April 30, 2024

România îşi dezvoltă cu adevărat un brand de ţară în domeniul IT şi al digitalizării şi este foarte bine că începem să ne poziţionăm ca un lider regional şi o sursă de inovaţie şi valoare adăugată, a declarat miercuri secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean.

„Avem poate unii dintre cei mai bine pregătiţi specialişti în sectorul IT, dar şi un sector al cercetării private şi publice din ce în ce mai inovator, care atrage investiţii străine şi câştigă proiecte cu finanţare europeană. România (…) trece printr-un amplu proces de digitalizare, care implică atât administraţia publică şi nu numai şi care va schimba modul în care cetăţenii vor interacţiona cu instituţiile statului. (…) Să nu uităm că digitalizarea va presupune nu doar schimbări la nivelul comunicaţiilor şi utilizării datelor pentru luarea deciziei, ci şi instrumente pentru creşterea productivităţii industriale, automatizarea sub paradigma industriei 4.0, creşterea eficienţei energetice, decarbonizare”, a afirmat Abrudean, la Digital Innovation Summit Bucharest (DSIB) 2024.

El a punctat că „ameninţările, riscurile şi vulnerabilităţile propagate cibernetic nu cunosc bariere geografice sau graniţe naţionale”.

„Într-o lume în continuă schimbare, în care ne confruntăm din păcate din ce în ce mai mult cu atacuri cibernetice, riscuri sistemice, propagandă, dezinformare şi radicalizare prin mediul online, cu un război la graniţa ţării noastre şi în spaţiul Mării Negre, dar şi un areal geopolitic mai larg în care se produc şi se propagă riscuri hibride, trebuie să fim pregătiţi pentru a promova rezilienţa societăţii şi a infrastructurii noastre critice la nivel naţional şi la nivel european. Ameninţările, riscurile şi vulnerabilităţile propagate cibernetic nu cunosc bariere geografice sau graniţe naţionale”, a punctat Mircea Abrudean.

Secretarul general al Guvernului a menţionat că Executivul de la Bucureşti promovează în acest domeniu o legislaţie amplă în concordanţă cu reglementările Uniunii Europene.

El a amintit că, în anul 2022, a fost promulgată o lege care interzice instituţiilor publice achiziţionarea oricărui fel de software sau servicii digitale provenite din Federaţia Rusă.

Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2024, organizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti, se desfăşoară în perioada 16 – 18 aprilie, sub înaltul patronaj al preşedintelui Camerei Deputaţilor. DISB reuneşte a VII-a ediţie a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum) şi cea de a III-a ediţie a Conferinţei Internaţionale privind Diplomaţia Cibernetică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *