Peste 38% dintre antreprenorii din România sunt femei, aproape jumătate dintre firmele cu cifră de afaceri de peste 10 mii de lei au cel puţin o femeie în acţionariat şi un sfert dintre companiile active sunt deţinute exclusiv de femei, a declarat preşedinta Patronatului European al Femeilor de Afaceri PEFA, Andreea Negru. „Femeile conduc în special afaceri mici şi mijlocii, predominant în domenii precum servicii, sănătate, educaţie, comerţ şi industrii creative”, a precizat aceasta. Statistica ONRC arată că numărul cel mai mare de femei acţionari/asociaţi se înregistra în Bucureşti – de 133.925 (35,52%), Cluj – de 33.646 (35,38%), Ilfov – de 33.146 (37,37%) şi Timiş – de 27.407 (35,38%). Numărul doamnelor implicate în afaceri a scăzut cu 17,16% de la recordul de aproape 600.000 de femei implicate în afaceri în 2024 la 493.518. Numărul femeilor acţionari sau asociaţi în firmele din România era de 609.470, la finele lunii decembrie 2024, cu o pondere de 36,5% în total acţionari sau asociaţi, reiese din statistica Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
Sub media europeană
PEFA a lansat în România, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din Guvern, Indexul Antreprenoriatului Feminin, un instrumentcare măso ară nivelul de participare, performanţă şi impact al femeilor în mediul de afaceri românesc, corelat cu obiectivele europene privind egalitatea de gen. „Dacă ar fi să găsim un subtitlu al acestui Index al Antreprenoriatului Românesc, acela ar fi ‘echilibru’ pentru că, de fapt, acest lucru îl aduc femeile în economie. Şi eu mă declar un suporter al antreprenoriatului feminin, antreprenoriat care se declară optimist. Acest optimism moderat al antreprenoarelor femei arată un astfel de echilibru”, a explicat Florin Jianu, Președinte de Onoare IMM România.
Laszlo Borbely, consilier de stat la Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului, a precizat că, la nivelul Secretariatului General al Guvernului (SGG), 53% din funcţiile executive sunt ocupate de femei, care ocupă în proporţie de circa 70% şi posturile din cadrul SGG. România obţine un scor de 58 din 100 în prima ediţie a Indexullui Antreprenoriatului Feminin al PEFA, cu mult sub media UE de 71 din 2024, când s-a clasat pe ultimul loc la nivel european.
O chestiune de echitate
Provocările structurale cu care se confruntă femeile de afaceri din România: acces limitat la finanţare; sprijin instituţional redus; stereotipuri de gen persistente; lipsa unei politici publice coerente dedicate antreprenoriatului feminin; promovarea modelelor feminine de succes; integrarea leadershipului feminin în cultura economică naţională; programe dedicate de finanţare şi mentorat pentru startup-uri fondate de femei; politici publice cu obiective măsurabile pentru susţinerea antreprenoriatului feminin. Indexul PEFA nu este doar un instrument de evaluare, ci un apel strategic la acţiune într-o Românie în care femeile reprezintă peste 50% din populaţie, dar sunt încă subreprezentate în economie. Promovarea antreprenoriatului feminin este nu doar o chestiune de echitate, ci o investiţie în viitorul economic al ţării”, mai consideră PEFA. Patronatul European al Femeilor de Afaceri PEFA este o organizaţie membră a IMM România, singura organizaţie reprezentativă la nivel naţional pentru IMM-uri, dedicată promovării şi susţinerii egalităţii de gen, a rolului şi importanţei antreprenoriatului în economie şi societate, la nivel naţional şi european. Numărul femeilor acţionari sau asociaţi în firmele din România era de 609.470, la finele lunii decembrie 2024, cu o pondere de 36,5% în total acţionari sau asociaţi, reiese din statistica Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. B.P.
Articolul După București, Clujul are cele mai multe femei antreprenor apare prima dată în ziarulfaclia.ro.