April 25, 2024

Autorităţile din Kosovo au anunţat joi data primului recensământ după 2011, care va începe pe 5 aprilie, o operaţiune sensibilă într-o ţară, potrivit AFP, care se confruntată cu o scădere drastică a natalităţii, o emigrare masivă şi tensiuni interetnice.

Acest recensământ, care va fi doar al doilea organizat de Kosovo după ce şi-a proclamat independenţa în 2008, a fost respins în mod regulat în ultimii ani pentru toate aceste motive.

„Recensământul ne permite să avem date complete şi juste, fie că este vorba de date demografice, socio-economice sau geografice, ceea ce este esenţial pentru luarea deciziilor, indiferent la ce nivel”, a declarat prim-ministrul kosovar Albin Kurti.

Acest anunţ are loc într-un moment în care relaţiile dintre Pristina şi minoritatea sârbă din Kosovo sunt tensionate, în special după interzicerea tranzacţiilor în dinari sârbeşti, o monedă în care sârbii primesc ajutoare de la Belgrad.

Pentru Serbia, care nu a recunoscut niciodată independenţa Kosovo, Pristina vrea să-i priveze pe membrii comunităţii sârbe de salariile şi pensiile lor. Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, acuză Pristina că aceasta „creează condiţii de viaţă de nesuportat”, cu obiectivul ultim de „a expulza sârbii din teritoriu”.

Responsabilii minorităţii sârbe din Kosovo, evaluată la circa 100.000 de persoane, nu au anunţat deocamdată dacă vor participa sau nu la acest recensământ.

Potrivit recensământului din 2011, populaţia din Kosovo se cifrează la 1,8 milioane de locuitori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *