May 21, 2024

Zece comune şi oraşul Gherla din totalul de 81 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Cluj dispun de asistenţă medicală comunitară.

Potrivit informaţiilor prezentate Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, printre persoanele beneficiare de servicii de asistenţă medicală comunitară se află persoanele vârstnice și cele vulnerabile.
Asistenţii medicali comunitari sunt angajaţi ai unităţilor administrativ-teritoriale, iar coordonarea tehnică şi cheltuielile cu personalul revine DSP.
Asistentul medical comunitar, la recomandarea medicului de familie, desfăşoară activităţi de monitorizare a stării de sănătate a bolnavilor cronici – supravegherea bolnavului de tuberculoză, a bolnavului cardiovascular, cu diabet zaharat, neoplasm, a bolnavului psihic, a bolnavului cu HIV/SIDA – ITS sau cu boli degenerative neuro-musculare.

El are în responsabilitate şi prevenirea complicaţiilor bolnavilor imobilizaţi la pat, precum şi componenta de educaţie pentru sănătate a pacientului vârstnic.
Printre activităţile care intră în competenţa asistentului medical comunitar se numără monitorizarea tensiunii arteriale şi a pulsului, măsurarea saturaţiei de oxigen, a glicemiei, îngrijirea plăgilor, supravegherea tratamentului la domiciliul vârstnicului, administrarea de tratamente, în limita competenţelor profesionale, conform prescripţiei medicului de familie sau a medicului specialist, cu respectarea procedurii de manipulare a deşeurilor medicale. Totodată, ţine evidenţa administrării manevrelor terapeutice şi desfăşoară campanii de informare la nivelul comunităţii, cu mesaje specifice pentru persoanele vârstnice.

De asemenea, poate avea intervenţii în cazul constatării de abuzuri asupra beneficiarului din partea anturajului (familie, prieteni, alte grupuri de apartenenţă).
Structura asistentei medicale comunitare cuprinde un număr de 11 asistenți medicali comunitari care activează în următoarele UAT-uri: Fizeșu Gherlii, Ploscoș, Taga, Recea Cristur, Băișoara, Săcuieu, Panticeu, Gherla, Floresti, Chiuiesti și Jucu.
De asemenea, în județul Cluj activează 8 mediatori sanitari la Fizeșu Gherlii, Mociu, Cojocna, Huedin, Câmpia Turzii, Turda, Cluj-Napoca.

Totodată, la solicitarea a a trei comune și a orașului Gherla, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (coordonatorul și medicul epidemiolog) au analizat condițiile de înființare a centrelor comunitare integrate. Cele 4 unități administrativ teritoriale selectate pentru înființarea de Centrului Comunitar Integrat sunt Palatca, Poieni, Negreni, pentru finanțare prin PNRR și Gherla, pentru finanțare prin POR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *