Sâmbăta trecută, 13 aprilie 2024, la Centrul de Inovație Puratos din Cluj-Napoca tinerii talentați din țară s-au întrecut la Olimpiada Națională de Cofetari-Patiseri și Brutari. În concursul pentru cofetari, s-a evidențiat clujeanca Matei Natalia Irina de la Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” Cluj-Napoca care s-a clasat pe Locul I. Ea va face parte din lotul național care va participa la Olimpiada Internațională de Meserii de la Lyon.
O clujeancă în lotul României la Olimpiada Internațională de Meserii de la Lyon.
„Am făcut șase tarte cu cremă de fistic, zmeură și jeleu, șase tarte cu ganache de ciocolată, caramel sărat și șase tarte cu cremă patissiere și yuzu. M-am pregătit cu doamna Rotaru Adriana. Am avut multe emoții, dar au fost bune. Am avut patru ore în care să pregătim tartele. Sincer am avut niște presimțiri că aș putea câștiga, dar nu eram sigură. Până la urmă am câștigat.”, a spus clujeanca clasată pe primul loc. Locul II și Locul II la proba cofetărie-patiserie au fost ocupate de Dumitrache Andreea, respectiv Burlan Georgiana, ambele de la Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” –Tărtășești. Profesoara Cristina Oșan care le-a pregătit pe cele două tinere a descris competiția de la Cluj ca fiind una strânsă. „Competiția a fost destul de strânsă. Nu mă așteptam să găsim competitori atât de dibaci. Ne așteptam la mai mult, dar este bine locul II și III. Fetele sunt foarte bune. Sunt foarte mândră de evoluția lor, perseverența pe care au avut-o, de răbdarea de care au dat dovadă. Până la urmă vorbim de niște copile. Au doar 17 ani. Am învățat foarte mult de la acești copii.”, a spus Cristina Oșan, profesor cofetărie la Liceul Tehnologic Tărtășești. Deserturile realizate de concurenți au fost evaluate de juriul format din Laura Stan, doctor inginer în cercetare și analiza senzorială a alimentelor și controlul produselor, Andra Pavel, cofetar coordonator al cofetăriei Nadiniere, Ioana Romanesc, fondator Cupcake Philosophy, Irina Gavrila, coordonator masterclass Tehno G, Flavian Dobre, Master Pastry Chef, Campion mondial, european și olimpic. „La Olimpiada liceelor pe meserii – secțiunea cofetărie-patiserie, am avut bucuria de a juriza nouă copii extraordinari. Nu mă așteptam ca ei să fie atât de dezinvolți și să creeze lucruri atât de minunate chiar dacă pentru unii basic-ul a fost să realizeze o tartă. Tarta poate face minuni. Sunt 100% sigur că în curând România și la competițiile internaționale, la nivel de licee, va face o imagine bună. Totodată, aș trage un semnal de alarmă către instituțiile statului care ar trebui să încurajeze mult mai mult învățământul dual și să îi sprijine mult mai mult pe profesori care fac multe eforturi. M-au uimit prin prin felul în care i-au îndrumat pe acești copii. Oamenii din industria gastonomică suferim pentru că nu avem personal. Atâta timp cât de mic tu nu-i oferi copilului o bază și nu-i arăți că se poate, el nu vede avantajele acestei meserii.”, a spus juratul Flavian Dobre.
Premii și pentru tinerii brutari
Atât la concursul de cofetărie cât și la cel de brutărie jurații au notat acuratețea rețetei, respectarea timpului, și nu în ultimul rând, gustul. La secțiunea brutărie Locul I a fost câștigat de Stoica Mihai Alexandru, Liceul Tehnologic, „Marin Grigore Nastase”,Tărtășești, iar Locul II de Tudorache Iosif Pavel, același liceu. Locul III a fost ocupat de Lovinescu Ariton Alexia, Colegiul ,,Vasile Lovinescu”, Fălticeni. Evaluările au aparținut brutarului artizan Ion Daniel, fondator Brutăria Casa del Pan, Ralucăi Chișbora, maestru brutar Brutăria Dorbob, Irinei Gavrilă, coordinator masterclass Tehno G și lui Marius Șandor, inginer tehnolog La Casa.
La competiție au participat 19 elevi, reprezentând licee de profil din țară, respectiv de la Liceul Tehnologic de Meserii și Servicii Buzău, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea, Liceul de Turism și Alimentație „Dumitru Moțoc” Galați, Colegiul Economic „Hermes” Petroșani, Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brănești, Colegiul Economic Râmnicu Vâlcea, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” Cluj-Napoca, Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” Tărtășești, Colegiul Economic Virgil Madgearu Iași, Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, Colegiul „Emil Negruțiu” Turda.
Competiția a fost organizată de Bakery School România, singura școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie și ciocolaterie, înființată de Puratos România, și Fundația WorldSkills România. Parteneri ai evenimentului au fost Liceul Tehnologic Marin Grigore Nastase, Tărtășești – Dâmbovița, Colegiul Tehnic Raluca Ripan, Cluj-Napoca, Primăria Cluj-Napoca și Inspectoratul Școlar Județean Cluj.
Tia Sîrca