May 21, 2024

 

În perioada 21-31 martie, cinefilii din București și alte 12 orașe din România sunt invitați să se bucure de o selecție de filme franceze de excepție în cadrul celei de-a 28-a ediții a Festivalului Filmului Francez în România. Programul, care adună cele mai recente și mai aclamate producții din festivalurile majore de film din întreaga lume, promite o călătorie captivantă prin diversitatea cinematografiei franceze contemporane.

Cu peste 100 de proiecții programate în cinematografe și spații culturale alternative din întreaga țară, acest festival aduce în prim-plan filme selectate din Cannes, Berlin, Locarno, Veneția, Toronto și Annecy, oferind publicului român oportunitatea de a se conecta cu cele mai noi și inovatoare creații cinematografice franceze. Tema din acest an a festivalului, „Veriges”, este menită să aducă în discuție subiecte relevante și provocatoare, reflectând diversitatea și profunzimea culturii și artei franceze contemporane.

Festivalul se va deschide la Cluj-Napoca cu filmul fantastic Le Règne Animal (Regatul Animal), regizat de Thomas Cailley și cu Romain Duris și Paul Kircher în rolurile principale. Acesta a deschis secțiunea Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes și a fost apreciat pentru abordarea sa neconvențională și captivantă.

Secțiunea Panorama filmelor anului prezintă producții importante din cinematografia franceză recentă, inclusiv Une Année Difficile și Le Procès Goldman, oferind publicului o panoramă asupra diversității și creativității din industria cinematografică franceză contemporană. Un alt film de mare așteptare este La Bête, regizat de Bertrand Bonello, prezentat în competiție la Festivalul de Film de la Veneția, oferind o perspectivă tulburătoare asupra unui viitor dominat de inteligența artificială.

Festivalul se remarcă și prin promovarea noilor talente ale cinematografiei franceze, oferind publicului român posibilitatea de a descoperi filme incitante și provocatoare. De la Jean-Baptiste Durand la Angela Ottobah, regizori și regizoare promițătoare sunt prezenți cu opere care îndrăznesc să exploreze teme și perspective noi.

Secțiunea Mauvais genres aduce în prim-plan filme franceze de gen, de la science-fiction la fantasy și de la horror la film noir, oferind o experiență cinematografică variată și captivantă pentru public. Pentru publicul tânăr și familiile, secțiunea Jeune Public prezintă filme potrivite pentru toate vârstele, de la animații până la documentare, oferind oportunități de descoperire și divertisment pentru toată familia.

Festivalul Filmului Francez în România reprezintă un eveniment deosebit în peisajul cultural al țării, oferind o platformă importantă pentru promovarea și celebrarea artei cinematografice franceze contemporane. Cu o selecție diversă și captivantă de filme, evenimentul este menit să ofere publicului român oportunitatea de a se conecta și de a explora universul vast al cinematografiei franceze moderne.

Mara A. MUNTEAN

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *