September 17, 2024

Câteva ore petrecute în oaza verde a Mărgăului în acest sfârșit de mai îți lasă fixate, pe retina ochilor, imagini de o rară frumusețe montană, mai ales că și drumurile parcurse sunt modernizate și perfect curate. Aici, în sediul Primăriei și Consiliului local, supraetajat și modernizat prin grija celui mai tânăr primar din județul nostru, ales cu un mandat în urmă, am remarcat liniștea și operativitatea cu care funcționarii serviciilor de aici rezolvă doleanțele contribuabililor din comună și a celor ce au tangență cu administrația publică de la Mărgău.

Și cum acest sediu administrativ se află de câteva zile în igienizare, pe tânărul edil, Sorin Mircea Suciu, l-am găsit într-un alt birou plin de dosare în care își găsesc locul multe din proiectele investiționale derulate în ultimii ani, sub directa coordonare a primarului promovat de electorat din munca de funcționar public al Primăriei.

Așadar, am avut plăcerea să port un interesant interesant cu un primar care s-a format profesional în administrația publică locală.

Rep: Dle primar Sorin Mircea Suciu, este o mare plăcere să rulezi pe drumurile comunei dv. și observ că principalele șantiere ale comunei rămân active. Ce ne puteți spune despre proiectele concretizate în reabilitarea acestor căi de circulație ce duc spre splendida cascadă ,, Vălul Miresei’’ și nu numai?.

Sorin Mircea Suciu: Sunt multe, dar am să nominalizez câteva din cele mai recente, care în mare parte au și fost concretizate. Mai întâi, trebuie să amintesc DJ 108 C pe care o să mergem până la Răchițele, este un bun covor asfaltic care vine de la Călata și duce până la Mănăstireni, pe a cărei lungime s-au făcut poduri și podețe, rigole și șanțuri de preluare a apei, inclusiv accesul în sute și sute de gospodării.

Printr-un proiect PNDL am obținut suma de 12 milioane lei cu care am demarat modernizările multor ulițe și străzi din satele noastre. Exemple fiind: Ulița lui Jau, ulița Șuști și strada Corăști din Mărgău, însumând 2.470 m. La Bociu am modernizat ulițele Bisericii și Viorelelor în lungime de 673m, iar la Răchițele strada Ginginoasa și Dealul Rășinarului, cu o lungine de 6,5 km, Scrindul fiind cuprins în acest proiect cu strada Lupoaia. La sfârșitul acestui an toate aceste artere vor fi terminate.

Prin cunoscutul program Anghel Saligny am reușit să primim 10 milioane de lei pe care îi folosim tot la modernizarea tramei stradale din satele Bociu, Scrind – Frăsinet, Ciuleni, Buteni, Mărgău și Răchițele cu cantoanele Ic Ponor și Doda Pili. Lungimea celor aproape 20 de ulițe și străzi supuse modernizării va fi de 8,6 km, aceluiași proces fiind supus și drumul comunal 128 A – Dealul Pili, unde lucrările sunt pregătite să înceapă în luna iunie.

Din pricina creșterii prețurilor a fost reziliat un contract de asfaltări drumuri obținut pe Măsura M – 7.2. După finalizarea lucrărilor de expertiză s-a elaborat un nou proiect tehnic, care a costat alți bani, și organizăm licitația pentru continuarea asfaltării celor 7,1 km de drumuri, la care bugetul local contribuie cu 3,8 milioane lei. Tot în rețeaua drumuri, am reabilitat două poduri la Scrind și Răchițele și avem bugetate lucrările de construcție a două poduri la Scrind – Frăsinet și Ic Ponor. Nu de mult am refortificat bazinul de apă din Ciuleni.

În urma inundațiilor din 1 decembrie 2023 a fost distrus drumul forestier Valea Stanciului, spre cascada ,, Vălul Miresii’’, iar acuma organizăm licitație pentru refacerea zidurilor de sprijin a structurii drumului, unde avem alocați două milioane de lei.

Important este faptul că am reușit să recuperăm un prejudiciu de 160 mii lei, pentru o plată dublă, făcută de o altă administrație locală, la un studiu de fezabilitate pentru canalizare, prejudiciu constatat de Curtea de Conturi.

Rep: Dle primar, cu câțiva ani în urmă iluminatul public era într-o permanentă…eclipsă. Cum este acum când turismul montan cunoaște o binevenită revigorare? Inclusiv prin mijlocirea reabilitărilor din rețeaua de drumuri de care ne-ați vorbit.

Sorin Mircea Suciu: Avem un iluminat public modern și mult mai eficient, inclusiv sub aspectul costurilor, prin implementarea unui modern proiect obținut prin Agenția Fondului de Mediu. În toată comuna am achiziționat 400 de corpuri de iluminat cu LED, mai mult, am și extins rețeaua în zonele ce erau neacoperite. Și apropo de acoperire, prin noul PUG am cuprins în intravilan toate construcțiile ridicate în ultimii ani.

Pentru siguranța sătenilor noștri, a societăților comerciale, a pensiunilor, școlilor și turiștilor, am instalat camere video în tot perimetrul locuibil.

Rep: Ce ne puteți spune despre rețelele de aprovizionare cu apă a satelor comunei dv.?

Sorin Mircea Suciu: Apa este asigurată din surse locale, dar printr-un proiect PNDL o să alimentăm, din izvoare proprii, localitățile Bociu și Buteni, iar rețeaua de apă a Companiei Someș care aprovizionează, în perspectivă, localitățile Beliș, Călățele, Mărișel, avem certitudinea că o să ajungă și în comuna noastră.

Rep: Am văzut că reabilitați căminele culturale, ați refăcut monumentul eroilor, se află în lucru și acoperișul dispensarului. Cum se prezintă situația în școlile în care învață 138 de elevi?.

Sorin Mircea Suciu: Avem o unitate de învățământ la Mărgău și alta la Răchițele, pentru clasele l – Vlll. Școala gimnazială este un exemplu prin dotare, curățenie și gradul de pregătire al elevilor, care sunt fruntași la olimpiade județene și participanți la olimpiade pe țară.

Rep: Așa este. Am vizitat școala din satul primarului Emil Boc, unde am văzut cele mai dotate laboratoare, mobilier nou, table magnetice, laptop uri și imprimante color în clase, sală de sport, muzeul școlii, centru de informare și documentare, sală de lectură, sală de servit masa, iar directorul școlii, prof. Monica Matiș, ne-a informat că are mai mulți elevi cu media generală de 10, iar eleve ca Gina Roșu și Natalia Todoruț se mențin pe primul loc la olimpiade județene. 11 elevi participă la olimpiade pe disciplinele: engleză, matematică și limba română. Elevii au proiecte pe ,, Școala verde’’, participă la acțiuni de ecologizare, iar primăria îi premiază cu excursii.

În altă ordine de idei, domnule primar, Sorin Mircea Suciu, pădurea este cea mai mare avere a Mărgăului, ce ne puteți spune despre acest rai ce vă înconjoară?.

Sorin Mircea Suciu: E bogăția noastră, a Apusenilor, de care am avut și avem grijă ca de propria familie. Păcat că silvicii nu-i acordă toată atenția cuvenită. Avem enorm de mulți copaci căzuți din cauza calamităților repetate, ei putrezesc și îmbolnăvesc arealul silvic montan, în loc să se facă igienizările necesare, prin accesul mai lesne al localnicilor la acest material lemnos perisabil.

Apoi trebuie să menționez și faptul că pe Măsura M15 am obținut o finanțare de 600 mii lei anual, pe o perioadă de cinci ani, care se datorează celor 6092 ha de pădure ale comunei noastre, din care 20 % este ,, Zonă de Liniște’’ pentru faună și protecția pădurii. Avem și 1000 ha de arii protejate pentru care, conform HG 167/2024, obținem alte compensații care aduc bugetului local 800.000 lei timp de patru ani de zile.

Rep: Propun ca în finalul interviului nostru să ne vorbiți și de o dorință a dv. pentru următorul mandat electoral.

Sorin Mircea Suciu: Să finalizez infrastructura în toate componentele sale, să dezvoltăm turismul montan pentru a onora statutul de Stațiune Turistică de Interes local, obținut de la Ministerul de specialitate, și să încurajez tinerii să rămână în aceste locuri de o rară frumusețe naturală, sens în care am și promovat o inițiativă prin care le oferim câte 2.000 lei la căsătorie și alți 2.000 lei când au primul copil.

Interviu realizat de Dumitru VATAU

 

Material comandat de Partidul Național Liberal Cluj, Cod Mandatar Financiar 21240015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *