April 12, 2024

Muzeul Memorial Octavian Goga din Ciucea găzduiește în prezent o expoziție captivantă intitulată „Cristalele iubirii”, ce prezintă o colecție impresionantă de figurine de jad din Colecția O. Goga. Expoziția, deschisă publicului în perioada 15 februarie – 31 martie 2024, oferă o incursiune în lumea fascinantă a acestei pietre semiprețioase.

Jadul, o piatră semiprețioasă compusă din silicat natural de aluminiu, calciu și magneziu, este cunoscută pentru culorile sale variate, de la alb-verzuie până la verde închis, dar și pentru luciul său sticlos. Folosită de aproximativ 5 milenii, în special în China, jadul este considerat un obiect de cult, fiind utilizat pentru confecționarea bijuteriilor, obiectelor de artă și talismanelor aducătoare de noroc.

Expoziția „Cristalele iubirii” aduce în prim-plan splendoarea și semnificațiile figurinelor de jad, oferind vizitatorilor posibilitatea de a admira și înțelege importanța acestei pietre prețioase în diferite culturi din întreaga lume. De la obiecte de podoabă și bijuterii, până la talismane și artefacte sacre, jadul a jucat un rol esențial în istorie și tradiție.

Legendele și tradițiile din culturile chineză, mayașă și maori atribuie jadului virtuți umane precum înțelepciunea, compasiunea, modestia, dreptatea și curajul, conferindu-i statutul de piatră sacră și amuleta norocoasă.

Muzeul Memorial Octavian Goga vă invită să descoperiți frumusețea și misterul cristalelor iubirii în cadrul acestei expoziții extraordinare. Vizitatorii sunt așteptați cu bucurie și nerăbdare să exploreze minunile lumii de jad până la data de 31 martie 2024.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *