September 15, 2024

Elevii vor primi o notă la purtare la sfârșitul fiecărui modul de învățare, iar dacă un elev deranjează ora, nu este obligatoriu ca acesta să fie retras într-o altă sală de clasă, așa cum s-a propus inițial în consultarea publică. Aceste măsuri și altele reglementări noi sunt cuprinse în două dintre cele mai importate documente școlare după care unitățile din învățământul preuniversitar își vor ghida activitatea începând din această toamnă. Este vorba de Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) și Statutul elevului care au fost trimise la Monitorul Oficial spre publicare. Anunțul a fost făcut miercuri, 7 august 2024, de ministrul Educației, Ligia Deca, pe pagina personală de socializare.

Printre noutățile prevăzute de Regulamentul de organizare a unităților de învățământ sunt măsurile ca în situațiile excepționale, orele să se poată desfășura online sau hibrid, iar școlile care derulează mai mult de trei proiecte europene să poată numi un coordonator pentru aceste proiecte. Totodată, unitățile de învățământ vor avea posibilitatea ca o serie de documente realizate în școli să le poată stoca în format digital, dar și obligația să publice autorizația de securitate la incendiu și autorizația sanitară de funcționare. În cazul în care școlile nu dețin aceste autorizații ele vor trebui să informeze în acest sens.

Una dintre noutățile Regulamentului care îi vizează pe elevi este prevederea conform căreia se va acorda o notă la purtare la sfârșitul fiecărui modul de învățare. Prin această notă se evaluează comportamentul elevului și respectarea regulamentului școlar. La finalul anului școlar, se calculează media acestor note. Media rezultată se diminuează cu câte un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate/an școlar. „Este important de știut că această notă vizează exclusiv respectarea regulamentului școlii și a normelor de comportament. Media acestor note poate scădea, la finalul anului, în funcție de numărul de absențe.”, a detaliat Ligia Deca.

În proiectul inițial lansat în consultare publică, numărul absențelor nemotivate pentru care se scădea media la purtare era de 40 de absențe nemotivate. În final, însă s-a optat pentru prevederea conform căreia media va scădea cu un punct la fiecare 20 de absențe nemotivate.

Legat de cel de-al doilea document școlar, Statutul elevului, reprezentanții Ministerului Educației au ales ca măsura propusă inițial în consultare publică, cea în care dacă un elev deranjează ora să fie condus să desfășoare activități în altă sală, să nu fie obligatorie, ci opțională. „Este o măsură a cărei modalitate de aplicare va fi stabilită în regulamentul fiecărei școli, iar la elaborarea acestui regulament participă și reprezentanții părinților, ai elevilor și ai sindicatelor”, a transmis Ministrul Educației.

T.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *