June 25, 2024

Institutul Francez din Cluj-Napoca este un centru cultural vibrant, oferind o varietate de evenimente care îmbină arta contemporană cu promovarea limbii și culturii franceze. În perioada 11 aprilie – 18 mai, instituția găzduiește mai multe evenimente captivante care vor atrage atât iubitorii de artă, cât și pe cei pasionați de limbă și traducere.

Unul dintre evenimentele principale este expoziția „La Cave”, care se deschide cu un vernisaj pe 11 aprilie la ora 18:00. Curată de Horațiu Lipot, expoziția adună zece artiști din diverse orașe din România, precum București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Acești artiști, printre care se numără Mircea But, Tudor Ciurescu sau Ana Maria Szöllösi, vor crea un umwelt – un model intern rețelistic în organizarea individuației – prin intermediul unor instalații artistice plasate în cutii din carton. Fiecare artist își aduce contribuția unică, reflectând elemente specifice ale operei și identității personale.

În același timp, Institutul Francez oferă o serie de ateliere și evenimente educaționale pentru cei interesați de limbă și traducere. Unul dintre acestea este „Traduceri neașteptate”, condus de traducătoarea Iulia Dromereschi. Atelierul, care va avea loc online în limba română pe 11 aprilie între 16:00 și 17:00, va explora procesul de traducere prin analizarea unor texte inedite, cum ar fi un roman grafic cu Corto Maltese și cartea lui Arsène Wenger despre experiența sa ca antrenor la Arsenal Londra. Participanții vor avea ocazia să discute despre mediul editorial autohton și diversele programe de sprijin financiar disponibile pentru traducători literari.

De asemenea, Institutul Francez organizează ateliere de conversație în limba franceză, oferind participanților oportunitatea de a-și exersa abilitățile lingvistice cu vorbitori nativi. Aceste ateliere, care se desfășoară fizic la sediul Institutului, sunt concepute pentru grupuri mici de 5-6 persoane și au o durată de două ore. În plus, cei interesați să-și valideze cunoștințele de limba franceză pot participa la sesiunea DELF Elev, care va avea loc în 18-19 mai la Cluj-Napoca. Diploma de Studii de Limba Franceză (DELF) este recunoscută internațional și oferă o validare oficială a competențelor lingvistice.

Mara A. MUNTEAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *