December 5, 2024

Orașul Gherla mereu a fost neglijat în privința investițiilor din domeniul culturii. Fiecare localitate rurală de pe Valea Someșului Mic dispune de centre culturale ( să nu folosim numele de cămine culturale) spațioase și moderne, dar Gherla și în prezent are o sală veche, improprie în centrul urbei, total necorespunzătoare pentru un municipiu cu vechi tradiții spirituale și artistice. Asta e realitatea, tristă, dar adevărată. Nici înainte de 1989, nici după, administrația locală nu și-a propus construirea unei case de cultură. De fiecare dată s-a invocat lipsa banilor sau pur și simplu a fost dezinteres din partea edililor. Totuși, în acest an s-au mai realizat investiții în acest domeniu. Prin grija Primăriei, pe strada 1 Decembrie 1918 s-a inaugurat un modern Centru Muzeal de Istorie, amenajat în fosta Casă Lászlóffy, clădire construită în anul 1747, pusă la punct de municipalitate.

Această locație a adăpostit în cele 4 încăperi de la etaj prima expoziție de bază a fostului Armenopolis începând cu anul 1907. Tematica expoziției de bază al noului Centru Muzeal a fost total reorganizată, având ca interes general prezentarea trecutului istoric și arheologic a comunităților umane, care au locuit în acest frumos areal geografic, din preistorie și până în prezent. Scopul edililor gherleni a fost și este extinderea spațiilor de la parterul clădirii cu o sală de festivități, unde deja a fost organizată o ședință a Cenaclului literar ”Ion Apostol Popescu” și a fost vernisată o expoziție de pictură și sculptură în lemn al artistului Ioan Șeu, cetățean de onoare al Municipiului Gherla. În spațiul respectiv vor mai fi organizate și alte manifestări cultural-artistice. Iată, dacă Gherla încă nu are o casă de cultură modernă, s-a găsit o locație istorică construită în stil baroc, unde improvizat pot avea loc spectacole sau concerte, desigur într-un spațiu restrâns. Important este, Primăria a găsit o modalitate de a suplini un lăcaș de cultură prin inaugurarea unui Centru Muzeal de Istorie, unde au fost amenajate și săli de repetiții pentru formațiile artistice din localitate. Recent, corul mixt ”Corala Magna” dirijat de Vasile Chiș a susținut la parterul noului muzeu un reușit concert coral, primit cu multă simpatie de numeroșii spectatori aflați în sală.

Dacă la Gherla încă nu a fost construită o Casă de cultură modernă, în satul component al municipiului, Băița recent a fost finalizată reabilitarea căminului cultural din centrul localității, unde totul arată ca și nou, începând cu sala de spectacole până la grupurile sociale, Iată că în mediul rural se pot face lucruri frumoase în domeniul culturii, asta înseamnă că și un oraș ca Gherla merită să aibă un lăcaș de cultură demn de tradițiile artei și mișcării artistice caracteristice urbei clujene. Este nevoie doar de interes și de preocupări gospodărești…

Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *