June 16, 2024

Festivalul Internațional de Carte Transilvania ajunge în acest an la cea de-a 10-a ediție și va avea loc în perioada 25-29 septembrie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Însă până atunci tot sub umbrela Festivalului, așa cum ne-a obișnuit, pe parcursul verii clujenii vor avea numeroase surprize care îi vor aduce mai aproape de carte. 

Astfel toți iubitorii cărților vor fi antrenați în numeroase acțiuni, evenimente, întâlniri precum: „Împânzim Clujul cu Cărți”, Marea Lectură, Marșul Lecturii, Campanii în școli și gradinițe, autobuzul FICT, balonul cu aer cald FICT, „Read & Ride”, „Scriu și Dăruiesc”, Premiile Camerei de Comerț, „Berbecul cu aripi”, clubul de carte Lecturile Insomniacelor, workshop-uri și întâlniri cu scriitori.

În ceea ce ce privește Festivalul propriu-zis, anul acesta, organizatorii se vor focusa pe evenimente speciale, dezbateri, întâlniri cu scriitori și conferințe, dar și pe oamenii FICT-ului.

Potrivit organizatorilor, în această toamnă, pe clujeni îi așteaptă cinci zile de festival cu peste 50 de evenimente mai inedite ca oricând, de la întâlniri cu scriitori din țară și de peste hotare, la muzică, teatru și dezbateri pe teme de actualitate. „Ediția cu numărul zece, ediție aniversară, este cu și despre oameni. Oamenii FICT-ului, fără de care aceste evenimente nu ar fi putut fi realizate în toți acești ani. Ne dorim să îi celebrăm pe cei care ne-au ajutat, din umbră, an de an. Din acest motiv, evenimentele vor fi realizate cu gândul la ei: membrii echipei, parteneri, voluntari, sponsori, editori, într-un cuvânt, Prieteni. Oameni care cred în magia cărții, în puterea lecturii și care ne-au ajutat, cu fiecare ocazie, să răspândim dragostea pentru cuvântul scris. De-a lungul celor zece ediții și prin intermediul evenimentelor de sub umbrela FICT am citit împreună, am ajutat oamenii să se împrietenească cu lectura, cu cărțile, iar numărul celor care formează această comunitate este impresionant de mare”, declară Gabriel Bota, directorul FICT.

Potrivit acelorași organizatori, toate aceste evenimente, începând din anul 2013 de când se desfășoară festivalul și până în prezent, au adunat în jurul cărților aproape 1 milion de persoane. 

FICT este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *