Patronul uneia dintre firmele care au participat la licitația pentru lucrările la muzeul conflictelor din Transilvania, realizat din fonduri PNRR, a fost trimis în judecată pentru dare de mită. În aceeași cauză a mai fost deferită instanței o persoană care ar fi intermediat mita. Cei doi sunt acuzați că au oferit bani președintelui comisiei de evaluarea a ofertelor pentru a le favoriza firma în cadrul licitației.
Conform rechizitoriului, Florin Larionesi, administrator la firma Campeador ar fi promis unui funcționar public din cadrul Muzeului Național de Istorie Cluj, în calitate de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achiziție publică pentru realizarea investiției „Complex Muzeal – Galeria Istorică a Transilvaniei”, în mod direct, dar și prin intermediul Carlei Sandu, o sumă de bani corespunzătoare procentului de 1% din valoarea proiectului, precum și suma de 1.500 de euro pe lună. Suma urma să fie acordată pe perioada derulării procedurii de achiziție publică, în scopul favorizării asocierii de firme controlate de Larionesi, pentru câștigarea licitației publice, iar ulterior. Procurorii spun că la datele de 14 și 21 octombrie 2024, i-ar fi remis persoanei respective suma totală de 7.500 lei (echivalentul sumei lunare de 1.500 euro promise anterior).
„În contextul aprobării proiectului „Complex Muzeal – Galeria Istorică a Transilvaniei” prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, a publicat în luna februarie 2024 un anunț de participare în SEAP, având ca obiect Servicii de proiectare și lucrări de execuție construcții și instalații, cu o valoare estimată de 112.403.618 lei (aproximativ 23 de milioane de euro)”, a transmis DNA.
Procent de succes
Potrivit procurorilor, în cursul lunilor aprilie și mai 2024, în timp ce procedura de atribuire a contractului menționat anterior era în curs de derulare, Florin Larionesi, beneficiind de ajutorul inculpatei Carla Sandu, s-ar fi întâlnit de mai multe ori, atât în municipiul Cluj-Napoca, dar și în municipiul București, cu președinta comisiei de evaluare a ofertelor, ocazie cu care ar fi încercat să o convingă pe aceasta din urmă să îl ajute să câștige licitația respectivă. Astfel, în cadrul acestor întâlniri, inculpatul Florin Larionesi i-ar fi promis persoanei respective acordarea unui procent de succes la momentul semnării contractului.
Ulterior, la datele de 14 și 21 octombrie 2024, Florin Larionesi i-ar fi remis președintei comisiei de evaluare a ofertelor suma totală de 7.500 de lei.
În cadrul celor două întâlniri menționate anterior, intermediate de inculpata Carla Sandu, Florin larionesi i-ar fi promis persoanei respective cu titlu de mită un procent de 1% din valoarea contractului în cazul câștigării licitației, explicând totodată, modul cum se va remite suma corespunzătoare procentului de 1%, din valoarea contractului de 112.403.618 lei, precum și suma de 1.500 euro pe lună, acordată pe perioada derulării procedurii de achiziție publică.
Cu această ocazie, Carla Sandu le-a promis atât inculpatului L.F. cât și președintei comisiei de evaluare a ofertelor, că îi va ajuta în ce privește remiterea sumei corespunzătoare procentului de 1% din valoarea contractului, prin încheierea unui contract de management simulat.
În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra sumei de 7.500 de lei ce aparține inculpatului Florin Larionesi.
Dosarul de urmărire penală a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Față de cei doi s-a dispus măsura controlului judiciar.
13 ofertanți la licitație
La procedura lansată la începul lui 2024 au participat: Far Fondation – Termomont Doo Beograd – Unith2, Strabag Spolka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia, Das, BTD Construct&Ambient, Axial Construct Invest – Prodesign Engineering&Constructions, Cona Operations – Condesign, Campeador – Albendiego – Lucicor Prod – Frasinul, ACI Cluj – Dico și Țigănaș, Nord Conforest – MBS Grup -ING Proiect Management – Hidro Salt, TCI Contractor General – K&k Studio de Proiectare – Antrepriza Montaj-Instalații, Construcții Erbașu – Euras, Kez Construcții – Atelier FKM, Concelex – Quadratum Arhitecture – Concelex Engineering. Clasamentul de la licitație, finalizat în 23 decembrie 2024, arăta că Far Fondation – Termomont Doo Beograd – Unith2B s-a clasat pe locul I si a câștigat contractul. Pe locurile doi și trei s-au clasat Strabag, respectiv TCI Contractor General. Stabag a contestat rezultatul, însă cotestația sa a fost respinsă de CNSC.
Potrivit unui anunț din 7 martie postat pe SEAP, Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei a încheiat contractul pentru proiectarea și execuția complexului muzeal cu asocierea Far Foundation- Termomont Doo Beograd -Unith2B pentru peste 92,1 milioane de lei.
FAR Foundation, deținută de antreprenorul Alexandru Farcaș, a avut afaceri de 103 mil. lei în 2023, cu 155 de angajați, potrivit Ministerului Finanțelor.
Finanțarea proiectului se realizează din fonduri externe nerambursabile aferente Componentei 11. Turism si Cultură din Planul National de Redresare si Reziliență și din bugetul Ministerului Culturii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate.
Durata de execuție a obiectivului este de 27 de luni.
„Complexul Muzeal – Galeria Istorică a Transilvaniei va fi un spațiu muzeal modern, dimensionat adecvat în conformitate cu patrimoniul cultural deținut și potențial, corespunzător din punct de vedere al tipurilor de artefacte depozitate și al sistemelor de control al microclimatului. Va fi o clădire modernă din punct de vedere arhitectural, al echipamentelor și dotărilor.
Complexul muzeal, cu un regim de înălțime S+P+1E, va fi compus din spații de depozitare conservare și restaurare a obiectelor de patrimoniu, spații de expunere, spații destinate diferitelor activități culturale conexe (conferințe, educație, ateliere).
Articolul Mită pentru trucarea licitației la muzeul din Florești apare prima dată în ziarulfaclia.ro.