April 12, 2024

Un concert remarcabil va avea loc de ziua femeii, în data de 8 martie 2024, la ora 19:00, când Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” alături de solistul violinist Roman Simovic, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea vor încânta publicul cu Concertul nr. 2 în sol minor pentru vioară de Serghei Prokofiev și Simfonia nr. 3 de Serghei Rahmaninov.

Concertul nr. 2 în sol minor pentru vioară compus de Serghei Prokofiev a fost început în 1912 și finalizat în 1913. Lucrarea este dedicată lui Maximilian Schmidthof, un prieten al lui Prokofiev de la Conservatorul din Sankt Petersburg, care s-a sinucis. Premiera concertului a avut loc pe 23 august 1913 în Pavlosk, cu Prokofiev în rol de solist.

Partitura originală a fost distrusă într-un incendiu în timpul Revoluției Ruse, iar Prokofiev a reconstruit și revizuit masiv concertul în 1923. Premiera versiunii revizuite a avut loc la Paris pe 8 mai 1924, sub bagheta dirijorală a lui Serge Koussevitzky. Lucrarea rămâne unul dintre cele mai formidabile concerte pentru vioară din punct de vedere tehnic din repertoriul standard.

În continuare, Filarmonica va încânta audiența cu Simfonia nr. 3 în La minor, Op. 44, compusă de Serghei Rahmaninov între 1935 și 1936. Această simfonie este considerată o lucrare de tranziție în creația lui Rahmaninov. Cu o linie melodică și ritmuri expresiv rusești, simfonia se distinge prin economia sa de expresie, în comparație cu predecesoarele sale. Deși primele reacții critice și publice au fost mixte la premiera sa din 1936, simfonia a câștigat ulterior apreciere și este astăzi recunoscută și interpretată frecvent.

Gabriel Bebeșelea

Gabriel Bebeșelea este Dirijorul Principal al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din București și Directorul Artistic al ansamblului și festivalului Musica Ricercata. Bebeșelea se bucură de o carieră internațională vibrantă, fiind invitat al unor ansambluri de prestigiu precum Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Barcelona Symphony Orchestra, Orquesta Sinfónica de Castilla y León, Singapore Symphony Orchestra, Orchestra Filarmonică Națională din Rusia, Tonkunstler Orchestra, PKF-Prague Philharmonia, etc. Sezonul său 2023/24 debutează cu apariții la Festivalul „George Enescu” alături de Musica Ricercata și Lawrence Brownlee, și îl găsește conducând interpretări ale monumentalului „Gurrelieder” de Arnold Schoenberg. De asemenea, revine la Bochumer Symphoniker, Ulster Orchestra, Zagreb Philharmonic Orchestra și la Filarmonica de Stat „Transilvania”, al cărei Dirijor Principal a fost între 2016 și 2023. Un remarcabil dirijor de operă, Bebeșelea a fost numit Dirijor Principal al Operei Naționale Române din Iași în 2011, devenind astfel cel mai tânăr Dirijor Principal din România. În 2015, a fost numit Dirijor Principal al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

În sezoanele recente, a condus spectacole ale operelor „Mireasa Țarului” de Rimsky-Korsakov la Opera din Perm, „Il viaggio a Reims” de Rossini la Festivalul de Operă Rossini din Pesaro, „Adriana Lecouvreur” de Francesco Cilea la Opera Națională din Timișoara (Capitala Culturală Europeană 2023), precum și o nouă producție a operei „Manon Lescaut” la Teatrul Național Sloven Maribor.

Roman Simovic

Virtuozitatea strălucitoare și muzicalitatea înnăscută a lui Roman Simovic, alimentate de o imaginație fără limite, l-au purtat pe toate continentele, cântând pe multe dintre cele mai importante scene ale lumii, printre care Carnegie Hall, Sala Bolshoi a Conservatorului Ceaikovski, Mariinsky Hall din Sankt Petersburg, Grand Opera House din Tel-Aviv, Victoria Hall din Geneva, Rudolfinum Hall din Praga, Barbican Hall din Londra, Art Centre din Seul, Grieg Hall din Bergen, Rachmaninov Hall din Moscova, ș.a.

Această seară va oferi publicului o experiență muzicală remarcabilă, în care piesele alese și talentul orchestrei și al solistului se vor uni sub bagheta talentată a dirijorului Gabriel Bebeșelea.

Mara A. MUNTEAN

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *