February 29, 2024

Guvernul aprobă joi declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor pentru metroul de la Cluj

Guvernul urmeaz─â s─â adopte ├«n ╚Öedin╚Ťa de joi, 28 decembrie, un proiect de hot─âr├óre ce vizeaz─â declan┼čarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor care constituie coridorul de expropriere al lucr─ârii pentru metroul de la Cluj-Napoca. Practic se aprob─â lista imobilelor proprietate privat─â, a terenurilor ╚Öi construc╚Ťiilor proprietate public─â a statului, precum ┼či lista imobilelor proprietate public─â a unit─â┼úilor administrativ ÔÇô teritoriale care fac parte din coridorul de expropriere al lucr─ârii de utilitate public─â de interes na┼úional.

Valoarea desp─âgubirilor este de┬á283,18 milioane de lei, pentru un num─âr de┬á486 imobile, reprezent├ónd teren ├«n suprafa╚Ť─â total─â de 418.188 mp., construc╚Ťii ├«n suprafa╚Ť─â total─â de 58.402 mp., ├«mprejmuiri ├«n suprafa╚Ť─â total─â de 5.209,28 ml., masa lemnoas─â ├«n cantitate de 22,68 mp.

├Än cazul celei mai mari desp─âgubiri, de peste 14 milioane de lei, este vizat─â o cl─âdire de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt universitar cu trei etaje a Universit─â╚Ťii de Medicin─â ╚Öi Farmacie ÔÇ×Iuliu Ha╚ŤeganÔÇŁ, cu o suprafa╚Ť─â de aproape 600 mp, din centrul ora╚Öului.

A doua cea mai mare despăgubire, în valoare de peste 10 milioane de lei, este prevăzută pentru familia Balasz: Ileana, Erzsebet, Attila și Robert, pentru exproprierea unui teren de 14.760 mp din cartierul Colonia Sopor.

A treia cea mai mare despăgubire, în valoare de 7,13 milioane de lei, este prevăzută pentru firma Bilder Invest, în contul expropierii unui teren de aproape 6.900 mp din cartierul Gheorgheni.

├Än lista celor peste 800 de exproprieri, apare ╚Öi compania Kaufland, cu mai multe propriet─â╚Ťi precum hale, pentru care sunt prev─âzute exproprieri de milioane de lei ├«n total.

De asemenea, o alt─â companie cunoscut─â care apare ├«n lista celor ce vor fi expropria╚Ťi este Ursus Breweries. Mai multe propriet─â╚Ťi ale produc─âtorului de bere de pe Calea M─ân─â╚Ötur urmeaz─â s─â fac─â loc metroului.

Pe 25 mai 2023┬áa fost semnat┬ála sediul Prim─âriei Cluj ÔÇô Napoca contractul pentru construirea Magistralei I de metrou din ÔÇ×Capitala ArdealuluiÔÇŁ. ├Än valoare de peste dou─â miliarde de euro, lucr─ârile la aceast─â linie de metrou vor fi finalizate ├«n 2031, potrivit estim─ârilor primarului Cluj ÔÇô Napoca, Emil Boc.

 

Linia 1 a noului metrou, care urmeaz─â a fi finalizat─â ├«n opt ani, va avea o lungime de 21 de kilometri ╚Öi 19 sta╚Ťii. Primul tronson, totaliz├ónd pu╚Ťin peste 9 kilometri, cu 9 sta╚Ťii ╚Öi un depou suprateran, va fi finan╚Ťat prin intermediul Planului Na╚Ťional de Redresare ╚Öi Rezilien╚Ť─â al Rom├óniei (PNRR).

Pe 28 februarie a fost desemnat c├ó╚Ötig─âtorul licita╚Ťiei pentru proiectarea ╚Öi execu╚Ťia de lucr─âri la Magistrala I de metrou Cluj, respectiv asocierea┬áGulermak ÔÇô Alstom Transport ÔÇô Arcada Company.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *