June 25, 2024

Două drumuri importante din zona de munte a județului Cluj au fost modernizate cu fonduri europene ceea ce va îmbunătăţi de acum accesul turiştilor în zonă și va duce, totodată, la creşterea standardului de viaţă pentru mii de clujeni care locuiesc în această parte a județului.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a efectuat marți, 30 aprilie a.c., o vizită la fața locului în vederea prezentării proiectelor de modernizare, cu fonduri europene. Este vorba de drumul județean DJ 107P (DN 1) – Gilău – Mărișel – DN 1R, respectiv drumul județean DJ 108C Mănăstireni – Călata – Mărgău.

Am predat astăzi două drumuri moderne cetățenilor din zona de munte a județului. Vorbim, în acest caz, despre două proiecte extrem de importante pentru infrastructura rutieră din zona montană a județului. Alături de proiectul nu demult lansat, de alimentare cu apă a zonei de munte a Clujului, încheierea cu succes a lucrărilor de modernizare și reabilitare a acestor drumuri județene este o mare reușită din perspectiva arealului vast pe care îl deservesc, cu efecte directe și imediate atât în ceea ce îi privește pe localnici, cât și pe turiștii care vizitează zona montană a Clujului., a declarat Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. 

De o mare complexitate și anvergură, lucrările  de reabilitare și modernizare a drumului județean DJ 107P (DN 1) – Gilău – Mărișel – DN 1R, în lungime de 44,26 kilometri, au fost executate în cadrul proiectului cu finanțare europeană având ca obiect „Modernizarea și reabilitarea Traseului județean 4 format din sectoare de drum ale drumurilor județene DJ 107P și DJ 107N, parte a Traseului Regional Transilvania de Nord” .

Operațiunile, în totalitatea lor, au constat în lucrări de modernizare a platformei drumului pe toată lungimea sectorului de drum, realizarea a 352 de accese la proprietăți, 79 de podețe, 5,824 de kilometri de rigole de acostament, 9,543 kilometri de șanțuri și rigole pereate, 617 metri de rigole carosabile, precum și montarea de parapete metalici pe o lungime însumată de 15,236 kilometri. De asemenea, au fost realizate lucrări de marcaje și semnalizare rutiere. Lucrările de reabilitare au vizat totodată și nu mai puțin de 14 poduri.

Lucrările au fost executate de Asocierea Dacia Asphalt SRL – DP Cons SRL – Dacia Faber SRL – Oyl Company Holding AG SRL și au o valoare totală de 104.960.152,90 lei (fără TVA).

 

Un alt proiect european al Consiliului Județean Cluj, care a fost finalizat și recepționat, este cel care vizează lucrările de modernizare și reabilitare a drumului județean DJ 108C Mănăstireni – Călata – Mărgău.

Lucrările de mare complexitate s-au executat în baza proiectului având ca obiect ”Servicii de actualizare expertiză tehnică, proiectare și execuție lucrări pentru modernizarea și reabilitarea drumului județean DJ 108C Mănăstireni – Călata – Mărgău, între km 36+050 și km 59+000, L=22,950 km”.

Astfel, în urma finalizării lucrărilor, sectorul de drum în lungime de aproape 23 de kilometri a fost, inclusiv, asfaltat integral.

Operațiunile au constat în lucrări de modernizare a platformei drumului pe toată lungimea sectorului de drum, consolidarea a trei porțiuni instabile de drum, dar și lucrări de reabilitare a suprastructurii și infrastructurii a nu mai puțin de șapte poduri. De asemenea, au fost executate lucrări de asigurare a scurgerii apelor și a esteticii rutiere, precum și de semnalizare și marcaje rutiere.

Investiția, în valoare de 38.149.514,11 lei (fără TVA), a fost executată de SC Diferit AG SRL și a fost finanțată atât de la bugetul județului, cât și din fonduri europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *