June 20, 2024

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu a atras atenția în cadrul evenimentului de lansare a candidaților social democrați pentru alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie că România trebuie reconstruită din temelii. Fostul ministru al Apărării a arătat că la 30 de ani după momentul Snagov când toate forțele politice au convenit că România trebuie să intre în NATO și UE, actuala generație trebuie să ducă un proiect mult mai complicat, respectiv de reconstruire a României din temelii.

„Trăim un moment important pentru România și cred că este bine să facem politică. La 30 de ani de la consensul de la Snagov în care toate forțele politice s-au adunat, deși era un moment dificil în care erau bătălii politice, s-au adunat la Snagov să-și au asume pentru două proiecte de la care nu s-a abdicat: integrarea în NATO și UE. Ambele proiecte s-au relizat. Cred că generația noastră, a dumneavoastră a tinerilor trebuie să ducă un proiect mai departe și care cred că este mult mai complicat decât cel care a fost până acum. De ce este mai complicat? Pentru că va trebui să reconstruim România din temelii. Trebuie să reconstruim țara din mai multe perspective. Trebuie să construim țara ca un zid de apărare față de războiul care este aproape de noi. Trebuie să ne construim o țară de mare putere regională și ne trebuie încredere. Am avut politicieni care nu au avut încredere că România este o țară importantă a Europei. Eu nu cred că România este o țară mică. Sunt țări ca județele României și sunt foarte active pe plan internațional și care arată ca o forță. Noi trebuie să ne câștigăm acest drept al nostru de putere regională importantă. Este rușinos ca o generație întreagă de politicieni inclusiv cei care ne-au reprezentat în Parlamentul European au acceptat să nu intrăm în Schengen, au acceptat MCV-ul care era rușinos. Este nevoie să facem o grămadă de lucruri”, le-a spus Vasile Dîncu social democraților prezenți la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca pentru a susține candidații partidului la alegerile din 9 iunie.

Vrea renegocieri cu UE

Fostul ministru al Apărării a mai arătat că e nevoie ca România să devină un subiect important la politicii internaționale. De asemenea, în opinia senatorului PSD e nevoie de renegocierea a ce s-a negociat prost la un moment dat la nivel UE. „Cotele pentru APIA, pentru țăranii noștri. Va trebui să renegociem cotele pentru a avea alocații egale pentru toți. În viitorul cadru financiar multianuala va trebui să renegociem ceea ce înseamnă fondurile de coeziune dar alte lucruri care țin de deficitul bugetar”, a spus Vasile Dîncu.

El a mai arătat că cel mai important dar pe care l-a primit de la PSD Cluj a constat în faptul că social democrații s-au adunat din nou într-o echipă a PSD și au avut curajul de a ieși în față într-un moment de lașitate generală, într-un moment în care, spune Vasile Dîncu, oamenii așteaptă, se plâng, nu ies în față și nu merg la vot.

Senatorul PSD susține că noua generație are nevoie de stânga. „Oameni nu vor să vadă sărăcie în jurul lor, nu vor să vadă delincvență pentru că sunt semnele sărăciei. Avem o generație tânără la care trebuie să-i răspundem cu politicieni serioși pentru că este nevoie de stânga iar stânga va câștiga Transilvania.

Se deschide o nouă eră în politica noastră, era unei social democrații veritabile”, a punctat Vasile Dîncu.

Liderul PSD Cluj nu a ratat ocazia de a-i transmite un mesaj lui Emil Boc, după ce primarul i-a îndemnat pe clujeni să continue să-l voteze, pentru că „nu schimbi caii când urci dealul”. Dîncu i-a transmis lui Boc că acum caii la care face referire au devenit mârțoage și nu mai urcă la deal, coboară la vale.

„Mi-a spus un coleg cum primarul a lansat un îndemn, că nu schimbi caii când urci dealul. Eu îi spun un lucru, în acest moment caii nu mai urcă la deal, doar coboară la vale. În al doilea rând, caii au devenit mârțoage, deci încă un argument că e necesar să schimbăm caii”, a punctat Vasile Dîncu.

 

Planul Aureliei Cristea

În cadrul evenimentului de la Casa de Cultură a Studenților la care au luat parte sute de social democrați clujeni, candidatul PSD pentru Primăria Cluj-Napoca, Aurelia Cristea a declarat că intră în cursa pentru fotoliul de primar pentru că dorește o administrație locală care să servească cetățenii și nu să-i abuzeze.

„Este un moment de cotitură pentru Cluj. Comunitatea clujeană poate mult mai mult decât ce avem azi. Administrația nu poate deveni mai bună dacă păstrăm rețeta actuală. Niciodată prăpastia dintre noi oamenii și viziunea administrației nu a fost mai mare aici, la Cluj-Napoca. Orașul a devenit tot mai scump și tot mai ostil. Tinerilor le este tot mai greu să trăiască în Cluj-Napoca din cauza costurilor mari cu traiul de zi cu zi și al prețurilor mari ale locuințelor. Pentru tinerele familii orașul este tot mai neprietenos.

Traficul și parcările sunt un chin zilnic. Vârstnicii sunt tratați ca cetățeni de ziua a doua. Administrația locală nu are o strategie pentru cei de vârsta a III-a. Respectul față de seniorii urbei reflectă respectul pe care-l acordăm devenirii noastre ca societate”, a spus Aurelia Cristea.

 

Social democrata a arătat că municipiul Cluj-Napoca este un oraș blocat și irespirabil. „Clujul pare oraș blocat de trafic, de lipsa parcărilor, de o birocrație îngălbenită de timp. A devenit oraș irespirabil.

Clujul trebuie să respire. Actuala administrație și-a demonstrat limitele și este timpul să trecem la un alt nivel. Putem să avem un viitor mai bun.

Pentru mine Clujul este calitate, calitate umană, oameni bine pregătiți, un zâmbet, o mână de ajutor. Calitatea vieții înseamnă aer mai curat, respect pentru timpul fiecăruia și un grad ridicat de satisfacție a cetățenilor în raport cu administrația publică”, a spus Aurelia Cristea. Social democrata a mai arătat că din păcate astăzi, administrația nu valorifică acest bun simț al cetățenilor orașului și, dimpotrivă, îl abuzează zilnic.

„Primarul Clujul trebuie să fie caracterizat de consecvență, civism și curaj. Un primar consecvent înseamnă un primar cu un plan clar, cinstit și dus la bun sfârșit. Un primar cu civism trebuie să aibă reflexul consultării să aibă respectul pentru oameni iar un primar cu curaj înseamnă că cineva caută cele mai bune soluții pentru econome și oameni”, a punctat fostul ministrul pentru Dialog social.

Cordoș: Clujul este confiscat de orgolii politice

Alexandru Cordoș, candidat la șefia Consiliului Județean a reclamat lipsa legăturilor dintre oameni și administrațiile publice.

„Această legătură trebuie să fie organică. Vorbim de un parteneriat dintre oameni și administrație fără niciun fel de subordonare. Indiferent că suntem primar, consilieri locali, consilieri județeni, președinte de consiliu județean, noi cei din administrația publică locală suntem parteneri ai fiecăruia dintre dumneavoastră și facem tot ce este mai bun pentru comunitate”, a spus Cordoș, avertizând că în acest moment Clujul este confiscat de orgolii politice.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *