December 5, 2024

Procesul de producere, transport și distribuție a energiei termice în cadrul Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică din Cluj-Napoca va fi modernizat în cadrul unei investiții majore cu fonduri europene și locale.

Aceste investiții fac parte din Programul-cheie 5 – Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de  termoficare, și au scopul de a îmbunătăți semnificativ infrastructura energetică și confortul locuitorilor din Cluj-Napoca.

În 30 iulie, aleșii locali au aprobat în cadrul unei ședinței extraordinare documentația tehnico-economică și indicatorii tehnico-economici pentru retehnologizarea procesului de producere, transport și distribuție a energiei termice la Centrala Termică de Zonă (CTZ) Someș Nord. Cu această ocaziei, membrii deliberativului au aprobat depunerea proiectului în vederea obținerii finanțării.

Valoarea investiției se ridică la 124,9 milioane de lei, din care 75,4 milioane de lei sunt nerambrusabili.

În Cluj-Napoca, alimentarea cu energie termică este asigurată printr-o structură complexă, cu mai multe subsisteme. Este vorba de Centrala Termică de Zonă Someș Nord, sistemul deservit de centralele termice de cartier și de bloc și Insula Energetică din cartierul Gheorgheni.

În prezent este vitală modernizarea și reabilitarea sistemului de termoficare aferent CTZ Someș Nord reconfigurat prin realizare unei instalații de cogenerare de înaltă eficiență în centrala termică zonală CTZ Someș Nord din Cluj-Napoca cu funcționare pe gaze naturale și care vor fi pregătite să funcționeze și cu amestec de gaze regenerabile, inclusiv hidrogen verde”, explică reprezentanții primăriei clujene.

În prezent, SACET este bazat în proporție de 100 % pe utilizarea gazului natural, pentru producerea energiei termice, fie în cazane, fie în motoare de cogenerare. În aceste condiții, odată cu energia termică sunt produse și emisii de gaze cu efect de seră (GES), în principal CO2. În vederea eficientizării energetice, respectiv a reducerii costurilor de producere a energiei termice, până în anul 2030, a fost considerată implementarea următoarelor tehnologii existente în prezent pe piață și aflate într-un stadiu avansat de maturitate tehnologică: sisteme solare termice; pompe de căldură. Cogenerare și sisteme fotovoltaice.

Am depus spre finanțare un proiect în valoare de 25 mil. euro pentru modernizarea sistemului de termoficare

Proiectul presupune retehnologizarea Centralei Termice de Zonă Someș Nord cu echipamente de cogenerare care vor fi pregătite să funcționeze 100% pe hidrogen verde. Soluția va reduce consumul de producție cu 31% și emisia de gaze cu efect de seră cu 4.421 tone CO2 pe an – echivalentul a 14.600 de copaci plantați.

Ne dorim să îmbunătățim eficiența sistemului de producere a energiei termice și să creștem performanța echipamentelor și instalațiilor. Totodată, pentru a diminua amprenta de carbon, urmărim reducerea consumului de combustibil fosil pentru accelerarea tranziției către energie verde. Aceste măsuri vor duce la o eficiență energetică sporită, protecția mediului și mai ales la reducerea costurilor de producție a energiei termice”, a anunțat primarul Emil Boc.

Reconfigurarea Centralei termice de Zonă va include următoarele dotări: 3 motoare termice; echipamente și instalații auxiliare (stație de dedurizare, schimbătoare de căldură, electropompe, rezervoare, contoare de energie, debitmetre etc.) care asigură funcționalitatea în condiții optime a sursei de energie; conducte de legătură în incinta centralei.

Investiția de 25 milioane de euro (125 milioane lei) este defalcată astfel: 15 mil. euro finanțare externă (sumă maximă eligibilă) și 10 mil. euro contribuție proprie de la nivel local. Durata de implementare a acestui proiect este de 36 de luni, din care durata de execuție e de 27 luni.

„Continuăm astfel implementarea Strategiei de alimentare cu energie termică a municipiului pentru 2022-2031 și perspectiva 2050. Urmărim crearea de insule de energie, reconfigurarea și retehnologizarea centralelor termice prin interconectarea centralelor de cartier, instalarea de sisteme solare, pompe de căldură, cogenerare și cazane noi”, a precizat primarul.

Cosmin PURIȘ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *