July 1, 2025

Biblioteca Județeană „Octavian Goga” a organizat luni, 23 iunie 2025, vernisajul expoziției „Deportat, aveam vârsta ta. O poveste europeană”, cu lucrări realizate de fotografa Karine Sicard-Bouvatier. Fotografiile din expoziție prezintă generații și epoci diferite, supraviețuitori ai Holocaustului alături de copii și tineri, cu vârste pe care evreii le aveau în timpul deportărilor. Tot la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”, după vernisajul expoziției, în prezența inspectorului școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj, Marinela Marc, s-a deschis cursul de formare intitulat „Predarea cu ajutorul imaginilor” pentru cadrele didactice care îi învață pe elevi disciplina „Istoria evreilor. Holocaustul”. Cursul este realizat în urma unui parteneriat dintre Ministerul Educației și Cercetării, Ambasada Franței prin Institutul Francez din România și Casa Corpului Didactic Cluj.

Alături inspectorul școlar general Marinela Marc și fotografa Karine Sicard-Bouvatier la acest eveniment au mai participat Hubert Strouk, responsabilul pedagogic al Mémorial de la Shoah din Franța, și Michael Koriche, atașatul de cooperare educativă al Ambasadei Franței în România. După cum a postat pe pagina de socializare șefa ISJ Cluj, reprezentantul Complexului Muzeal Mémorial de la Shoah, Hubert Strouk, se va întâlni în următoarele zile cu cadre didactice din județul Cluj și va împărtăși acestora din experiența sa în formarea profesorilor care predau disciplina Istoria evreilor.

Cu acest prilej, inspectorul școlar general Marinela Marc a transmis: „Educația despre Holocaust este o lecție necesară pentru umanitate, nu este doar o privire spre trecut, ci un exercițiu profund de memorie, empatie și responsabilitate. Prin cunoașterea suferinței a milioane de oameni – victime ale urii, discriminării și intoleranței – formăm conștiințe lucide, capabile să recunoască și să combată orice formă de extremism. Pentru tineri, studiul Holocaustului nu înseamnă doar date istorice, ci lecții despre demnitatea umană, curajul de a spune „nu” răului și importanța respectului față de diversitate. Este o educație morală, civică și emoțională, care previne uitarea și ne învață să prețuim libertatea, pacea și solidaritatea. Într-o lume în care intoleranța încă persistă sub forme subtile sau agresive, a vorbi despre Holocaust în școli înseamnă a construi o societate vigilentă, empatică și dreaptă, iar noi, cadrele didactice avem datoria de a nu lăsa suferința trecutului să se repete în viitor”.

sursă foto: Marinela Marc

Tia SÎRCA

Articolul Francezii ne învață cum să predăm Holocaustul în școli apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *