February 29, 2024

Consiliul Județean, prin DGASPC, accesează fonduri din PNRR pentru oferirea unor servicii mai bune persoanelor cu dizabilități.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, a semnat contractele de finanțare pentru două noi proiecte din fonduri europene, destinate creșterii gradului de accesibilizare a serviciilor publice pentru persoanele cu dizabilități, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Cluj. Proiectele sunt finanțate prin P.N.R.R. în cadrul apelului de proiecte Reabilitarea/Renovarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități și au o valoare totală de 1.680.500 de lei. Prin modernizarea centrelor numărul beneficiarilor va crește de la opt pe zi la 15 pe zi. De asemenea, va fi posibilă deplasarea la domiciliul beneficiarilor a cadrelor specializate. „Ne bucurăm că am reușit să obținem bani europeni pentru dotarea celor două centre ale noastre, astfel încât să adaptăm clădirile în care acestea funcționează la nevoile individuale reale ale persoanelor cu dizabilități. În acest fel vom asigura atât un ambient plăcut și primitor, cât și o creștere o accesibilizării și capacității spațiilor, de la 8 beneficiari pe zi, la nu mai puțin de 15. Alături de dublarea capacității, marele merit al acestor proiecte europene e legat de faptul că vor permite inclusiv deplasarea la domiciliul beneficiarilor, în cazul persoanelor aflate în imposibilitatea de a se deplasa la un centru specializat”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.
Potrivit comunicatului amintit, investiția vizează dotarea şi modernizarea singurelor două centre publice din județ care asigură servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu, pentru persoane adulte cu dizabilități, respectiv cele din municipiile Cluj-Napoca și Turda. Cele două proiecte vizează dotarea centrelor de servicii cu aparatură fixă şi mobilă performantă, de ultimă generație. Aceasta va permite furnizarea de servicii sociale superioare din punct de vedere calitativ, adaptate nevoilor și abilităţilor persoanelor cu dizabilități, atât la sediu cât şi la domiciliul beneficiarilor. Citând același comunicat, în urma derulării acestor noi investiții, persoanele adulte cu dizabilităţi din județul Cluj vor putea beneficia de servicii specializate de recuperare neuromotorie, astfel încât să poată fi integrate cât mai eficient în viața socială, prin participarea, în mod real, activ, la viaţa comunităţii. De asemenea, cele două proiecte vor oferi și un sprijin real pentru familiile clujene care au în îngrijire persoane adulte cu dizabilităţi, prin beneficierea de servicii specializate de recuperare neuromotorie la nivel local.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *