April 25, 2024

Jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost învinsă de spaniola Paula Badosa, cu 1-6, 6-4, 6-3, marţi, în prima rundă a turneului WTA 1.000 de la Miami (Florida), dotat cu premii totale de 8.770.480 de dolari, în meciul său de revenire în circuitul profesionist, după o absenţă de un an şi jumătate.

Halep (32 ani) s-a înclinat după aproape două ore de joc (1 h 58 min), având o evoluţie promiţătoare, în ciuda absenţei sale îndelungate.

Fostul lider mondial a pierdut la zero primul ghem al meciului, dar apoi a jucat excelent în faţa unei adversare care a avut un debut dificil de sezon, cu multe accidentări şi rezultate neconcludente. Halep a câştigat primul set cu un sec 6-1, după un ghem şase extrem de lung (circa 10 minute), în care românca a salvat cinci mingi de break.

Simona Halep a început cu dreptul actul secund, dar apoi comis câteva greşeli şi Badosa (26 ani, 80 WTA) a reuşit să întoarcă scorul, desprinzându-se la 3-1. Jocul a fost echilibrat în continuare, cu erori de ambele părţi, Halep dând semne de oboseală, iar la 5-4 pentru Badosa românca a avut nevoie de îngrijiri medicale la umărul drept, pe care l-a forţat la un vole drive.

În decisiv, jocul a fost echilibrat în primele patru ghemuri (2-2), după care Badosa s-a desprins, profitând de erorile tot mai numeroase ale Simonei Halep, care a părut epuizată în unele momente de efortul depus. Iberica a reuşit să închidă conturile, cu 6-3, în ciuda faptului că în ultimele ghemuri a şchiopătat.

Halep a încheiat cu 5 aşi şi cu nu mai puţin de 10 duble greşeli, în timp ce Badosa a avut 5 aşi şi 6 duble greşeli. Jucătoarea spaniolă a fost net superioară la capitolul winners (mingi direct câştigătoare), cu 35-18, dar a avut şi mai multe erori neforţate, 53-39.

Halep, care începe de la zero în clasamentul WTA, a mai jucat de două ori cu Badosa (80 WTA), câştigând ambele confruntări, ambele în 2022. Românca s-a impus în turul al doilea la Madrid, cu 6-3, 6-1, în primul meci, iar apoi a câştigat la Wimbledon, în optimi, cu 6-1, 6-2.

Simona Halep, beneficiara unui wild card, va primi un cec de 23.250 de dolari şi 10 puncte WTA, graţie cărora va figura în clasamentul WTA publicat în data de 1 aprilie.

Cel mai bun rezultat al Simonei Halep la Miami Open este atingerea semifinalelor în două rânduri, 2015 şi 2019. În 2015 a fost învinsă în penultimul act de americanca Serena Williams, cu 6-2, 4-6, 7-5, iar în 2019 de Karolina Pliskova, cu 7-5, 6-1. Ultima sa participare la turneul din Florida data din 2021, când pierdea în turul al treilea.

Halep nu a mai jucase un meci oficial din 29 august 2022, când era învinsă de ucraineanca Daria Snigur cu 6-2, 0-6, 6-4, în primul tur la US Open, ulterior fiind depistată pozitiv la un control antidoping efectuat la turneul newyorkez.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a admis apelul depus de jucătoarea română de tenis Simona Halep şi i-a redus, pe 5 martie, la nouă luni suspendarea de patru ani dictată de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *