June 16, 2024

Reprezentan┼úii principalelor grupuri politice din Parlamentul European au discutat despre mizele pe care le urm─âresc ├«n aceste alegeri europene, care sunt priorit─â┼úile lor ├«n viitoarea legislatur─â ┼či cum percep ele cele mai mari pericolele care amenin┼ú─â echilibrul din legislativul comunitar, corectitudinea procesului electoral ┼či integritatea vie┼úii democratice.

Alegerile europene din 2024 au loc ├«ntr-un context ├«n care Uniunea European─â trece prin momente tensionate, r─âzboiul din Ucraina se afl─â la frontierele sale ┼či blocul se confrunt─â cu provoc─âri economice ┼či legate de migra┼úie. AGERPRES a contactat ├«n ultimele zile cele mai importante trei grupuri din PE pentru a afla r─âspunsurile respectivelor familii politice la chestiunile men┼úionate.

Mizele alegerilor

Pedro Lopez, purtătorul de cuvânt al grupului Partidului Popular European (PPE), cel mai mare din legislativ, a răspuns că miza pentru PPE în următoarele alegeri este să continue să ofere soluţii la mai multe probleme.

Dintre acestea, el a men┼úionat ÔÇ×sus┼úinerea Ucrainei, construirea unui sistem european de ap─ârare care ne va permite s─â ac┼úion─âm cu independen┼ú─â, dezvoltarea agen┼úiei FRONTEX pentru a controla mai bine frontierele externe ale UE, implementarea pachetului legislativ privind migra┼úia recent aprobat pentru a gestiona mai bine sosirea migran┼úilorÔÇŁ.

ÔÇ×Trebuie de asemenea s─â continu─âm progresul economic al statelor noastre membre, s─â ne ajut─âm companiile ┼či popoarele s─â se adapteze la un model economic care ├«┼či reduce impactul asupra mediuluiÔÇŁ, a mai spus Lopez.

Grupul Sociali┼čtilor ┼či Democra┼úilor (S&D) din PE, al doilea cel mai mare grup politic din legislativul comunitar, sus┼úine, ├«ntr-un r─âspuns trimis prin e-mail, c─â a jucat ├«n mandatul care s-a ├«ncheiat ÔÇ×un rol esen┼úial ├«n definirea politicilor ┼či legisla┼úiei ├«ndreptate spre abordarea unor chestiuni presante, avansarea progresului social ┼či sus┼úinerea unui viitor mai incluziv ┼či sustenabilÔÇŁ.

Printre altele, subliniază S&D în răspunsul său, priorităţile cheie au fost în ultimii ani angajamentele faţă de drepturile fundamentale, respectarea statului de drept, susţinerea Ucrainei în faţa agresorului rus.

ÔÇ×├Än plus, suntem extrem de ├«ngrijora┼úi de situa┼úia din Orientul Mijlociu ┼či facem apel la un armisti┼úiu imediat ┼či permanent (ÔÇŽ); trebuie s─â facem tot posibilul pentru a evita o escaladare regional─âÔÇŁ, sus┼úine grupul S&D.

ÔÇ×Pentru cet─â┼úeni, trebuie s─â fie clar care este miza ├«n aceste alegeri europene: Europa dreptei ┼či extremei drepte care merge ├«napoi ┼či este un sclav al trecutului, sau Europa social-democra┼úilor care merge ├«nainte ┼či este st─âp├ón─â pe viitorul eiÔÇŁ, mai precizeaz─â sursa citat─â.

Partidul Alian┼úa Liberalilor ┼či Democra┼úilor pentru Europa (ALDE), o forma┼úiune paneuropean─â ai c─ârei membri fac parte din grupul Renew din PE, a afirmat la r├óndul s─âu ├«ntr-un r─âspuns trimis AGERPRES c─â ÔÇ×aceste alegeri europene sunt cruciale, nu numai pentru familia noastr─â politic─â, ci pentru viitorul EuropeiÔÇŁ, ├«ntr-un context ├«n care ÔÇ×for┼úele dezbin─ârii sunt ├«n ascensiune ÔÇô cele aliniate cu Trump, care ├«n trecut celebrau Brexitul ┼či pe (Donald) Trump ┼či care v─âd democra┼úia ca pe un lucru care poate fi lesne sacrificatÔÇŁ.

ÔÇ×De aceea mai mult ca oric├ónd trebuie s─â ne concentr─âm pe centru ÔÇô liberali, democra┼úi ┼či reformi┼čti. Europa de m├óine trebuie s─â fie construit─â din centrul politic, unde solu┼úii pragmatice, echilibrate pot uni ├«n loc s─â ne despart─âÔÇŁ, a pledat Luis Cano, purt─âtorul de cuv├ónt al partidului ALDE.

Priorităţile legislative în următorul mandat

Pedro Lopez, purt─âtorul de cuv├ónt al grupului PPE, sus┼úine c─â ├«n legislatura trecut─â au existat proiecte care nu au trecut ÔÇ×pentru c─â nu era preg─âtite corespunz─âtor sau lipseau dovezile reale privind care ar putea fi impactul lor asupra unor sectoare economice determinateÔÇŁ, iar acestea vor trebui reluate dup─â alegeri.

ÔÇ×Printre ele se afl─â regulamentul pentru reducerea utiliz─ârii pesticidelor, regulamentul pentru protec┼úia naturii, regulamentul privind noile tehnici genomice, legea pentru protejarea lucr─âtorilor platformelor de ridesharingÔÇŁ, a spus Lopez, caracteriz├ónd aceste dosare legislative drept unele dintre ÔÇ×cele mai dificileÔÇŁ.

Grupul S&D men┼úioneaz─â ├«n r─âspunsul s─âu c─â viziunea sa este cea a unei ÔÇ×economii moderne care creeaz─â joburi, protejeaz─â drepturile muncitorilor ┼či permite tranzi┼úia c─âtre un model de produc┼úie mai sustenabilÔÇŁ.

ÔÇ×Facem apel la instituirea unui fond permanent de investi┼úii pentru a le permite statelor membre s─â asigure investi┼úii uria┼če, care sunt necesare pentru a r─âspunde unor provoc─âri curente ┼či viitoareÔÇŁ, a men┼úionat sursa citat─â, care a mai precizat c─â face eforturi pentru o taxare mai corect─â a marilor companii tehnologice ┼či noi metode de taxare care ┼úin pasul cu digitalizarea tot mai mare a economiei, pun├ónd cap─ât ├«n acela┼či timp evit─ârii taxelor de c─âtre companiile mari care beneficiaz─â de pe urma pie┼úei unice a UE.

Partidul ALDE afirm─â c─â priorit─â┼úile sale pentru urm─âtorul mandat sunt clare. ÔÇ×Ap─ârarea este principala noastr─â prioritate. Trebuie s─â ne ├«nt─ârim securitatea ┼či capacit─â┼úile de ap─ârare pentru a ne proteja cet─â┼úenii ┼či a r─âspunde unor amenin┼ú─âri ├«n evolu┼úieÔÇŁ, a declarat Luis Cano ├«ntr-un e-mail trimis AGERPRES.

├Än al doilea r├ónd, a afirmat el, trebuie implementate m─âsurile adoptate ├«n timpul ultimului mandat. ÔÇ×Trebuie s─â implement─âm Pactul verde european pentru a combate schimbarea climatic─â ┼či a construi o economie sustenabil─â, precum ┼či politici digitale pentru a stimula inova┼úia ┼či competitivitatea pentru cet─â┼úeni ┼či afaceriÔÇŁ, a pledat Cano.

├Än al treilea r├ónd, a mai spus el, trebuie rec├ó┼čtigat─â ├«ncrederea cet─â┼úenilor f─âc├ónd institu┼úiile europene mai democratice ┼či sprijinind statul de drept ├«n toate statele membre.

ÔÇ×Liberalii au jucat un rol crucial ├«n introducerea mecanismului privind statul de drept, dar trebuie s─â asigur─âm implementarea lui efectiv─âÔÇŁ, a mai spus purt─âtorul de cuv├ónt al ALDE.

Este plauzibil─â o fuziune ├«ntre grupurile ECR ┼či ID?

Scenariul unei posibile fuziuni ├«ntre grupurile Identitate ┼či Democra┼úie (ID) ┼či Conservatorii ┼či Reformi┼čtii Europeni (ECR) a fost avansat ├«nainte de alegeri ┼či a provocat o oarecare ├«ngrijorare la Bruxelles ┼či ├«n statele membre. Totu┼či, dou─â dintre principalele grupuri politice din PE nu v─âd scenariul drept unul posibil.

ÔÇ×Partidele politice care fac parte din aceste grupuri au dovedit ├«n trecut c├ót de diferite sunt ├«n ceea ce prive┼čte scopul ┼či convingerile lor ┼či nu au reu┼čit niciodat─â s─â fac─â nimic ├«mpreun─â. Nu v─âd de ce s-ar schimba acest lucru. Pot fi mai mult, dar vor continua s─â se comporte ca o orchestr─â f─âr─â dirijor, cu instrumente care concureaz─â unul ├«mpotriva celuilalt pentru a vedea care face mai mult zgomot f─âr─â un scop comunÔÇŁ, a declarat purt─âtorul de cuv├ónt al grupului PPE.

Pedro Lopez consider─â c─â ÔÇ×un vot pentru astfel de partide este un vot pierdut pentru viitorul EuropeiÔÇŁ ┼či c─â promisiunile lor ÔÇ×vor face continentul nostru dependent de juc─âtorii majori din lume ÔÇô China, Rusia ┼či SUA ÔÇô pentru c─â nu vor s─â construiasc─â ├«mpreun─â, doar distrugÔÇŁ.

Grupul S&D a precizat c─â nu comenteaz─â posibile scenarii, c─â sper─â ├«ntr-o prezen┼ú─â mare la vot ┼či c─â va a┼čtepta rezultatele alegerilor.

ÔÇ×Grupul S&D ┼či Partidul Sociali┼čtilor Europeni (PES) sunt pentru o viziune social─â just─â pentru viitorul Europei, orientat─â spre viitor, proeuropean─â ┼či democratic─â. Dup─â cum am men┼úionat ├«nainte de alegeri, familia noastr─â nu va intra ├«n nicio coali┼úie cu ECR ┼či IDÔÇŁ, a precizat al doilea grup ca m─ârime din PE.

Purt─âtorul de cuv├ónt al grupului ALDE a spus la r├óndul s─âu c─â ÔÇ×sprijinul crescut pentru extrema dreapt─â ar trebui s─â fie o preocupare pentru to┼úi cei care vor o Uniune European─â mai puternic─â ┼či care func┼úioneaz─â bineÔÇŁ.

Luis Cano a afirmat c─â ÔÇ×este prea devreme pentru a spune cum vor ar─âta viitoarele grupuri din PE ┼či, date fiind diferen┼úele dintre partidele de extrem─â dreapta, ne ├«ndoim de capacitatea lor de a lucra ├«mpreun─âÔÇŁ.

Ca liberali, a mai spus el, ÔÇ×respingem cooperarea cu extrema dreapt─â la nivel european ┼či vom ├«ncerca s─â form─âm o majoritate pro-european─â pentru a avansa legisla┼úia ┼či a preveni blocarea Parlamentului European de for┼úele de dreaptaÔÇŁ.

Dezinformarea afectează dezbaterea europeană mai mult ca oricând

Potrivit lui Pedro Lopez, la aceste alegeri europene dezinformarea, mai ales cea care provine din afara Uniunii Europene, afecteaz─â negativ dezbaterea european─â mai mult ca oric├ónd ┼či partidele extremiste sunt o parte a problemei, ├«ntruc├ót ele utilizeaz─â dezinformarea ca instrument politic.

ÔÇŁAm f─âcut progrese ├«n combaterea dezinform─ârii ├«n ultimii cinci ani, ├«n special ├«n lupta contra celei care utilizeaz─â marile re┼úele de social media, dar trebuie s─â continu─âm acest efortÔÇŁ, a spus reprezentantul PPE. El a ad─âugat c─â aceast─â lupt─â contra dezinform─ârii trebuie dus─â cu ÔÇŁtoat─â puterea statului de dreptÔÇŁ.

De partea sa, grupul S&D este de p─ârere c─â dezinformarea, ┼čtirile false ┼či ingerin┼úa str─âin─â din ┼ú─âri ter┼úe sunt o mare provocare ┼či o amenin┼úare pentru democra┼úie, nu numai ├«n Europa, ci ├«n ├«ntreaga lume, ┼či ele au drept obiectiv subminarea democra┼úiei europene, divizarea ┼či sl─âbirea Uniunii Europene.

├Än r─âspunsul s─âu, S&D aminte┼čte c─â una din priorit─â┼úile sale ├«n ultima legislatur─â a fost ├«ns─â┼či combaterea dezinform─ârii ┼či c─â ├«n urm─â cu cinci ani a propus crearea unei comisii speciale a PE privind interferen┼úa str─âin─â ┼či dezinformarea (INGE), ├«nfiin┼úat─â ├«n 2020.

ÔÇŁAceste tactici sunt ├«n cre┼čtere evident─â ┼či ele se intensific─â ├«nainte de alegeri. Este evident c─â regimul lui Putin, care acum duce un r─âzboi contra Ucrainei, a lansat un r─âzboi hibrid contra democra┼úiilor europene pentru mul┼úi ani. Dar este evident ┼či c─â Putin a g─âsit alia┼úi ├«n mi┼čc─ârile de extrem─â-dreapta de pe ├«ntregul continent. Financiar, politic ┼či ideologic aceste partide sunt supuse direct agendei KremlinuluiÔÇŁ, sus┼úin social-democra┼úii europeni.

Ei pledeaz─â pentru interzicerea finan┼ú─ârii partidelor politice din ├«ntreaga UE din ┼ú─âri ter┼úe ┼či o interdic┼úie asupra dona┼úiilor externe pentru activit─â┼úi politice ├«n UE.

Purt─âtorul de cuv├ónt al ALDE consider─â la r├óndul s─âu c─â dezinformarea afecteaz─â negativ dezbaterea european─â mai mult ca oric├ónd ┼či c─â este o amenin┼úare major─â pentru democra┼úia european─â. ÔÇŁSuntem deci┼či s─â identific─âm ┼či s─â lupt─âm contra celor ├«ncearc─â s─â submineze func┼úionarea normal─â a discursului politic, indiferent de origineÔÇŁ, afirm─â reprezentantul ALDE.

El ┼úine s─â remarce c─â Renew Europe a lansat un ÔÇ×detector de minciuniÔÇŁ pentru a ajuta cet─â┼úenii s─â raporteze informa┼úiile false ├«n campaniile politice.

Violenţa contra politicienilor, condamnată la unison

Referitor la atacul contra premierului slovac Robert Fico, Pedro Lopez a insistat c─â ÔÇŁviolen┼úa nu este niciodat─â calea pentru a face cevaÔÇŁ, iar cei care promoveaz─â sau folosesc violen┼úa, ├«n orice scop, personal ori politic, ar trebui s─â fie pu┼či sub acuzare ┼či condamna┼úi.

Grupul S&D s-a declarat profund ┼čocat ┼či extrem de ├«ngrijorat de atacurile comise recent ├«mpotriva unor politicieni ├«n numeroase ┼ú─âri europene, consider├ónd c─â ÔÇŁatacurile la┼če contra politicienilor sunt ┼či atacuri ├«mpotriva democra┼úiilor ┼či valorilor noastreÔÇŁ.

ÔÇŁVom face tot posibilul pentru a ne asigura c─â radicalizarea ┼či violen┼úa ├«n dialogul politic ├«nceteaz─âÔÇŁ, subliniaz─â S&D.

Purt─âtorul de cuv├ónt al ALDE a condamnat atacul contra ┼čefului executivului slovac Robert Fico, din 15 mai, ┼či ÔÇŁtoate actele de violen┼ú─â contra politicienilor ┼či membrilor societ─â┼úiiÔÇŁ. ÔÇŁAcest act ├«ngrozitor este un asalt ideologic ├«mpotriva dreptului la exprimare politic─â liber─â ┼či sigur─â. Violen┼úa nu ├«┼či are locul ├«n discursul politic sau ├«n societate, astfel de ac┼úiuni submineaz─â siguran┼úa ┼či bun─âstarea democra┼úiei ┼či popoarelor noastreÔÇŁ, a spus reprezentantul ALDE.

ALDE se declar─â alarmat─â de polarizarea ├«n cre┼čtere de pe scena politic─â, fenomen alimentat de ideologii extremiste, at├ót de st├ónga, c├ót ┼či de dreapta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *