February 22, 2024

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Naționale și a zilei de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, Teatrul Național din Cluj aduce în fața publicului o premieră de excepție – spectacolul „Înger și Demon,” regizat de talentatul Emanuel Petrean. Evenimentul va avea loc duminică, în 14 ianuarie, la ora 19:00.

Spectacolul reconstituie parcursul biografic, spiritual și creator al marelui poet, concentrându-l dramaturgic într-un Ajun de Crăciun singuratic, o noapte a revelațiilor și a transformărilor sufletești, reflectate și devoalate de opera eminesciană. Regizorul Emanuel Petrean a făcut un studiu aprofundat al liricii eminesciene pentru a aduce în prim-plan nu doar poeziile, ci și emoțiile și trăirile personajelor create de Eminescu și Veronica Micle.

Evenimentul este mai mult decât un simplu recital de poezie; este o veritabilă piesă de teatru în care poeziile lui Eminescu și Veronica Micle sunt integrate într-o acțiune coerentă. În centrul poveștii se află un personaj polivalent care, în seara de Crăciun, se confruntă cu propria sa singurătate, simbolizată de lătratul lupilor,  reprezentând ecoul pustiului din sufletul personajului.

„Spectacolul este o călătorie în spațiul oniric al visului, unde gândurile personajului prind viață prin intermediul unor personaje fantastice, precum Zeița Diana și Maria Maica Sfântă,” explică regizorul Emanuel Petrean. „Folosind obiecte din casa personajului, am reușit să aducem la viață proiecții ale vieții sale, creând astfel o experiență teatrală captivantă.”

Piesa este structurată în jurul a trei perioade definitorii din activitatea lui Eminescu: căutările sale științifice, poeziile de dragoste influențate de relația cu Veronica Micle și revenirea la spiritualitatea specifică poporului român. Un element esențial în poveste este triada simbolică a prezenței feminine, redată de actrița Angelica Nicoară, care interpretează zeița Diana, Femeia ca obiect al iubirii și, la final, Fecioara Maria.

Scenografia și selecția muzicală, semnate de Emanuel Petran, completează perfect atmosfera și emoția spectacolului. Cu o durată de aproximativ o oră și jumătate, „Înger și Demon” promite să fie o experiență vie și captivantă, marcând o pagină captivantă în repertoriul Teatrului Național din Cluj.

Regizorul Emanuel Petrean îi invită pe toți iubitorii de teatru și cultură să participe la această premieră națională și să sărbătorească astfel ziua de naștere a marelui poet național Mihai Eminescu. Următoarea reprezentație este programată sâmbătă, 20 ianuarie 2024, de la ora 19:00.

Echipa spectacolului „Înger și Demon”:

Regie, scenografie și selecție muzicală: Emanuel Petran

Lighting design: Mădălina Mânzat

Distribuția: Emanuel Petran, Angelica Nicoară

Regia tehnică: Răzvan Pojonie

Lumini: Alexandru Corpodean

Sonorizare: Vasile Crăciun

Sufleor: Alina Forna

 

Mara A. MUNTEAN

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *