May 18, 2024

Clădirea Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca a fost iluminată, vineri seara, în culorile steagului Ungariei. Culorile roșu, alb și verde au fost proiectate pe partea vestică a fațadei clădirii iar în partea estică a fațadei(spre strada Republicii), au fost proiectate culorile Drapelului României.

Demersul a avut loc în contextul zilei de 15 martie când se marchează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. De asemenea, în acest context, pe Bulevardul Eroilor, la imobilul cu numărul 1 a fost amplasată o cocardă de mari dimensiuni în roșu, alb și verde iar pe stâlpii de iluminat public de pe acest bulevard au fost instalate decorațiuni în culorile steagului Ungariei pe care scria „Ziua Maghiarilor de Pretutindeni”.

Aceasta este atenția pe care românii o acordă unui simbol la maghiarilor-ziua de 15 martie, data izbucnirii revoluției de la Pesta, chiar dacă în urma confruntărilor din 1848-1849 au fost uciși 40. 000 de mii de români.

În schimb, autoritățile de la Budapesta pur și simplu sfidează simbolurile României. Spre exemplu, începând cu 2016, diplomații ungari nu au voie să participe la celebrările și recepțiile organizate cu ocazia Zilei Naționale a României. Măsura a fost dispusă de ministrul de Externe, Peter Szijjarto,

„Având în vedere ca poporul maghiar nu are nimic de sărbătorit pe 1 decembrie, Ministerul de Externe a interzis fiecărui diplomat și fiecărui angajat sa participare la sărbătorile naționale românești”, a transmis atunci ministerul de externe din Ungaria.

De asemenea, în România, reprezentanții UDMR au fost văzuți de mai multe ori depunând la 1 decembrie coroane cu panglică neagră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *