July 20, 2024

Pre┼čedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea privind aprobarea OUG 117/2022 prin care concediul paternal va fi acordat tuturor ta┼úilor care au calitatea de salariat.

OUG 117/2022 pentru modificarea ┼či completarea Legii concediului paternal 210/1999 prevede c─â acest drept se acord─â tuturor ta┼úilor care au calitatea de salariat ├«n baza unui contract de munc─â sau a unui raport de munc─â, ├«ncheiat conform legii ┼či transpune unele dispozi┼úii din Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European ┼či a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre via┼úa profesional─â ┼či cea privat─â a p─ârin┼úilor ┼či ├«ngrijitorilor ┼či de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului.

Alte m─âsuri vizeaz─â eliminarea prevederilor care fac trimitere la calitatea de asigurat a titularului ├«n cadrul sistemului asigur─ârilor sociale de stat, precum ┼či la introducerea unei prevederi prin care se asimileaz─â salaria┼úilor ┼či urm─âtoarele categorii de persoane: cele care au ├«ncheiate contracte de activitate sportiv─â, conven┼úii de munc─â individuale, contracte de mandat, contracte de management, cele care desf─â┼čoar─â activit─â┼úi ca urmare a unei func┼úii de demnitate public─â ┼či cele care au contracte de management ┼či de administrare, ├«ncheiate conform Legii nr. 95/2006.

M─âsurile se mai refer─â la extinderea duratei actuale a concediului paternal, de la cinci zile lucr─âtoare la 10 zile lucr─âtoare, la completarea reglement─ârilor actuale privind interdic┼úia de concediere a salariatului pe perioada efectu─ârii concediului paternal ┼či la introducerea de reglement─âri privind sanc┼úiunile ├«n cazul nerespect─ârii prevederilor legisla┼úiei na┼úionale care transpun prevederile directivei.

Indemniza┼úia pentru concediul paternal este egal─â cu salariul corespunz─âtor perioadei respective ┼či se asigur─â din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii sau, dup─â caz, prin bugetele ministerelor ┼či institu┼úiilor din sectorul de Ap─ârare, Ordine ┼či Siguran┼ú─â na┼úional─â, prevede un amendament.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, ├«n calitate de prim─â Camer─â sesizat─â, ├«n septembrie 2022 ┼či de Camera Deputa┼úilor, ca for decizional, pe 29 iunie 2024.

Pre┼čedintele Klaus Iohannis a mai promulgat, vineri, Legea pentru aprobarea OUG 11/2024 privind gestionarea financiar─â a aloc─ârilor din Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit ┼či acvacultur─â aferente politicii comune de pescuit ┼či politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum ┼či a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare ┼či Legea pentru aprobarea OUG 74/2022 privind acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, ai sistemului pensiilor militare de stat, precum ┼či beneficiarilor de drepturi prev─âzute de legi cu caracter special, ├«n luna iulie 2022.

O alt─â lege promulgat─â vineri vizeaz─â OUG 125/2023 pentru completarea art. 13 din Legea 195/2018 privind aprobarea Programului de sus┼úinere a cresc─âtorilor de suine pentru activitatea de reproduc┼úie, precum ┼či a art. 12 din Legea 227/2018 privind aprobarea Programului de sus┼úinere pentru activitatea de reproduc┼úie, incuba┼úie ┼či de cre┼čtere ├«n sectorul avicol.

De asemenea, pre┼čedintele Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru supunerea spre adoptare Parlamentului a ader─ârii Rom├óniei la Protocolul referitor la stabilirea sediului, adoptat la Dijon la 21 mai 2022, de modificare a Acordului privind ├«nfiin┼úarea Organiza┼úiei Interna┼úionale a Viei ┼či Vinului, adoptat la Paris la 3 aprilie 2001 ┼či Decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului-cadru privind ├«nfiin┼úarea Alian┼úei Solare Interna┼úionale (ISA), deschis spre semnare la Marrakesh la 15 noiembrie 2016 ┼či semnat de Rom├ónia ├«n Dubai, Emiratele Arabe Unite, la 3 decembrie 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *