April 21, 2024

În aceste zile lipsite de podoaba imaculată a anotimpului, Moșul aleargă cu desagii în spate spre a-i descărca de daruri, prioritar în localitățile cu mulți copii, care-l așteaptă cu acea mare și unică bucurie a copilăriei, dar și cu programe artistice din care nu lipsesc frumoasele povești și colindele închinate marii sărbători a nașterii Mântuitorului.

La Tureni, ca și în anii precedenți, prin invitația și grija primarului comunei, dna Daniela Mănăilă, și a Consiliului local, Moșu a venit în două zile, deoarece volumul pachetelor cu dulciuri și alte daruri au fost voluminoase și necesita mult timp să le ofere sutelor de copii din satele comunei.

Și totul a fost frumos și bine la aceste întâlniri cu Moșu, care a și socializat cu cei mici și cei mai mari, adică cei din clasele gimnaziale, ba chiar a fost rugat să participe la spectacolul pregătit pentru a mulțumi Moșului, căruia i-au mulțumit și foarte mulți părinți care au umplut până la refuz sala de spectacole a instituției de cultură din centrul civic al Tureniului.

Pe scena Căminului au urcat copii din toate etniile locului, adică români, maghiari și romi, care au prezentat montaje din poezii dedicate evenimentului, au interpretat cu vocile lor curate și blânde numeroase colinde, iar câțiva actori de la Teatrul din Turda au prezentat o plăcută și atractivă poveste ,, Iedul cu trei capre’’. Spectacolul a fost interactiv, la el au fost antrenați și copii din grădinițele satelor Tureni, Mărtinești și Comșești, clasele pregătitoare, dar și elevii din clasele 1 și 2 ale școlii din centru.

Cea de a doua zi a întâlnirii cu Moșu a avut și ineditul său, provocat și completat de inițiativa dnei Daniela Mănăilă de a premia patru cupluri care au împlinit frumoasa și respectuoasa vârstă de 50 de ani de conviețuire în bună armonie. Este vorba de familiile: Vasile și Ana Chiorean, Mănăilă și Emilia Fodorean, Iosif și Eugenia Gyulai și Gheorghe și Valeria Petean, cărora edilul comunei le-a oferit flori, diplome de excelență și câte un premiu de 500 lei.

În acest cadru a fost premiată și tânăra gimnastă a comunei, Anca Groza, și alte trei colege ale ei de la Școala de Gimnastică Deva, care s-au clasat pe locul trei la Olimpiada națională și s-au calificat să reprezinte culorile României la Olimpiada internațională.

Spectacolul celei de-a doua zi a fost dominat de colindele îndrăgitei soliste, Paula Hriscu, care, pe lângă ropotele de aplauze, a reușit să fie acompaniată de întreaga sală, dând imaginea unui mare cor de colindători tineri, cărora Moșu le-a oferit cu generozitate pungile cu cadourile ce pot să le îndulcească și mai mult sărbătorile de iarnă.

Și cum Moșul a venit la Tureni să-i bucure pe copiii comunității și să-și golească desagii cu bunătăți, ursul și lupii s-au strecurat pe alte cărări ale satelor în dorința de a-și stâmpăra pofta și foamea de carne proaspătă.

Moș Martin dă târcoale satelor de aici încă din 17 noiembrie, iar acum a venit, la ora 12 noaptea, în ograda unei familii care locuiește la numărul 192 din Micești. Familia a fotografiat ursul, apoi, disperată, a anunțat conducerea comunei care a cerut sprijinul ASV care monitorizează acum zona.

Din surse jurnalistice am aflat că în arealul silvic din perimetrul comunelor Tureni, Săndulești și Petrești sunt patru urși, motiv pentru care conducerile administrative de aici solicită multă atenție și prudență din partea locuitorilor care trebuie să sune imediat la 112 când apar atât urșii, cât și lupii.

Și lupii, deoarece în noaptea zilei de sâmbătă au intrat în turma fermierului Dumitru Roșu din Comșești, unde i-au omorât patru oi.

Așadar, fiți vigilenți d-lor fermieri și vânători că frigul și zăpada înfometează fiarele sălbatice care coboară fără frică spre sate pentru a-și găsi hrana.

Dumitru VATAU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *