June 20, 2024

Responsabili naţionali cu cateheza şi profesori de teologie de la universităţi renumite din Europa s-au reunit la Cluj-Napoca în cadrul Congresului Echipei Europene de Cateheză (EEC). Evenimentul este organizat de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla şi de Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) – Facultatea de Teologie Greco-Catolică, prin decan prof. univ. dr. Cristian Barta.

Congresul a debutat în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai joi, 30 mai 2024, printr-o ceremonie festivă în cadrul căreia au adresat participanţilor un cuvânt de bun venit, prof. univ. dr. Horia Poenar, prorector al UBB şi Preasfinţia Sa Claudiu, episcopul de Cluj-Gherla, urmaţi apoi de intervenţii ale reprezentanţilor diferitelor Biserici. La lucrările Congresului internaţional, care continuă până în 3 iunie 2024, este prezent şi Preşedintele EEC, Stijn van den Bossche, profesor universitar de cateheză.

Tema Congresului, „Cateheză, Liturghie şi experienţă umană”, a fost propusă de Preasfinţia Sa Claudiu şi îmbrăţişată cu bucurie de membrii echipei. Temele conferinţelor abordează perspective istorice, ecumenice şi contemporane.

„Desfăşurarea acestui Congres la Cluj-Napoca este un eveniment deosebit, deoarece este pentru prima dată când lucrările au loc în spaţiul Europei de Est şi sunt găzduite de Biserica Greco-Catolică. Acest fapt reprezintă o oportunitate atât pentru membrii echipei, care pot descoperi bogăția culturală şi spirituală a Bisericii Catolice dintr-un spaţiu răsăritean, cât şi pentru Biserica Greco-Catolică însăşi, prin deschiderea pe care acest congres o oferă spre experienţe catehetice concrete din colțuri diferite ale Europei”, au transmis reprezentanții Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Congresul Echipei Europene de Cateheză a fost fondat în 1950. Membrii echipei se întrunesc odată la doi ani pentru a dezbate şi a împărtăşi experienţe legate de integrarea mesajului catehetic în lumea contemporană şi a propune noi direcţii de abordare a conţinutului de cateheză în conformitate cu recomandările pontificale.

Încă din anul 2001, Biserica Greco-Catolică este reprezentată în această echipă de conf. univ. dr. Nicoleta Marţian, Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, specialist în didactica religiei şi cateheză, absolventă şi a unor studii specializate de pedagogie religioasă şi cateheză la Universitatea Catolică din Louvain, şi începând din anul 2022 şi de conf. univ. dr. Sorin Marţian, Facultatea de Teologie Greco-Catolică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *