Reprezentanții Societății Ornitologice Române (SOR) invită iubitorii de păsări să ia parte la recensământul internațional al berzelor albe din Europa, acțiune care în România are loc în perioada 15 iunie – 15 iulie. Acest recensământ se efectuează o dată la 10 ani și este coordonat de partenerii SOR din Germania, Uniunea pentru Conservarea Naturii și Biodiversității (NABU).
Berzele albe sunt carismatice, cunoscute și îndrăgite, iar specia a fost adesea folosită ca indicator pentru a evidenția problemele de mediu, în special pierderea zonelor umede, modificările practicilor agricole, precum și schimbările climatice. Potrivit reprezentanților SOR, tendințele populației mondiale de berze albe au fost urmărite prin numărători internaționale regulate începând cu 1934, astfel că recensământul acestei specii este unul dintre cele mai vechi programe internaționale de monitorizare a biodiversității.
Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și Naturii „Grupul Milvus” monitorizează această specie din 1994, iar din 2017 colectarea datelor de către ornitologi profesioniști sau voluntari se realizează cu ajutorul aplicației Uite Barza! sau OpenBirdMaps.
„Recensământul berzelor albe contribuie la îmbunătățirea cunoștințelor cu privire la efectivul cuibăritor al speciei în România, pentru ca pe termen lung să poată fi implementate măsuri eficiente de protecție, cum ar fi instalarea de suporturi pentru cuiburi acolo unde este necesar, atât pentru protejarea păsărilor, cât și a rețelei electrice, dar și îmbunătățirea practicilor agricole (sau păstrarea celor tradiționale) pentru a opri degradarea habitatelor folosite de specie sau realizarea unor lucrări de refacere a acestor habitate”, afirmă Cristian Domșa, coordonatorul recensământului din partea SOR.
În 2014 berzele albe au fost recenzate în 48 de țări din Europa, Africa de Nord și Asia. Datele recensământului internațional anterior au fost colectate de partenerii BirdLife International, ONG-uri, institute științifice și voluntari.
Berzele albe cuibăresc pe întreg teritoriul țării noastre, de la nivelul mării până la altitudinea maximă de 1.100 metri, informează ornitologii. Deoarece recensământul național se desfășoară în toate cele 3.186 de unități administrativ teritoriale (UAT, comune sau orașe) din România, suprafața fiind mare nu poate fi acoperită doar de voluntarii SOR. De aceea, în acest an, este nevoie de mai mulți iubitori ai păsărilor care să străbată sistematic localitățile pentru a colecta date complete despre numărul de cuiburi ocupate și puii din fiecare cuib. Cei care doresc să ia parte la recensământul berzelor albe sunt rugați să-și aleagă localitățile în care vor face observarea și să se înregistreze printr-un formular. După înregistrare, voluntarii vor fi contactați de organizațiile partenere și vor beneficia de instruire și consultanță pe toată durata desfășurării recensământului.
Sursă foto:Cristian Țurcan
T.S.