
Cabana Palatului Copiilor din Băișoara a găzduit, în prezența inspectorului școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj, Marinela Marc, zilele trecute, lansarea de către Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca, a proiectului ”Rețeaua Educațională pentru Dezvoltarea Abilităților”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Pilonul VI. Politici pentru Noua Generație, în cadrul apelului „Granturi pentru unitățile de învățământ pilot”, a informat șefa învățământului preuniversitar clujean. Alături de profesori și elevi de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca la lansare au fost prezenți copii și dascăli de la alte două unități școlare din țară, partenere în proiect, Liceul Special Moldova din Târgul Frumos și Școala Gimnazială 150 din București.
La eveniment au mai participat directorul Palatului Copiilor Cluj-Napoca, prof. Valentin Cuibus, și directoarea Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca Ramona Mureșan. După cum a informat inspectorul școlar general Marinela Marc, proiectul amintit se derulează în perioada decembrie 2024 – februarie 2026 și vizează implementarea unui model pilot de management descentralizat, cu modificări curriculare inovativ-adaptate pentru cursurile „Educație prin șah” și „Dezbatere, oratorie și retorică” furnizate unui număr de 300 elevi de la cele trei unități de învățământ pilot partenere.
O societate cu oameni buni și dreaptă
Cele trei unități de învățământ au avut prima reuniune de proiect la Băișoara unde activitățile desfășurate de către elevi au reprezentat un bun prilej de a socializa alături de copiii cu cerințe educaționale speciale. „Astăzi (n.red. 6 mai 2025) a avut loc lansarea proiectului la Băișoara, unde Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca, gazda primei reuniuni de proiect, a organizat la cabana de la Palatul Copiilor o săptămână de activități pentru elevii beneficiari din cadrul celor trei unități partenere, care le va oferi nu doar cadrul de a învăța șah, de a desfășura activități de practicare a sportului și de socializare, ci mai ales un context oportun pentru elevii tipici de la București de a învăța că incluziunea copiilor cu cerințe educaționale speciale este un act de normalitate, nu de excepție”, a arătat șefa ISJ Cluj.
Aceasta a subliniat importanța solidarității și empatiei în rândul elevilor: „Școala trebuie să fie un spațiu al echității și al empatiei, în care fiecare copil, indiferent de nevoile sale, să fie acceptat, susținut și valorizat. Prin interacțiunea cu colegii tipici, acești copii își dezvoltă potențialul, iar ceilalți învață lecții de toleranță, solidaritate și respect față de diversitate. O comunitate educațională incluzivă formează oameni mai buni și o societate mai dreaptă”. Totodată, inspectorul școlar general Marinela Marc s-a arătat bucuroasă că a fost alături de profesori și elevi la lansarea proiectului: „M-am bucurat să fiu alături de ei la deschiderea evenimentului și să constat că deja s-au legat prietenii între copii diferiți, din zone diferite ale țării, ceea ce îmi întărește convingerea că educația oferită copiilor noștri ne dă încredere în viitor”.
sursă foto: inspector școlar general Marinela Marc
Tia SÎRCA
Articolul Elevii Liceului Special pentru Deficienți de Vedere, lecții de empatie la Băișoara apare prima dată în ziarulfaclia.ro.