are 3409 de salariați.

La Feleacu, liberalul Gabriel Costea va primi în 9 iunie replica lui Andreea Florea de la USR în timp ce PSD nu a reușit să-și desemneze candidat în această comună.

La Gilău, liberalul Gelu Topan candidează pentru al doilea mandat și îi va avea ca și contracandidați pe Virgil Bilc de la Alianța Dreapta Unită și pe Elvira Gugura, reprezentanta PSD.

La Tureni, actualul primar Dana Mănăilă se prezintă la scrutinul din iunie cu toate temele făcute. Cu zeci de proiecte contractate în ultima vreme pe bani europeni și de la bugetul de stat, dar și cu o experiență de patru mandate, edilul liberal va câștiga aproape sigur în fața lui Andrei Iozon de la PSD. Alianța Dreapta Unită nu a reușit să desemneze un candidat care să se confrunte cu Dana Mănăilă.

La Sânpaul, actualul primar liberal Ovidiu Colceriu nu mai candidează. În acest context, PNL l-a desemnat să intră în bătălie pe administratorul public Călin Bogdan. Liberalul îi va avea ca și contracandidat pe social democratul Andrei Moldovan și pe reprezentantul Alianței Dreapta Unite, Radu Deelean.

Și la Ciurila miza imobiliară este destul de mare. Aici, liberalul Cristinel Popa va primi replica lui Viorel Circa de la USR și a lui Valentin Mocan-PSD.

Viziunea de dezvoltare a celor care vor fi aleși în comunele din zona metropolitană este foarte importantă deoarece aceste unități administrative sunt prinse în marile proiecte de dezvoltare ale municipiului Cluj-Napoca. Și aici este vorba de metrou, centura metropolitană, trenul metropolitan, culoarul de mobilitate sustenabil de-a lungul Someșului.

C.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *