Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism care funcționează la nivelul municipiului Cluj-Napoca are în analiză pentru ședința din 27 noiembrie, zece proiecte imobiliare pentru care se cere plan urbanistic zonal și de detaliu.
Printre acestea se numără proiectul companiei Brizard România, care solicită aviz pentru un complex de locuințe format din două blocuri, unul cu nouă niveluri iar celălalt cu șapte niveluri la intersecția străzilor Războieni și strada Vrancea din Cluj-Napoca, zona dintre râul Nadăș și strada Maramureșului în care se află case și câteva hale industriale.
Conform documentației depuse pentru analiză, terenul pe care urmează să se ridice ansamblul imobiliar are 9 352 mp și se afla în proprietatea S.C. Brizarrd România și statul român. Aici însă nu se precizează pe baza cărui titlul compania poate folosi terenul aflat în proprietatea statului român.
În prezent pe teren se află o clădire de birouri, hală de producție (anexe, spatiu tehnic) și o altă clădire de producție (două corpuri de hală – C si D).
Prin proiectul supus aprobării Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism se propun două corpuri mixte (funcțiuni terțiare de interes public și locuire colectivă). Ansamblul propus este alcătuit din 2 imobile distincte. Imobilele propuse vor avea suprafață construită totală de 1 675 mp, iar suprafața construită desfășurata totală de 14 901.50 mp (10353 mp fară subsoluri). Regimul de înălțime propus este (2S)+P+5E+R si (2S)+P+4E+R.
Unul dintre imobile va avea o forma în plan de « L », cu regimul de înăltime variabil de la 2S+P+3E la 2S+P+5E+R. Construcția propusă este amplasată pe direcția NV-SE, retrasă 3m din aliniament la strada Vrancea. Față de limitele laterale est și vest, imobilul A se va retrage cu minim H/2 , dar nu mai puțin de 4.5 metri, exceptând zona construită calcan de pe latura estică cu o adâncime de maxim 20 de metri. Celălalt imobil va avea regimul de înălțime de 2S+P+4E+R și este situat în adâncimea parcelei studiate, în partea sud-estică. „Accesul la imobil B se face pe alea de acces propusa. Față de limitele laterale est si vest, imobilul B este retras cu minim H/2 metri, dar nu mai puțin de 4.5 metri, iar față de limita posterioara sudică, imobilul B este retras cu jumătate din înălțimea totală, dar nu mai puțin de 9.00m. Distanța dintre cele două imobile este de min. 25.20m. Funcțiunea terțiară de interes public, propusă la parterul imobilului A are o suprafață construită desfășurată de 916 mp. Pentru funcțiunile de interes public se vor asigura parcajele necesare la sol, iar pentru funcțiunile de locuire colectiva se vor asigura parcările necesare în cele doua subsoluri”, se arată în documentație.
În cadrul ansamblului vor fi amenajate 117 apartamente și 124 de parcări. Înălțimea maximă propusă este de 24 de metri.
Pentru rezolvarea problemei traficului în contextul construirii ansamblului imobiliar se propune distribuirea întregului trafic generat/atras de aceasta investiție prin intermediul străzii Vrancea, în culoarul de circulaţie din vecinătate: culoarul nord, est și vest, străzile Maramureșului(tranzitată de traficul greu-n.n), strada Războieni și strada Dragoș Voda. De asemenea se realizează o strada secundară cu acces privat din strada Vrancea ce va deservi accesului în subsolurile celor două imobile.
Ansamblu de duplexuri deasupra de Bulevardul Muncii
Un alt proiect ce va fi analiza în ședința CTATU din 27 noiembrie propune realizarea a 75 de locuințe semicolective cu două unități locative și locuințe unifamiliale pe parcelă. Ansamblul va fi construit pe 37488mp împărțit în 39 de parcele. Documentația prevede o zonă verde – scuar, grădina, parc cu acces public nelimitat și o alta în care să fie construită grădiniță și instituții și servicii publice și de interes public.
Regimul de înălțime maxim admis este de două niveluri supraterane. Totalizat, regimul de înălțime nu poate depăși una dintre următoarele configurații: (S)+P+1, (semnificațiile prescurtărilor: S – subsol, D – demisol, P – parter).
Grădinița va avea o capacitate de 150 de locuri și va beneficia de terenuri pentru joacă și sport separate pentru copiii de grupă mică, mijlocie sau mare. În vederea combaterii fenomenului de intimidare a copiilor, terenurile de joacă și sport nu sunt realizate din zone independente, îndepărtate una de cealaltă la mai mult de 15,00 m, fără vedere directă între ele, dacă aceste zone au sub 10% din suprafața totală destinată jocului și sportului. Beneficiarul proiectului este Smades Group SRL, deșinută de Adrian Suciu și de Sorin Iconar.
Extindere de clădire în zona istorică protejată
Tot în ședința de miercuri se propune schimbarea funcțiunii în spații de birouri și servicii a unei clădiri de pe Bulevardul Eroilor numărul 45. Regimul de înălțime nou propus este de S+P+2E. De asemenea vor fi amenajate 18 locuri de parcare la subsol și 14 locuri de parcare pentru biciclete. Beneficiarul proiectului este Societatea Napoca lex
Comin PURIȘ