March 16, 2025

Accesul în Muntele Athos va fi restricționat începând cu 1 ianuarie 2025. Decizia luată de forul de conducere athonit a fost determinată de numărul mare de turiști care ajung în zonă. Foarte multe persoane au privit Muntele Athos drept afacere, organizând frecvent, contra cost, excursii cu grupuri de până la 20 de persoane, ceea ce le aduce venituri substanțiale, ținând cont că masa și cazarea la mănăstirile și schiturile din Athos sunt oferite gratuit de călugări.

Spre exemplu, în cadrul unei excursii organizate, o persoană trebuie să-i plătească ghidului cel puțin 2900 de lei pentru trei nopți în Athos și una în Ouranopolis-Grecia. Oferta arată așa: „transport cu microbuz cu aer condiționat; 1 noapte de cazare cu mic dejun; 3 nopți de cazare în Sfântul Munte cu 2 mese pe zi; bilete pentru vapoare; transport în Sfântul Munte; ghid”.

Or, numărul mare de vizitatori afecta de multe ori viața monahală. O mare parte dintre cei care ajungeau în Athos preferau să doarmă în timpul slujbelor care se desfășoară noaptea, în loc să participe la rugăciune, ceea ce îi deranjează pe călugări.

Pe acest fond, Sfânta Chinotită a Muntelui Athos a anunțat printr-o circulară oficială noi măsuri privind accesul pelerinilor, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025.

Conform noilor reguli, numărul maxim de pelerini care pot fi cazați în mănăstirile și așezămintele monahale ale Sfântului Munte va fi strict limitat astfel:

  • Pentru Schiturile de obște – maxim 200 pelerini pe lună
  • Pentru Bisericile centrale (Kyriakon) ale celorlalte Schituri – maxim 50 pelerini pe lună
  • Pentru Chilii – maxim 20 pelerini pe lună
  • Invitațiile trebuie transmise către Biroul Pelerinilor cel târziu până la ora 12:00 a zilei anterioare sosirii.
  • Se interzic grupuri mai mari de 5 pelerini dacă aceștia NU sunt elevi, studenți, rasofori sau cadre militare.
  • Accesul pelerinilor va fi permis exclusiv pe baza invitațiilor. Mutarea și cererea de cazare la alte Chilii sau Mănăstiri fără invitație oficială din partea acestora este strict interzisă.

De asemenea, în perioadele de sărbători mari, se va permite o flexibilitate temporară, dar numai cu aprobarea Biroului de Pelerinaj al Muntelui Athos.

Pentru a preveni aglomerația, toți pelerinii trebuie să solicite și să primească aprobarea de la Biroul de Pelerinaj cu cel puțin o zi înainte de sosire, până la ora 12:00.

Sfânta Chinotită este organul suprem administrativ, legislativ, executiv și judecătoresc al Sfântului Munte Athos. Similar unui parlament sau senat, aceasta este compusă din 20 de delegați ai celor 20 de mănăstiri athonite.

Peninsula Athos se află în regiunea grecească a Macedoniei. Împreună cu alte două peninsule, Sithonia și Casandra, formează cele trei „degete” ale peninsulei Halkidiki, care crestează Marea Egee, un pic mai la nord de Salonic. Lungimea peninsulei este de 60 de km, iar lățimea variază între 12 și 14 km. Suprafața Muntelui Athos este de doar 335,6 kilometri pătrați, adică nici dublu cât intravilanul municipiului Cluj-Napoca (179,5 kilometri pătrați).

Intrarea în Athos, dinspre continent, începe o coamă muntoasă, care crește treptat culminând cu Vârful Athon, de 2033 metri. Alături de acesta se înalță un vârf mai mic, denumit Antiathon.

Cu un sistem de guvernare parlamentar, Sf. Munte este o Republică monahală federativă, fiind compusă din 20 de mănăstiri, care funcționează ca unități teritoriale autonome.

Organul suprem și legislativ al acestui teritoriu este (kinot-comunitate), alcătuită din reprezentanții celor 20 de mănăstiri athonite cu drept de vot egal, denumiți antiprosopi. Kinotita își desfășoară activitatea de două ori pe săptămână, luni și joi, cu excepția sărbătorilor mari, în sediul numit protat din așa zisa capitală a Muntelui -Kareia. Administrarea executivă a Sf. Munte se asigură de Sf. Epistasie, formată din patru membri cu drept de vot egal, numiți epistați.

Sfântul Munte se află în componența statului grec, însă se guvernează autonom după Condica Constituțională, compusă din 118 articole și care face parte integrantă din Constituția Greciei. Din punct de vedere bisericesc, Muntele Athos se află sub jurisdicția nemijlocită a Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol (Istanbul), în fruntea căreia se află în prezent patriarhul Bartolomeu I. Singura localitate de pe Sfântul Munte este Kareia, care are oarecum și un statut de capitală a Muntelui. Orășelul este cu adevărat unic în lume. Este străbătut de o singură stradă șerpuitoare, are o mică piațetă și câteva magazine cu obiecte bisericești și produse alimentare. Aici își mai desfășoară activitatea filialele poliției, poștei și băncii, precum și o farmacie. De asemenea, fiecare mănăstire din Muntele Athos are o reprezentanță în acest orășel. Vizavi de Sfânta Kinotită, se află cea mai importantă biserică din Sfântul Munte, aparținând tuturor mănăstirilor athonite, Biserica Protaton. Aceasta datează din anul 965 și este o „basilică”, singura biserică de acest fel din Sfantul Munte.

C.P.

Foto: Făclia de Cluj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *