April 12, 2024

Fâşia Gaza „a devenit pur şi simplu nelocuibilă”, a avertizat vineri coordonatorul ONU pentru probleme umanitare în teritoriul palestinian, devastat de bombardamentele israeliene declanşate de atacul sângeros al Hamas asupra Israelului la 7 octombrie, relatează AFP.

„La trei luni după atacurile atroce din 7 octombrie, Gaza a devenit un loc al morţii şi al disperării”, iar locuitorii săi „se confruntă cu ameninţări zilnice sub ochii lumii”, a declarat Martin Griffiths, potrivit unui comunicat.

Israelul a promis că va „distruge” Hamas – o mişcare islamistă clasificată drept teroristă de Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană – după atacul său fără precedent pe teritoriul israelian din 7 octombrie, care a provocat în jur de 1.140 de morţi, în principal civili, potrivit unui bilanţ efectuat pe baza celui israelian. Aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatice, dintre care circa 100 au fost eliberate în timpul unui armistiţiu, la sfârşitul lunii noiembrie.

De atunci, operaţiunile militare israeliene au făcut 22.600 de morţi în Gaza, în majoritate femei şi minori, potrivit cifrelor difuzate vineri de Ministerul Sănătăţii al Hamas, aflată la putere în Gaza din 2007.

„Este timpul ca părţile să îşi îndeplinească toate obligaţiile în baza dreptului internaţional – inclusiv să protejeze civilii şi să le asigure nevoile de bază – şi să elibereze imediat toţi ostaticii”, a subliniat responsabilul ONU.

„Continuăm să cerem o încetare imediată a conflictului, nu numai pentru populaţia din Gaza şi vecinii săi ameninţaţi, ci şi pentru generaţiile viitoare care nu vor uita niciodată cele 90 de zile de infern şi atacurile asupra celor mai fundamentale principii ale umanităţii”, a menţionat responsabilul ONU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *