May 18, 2024

Robotica are tot mai mare succes în rândul elevilor gherleni. De trei ani echipele școlilor din oraș domină faza județeană a diferitelor concursuri. Zilele trecute, la Innovation Park din Cluj-Napoca, etapa regională a competiției FIRST Tech Challenge, susținută de Asociația „Nație prin educație”, la care au participat 38 de echipe din 12 județe din regiunea Transilvaniei, a adus echipei de robotică ABSO-Techa a elevilor de la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Gherla, un nou succes – calificarea la faza națională, așa cum s-a întâmplat și anul trecut.

 

După câteva zile pline de emoții, entuziasm și motivație, elevii liceului gherlean au reușit calificarea în semifinale, în urma unor dispute intens desfășurate. Implicarea și strategiile puse în practică, munca în echipă și efortul colectiv pentru a face cunoscute valorile FIRST, activitățile de promovare a STEM și de voluntariat pe care le-au derulat pe parcursul acestui sezon au adus, de asemenea, echipei și premiul I – Motivate Award – acordat echipei care reprezintă esența competiției FIRST Tech Challenge prin Gracious Professionalism. Membrii echipei de robotică au demonstrat astfel, o dată în plus, că sunt inventivi, muncitori, implicați şi pasionați de ceea ce fac, dar neapărat trebuie să scoatem în evidență și pregătirea tuturor membrilor echipei cu care tot orașul Gherla se mândrește. Acum doi ani iscusiții elevi au efectuat și o deplasare peste Ocean, în SUA, unde, de asemenea au obținut succese remarcabile la o competiție cu caracter internațional. Ei privesc acum cu încredere spre faza națională a competiției de robotică, care se va desfășura în municipiul Iași, în perioada 22-24 martie și unde echipa se va întrece cu alte 60 de echipe din țară.

În municipiul Gherla și în cadrul Liceului Teoretic Ana Ipătescu funcționează o echipă de robotică sub conducerea profesoarei Ioana Butean, laureată la mai multe competiții naționale.

Szekely Csaba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *