February 22, 2024

Planurile parlamentarilor clujeni pentru ultimele luni de mandat

 

Senatul ┼či Camera Deputa┼úilor au ├«nceput, joi, prima sesiune parlamentar─â ordinar─â a anului ┼či penultima a legislaturii.

Printre priorităţile sesiunii parlamentare se află proiecte necesare pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR pentru ca România să poată înainta cererile de plată pentru a primi fondurile europene alocate.

Liderul deputa┼úilor PNL, Gabriel Andronache, a precizat c─â liberalii au pe agend─â proiectele referitoare la neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei, la eliminarea dublei impozit─âri a pilonului II de pensii, la sus┼úinerea profesiilor liberale, precum ┼či la combaterea traficului ┼či consumului de droguri ┼či interzicerea publicit─â┼úii la jocurile de noroc.

Social-democra┼úii au anun┼úat c─â ├«n noua sesiune parlamentar─â una dintre priorit─â┼úi este combaterea consumului ┼či traficului de droguri.

ÔÇ×Au r─âmas trei sau patru priorit─â┼úi majore ├«n acest moment, promisiuni unele dintre ele, ┼či cu Legea offshore-ului eolian, cu combaterea drogurilor, cu modificarea legislativ─â. O s─â vin─â ┼či ministrul Justi┼úiei ┼či ministrul de Interne cu o modificare ├«n Guvern. Mai sunt ┼či ini┼úiative parlamentare. Cu celebrele ÔÇśp─âc─âneleÔÇÖ, a┼ča cum am promis, vom merge p├ón─â la cap─ât ÔÇô nicio localitate sub 15.000 de locuitori nu va mai avea niciun aparat de ÔÇśp─âc─âneleÔÇÖ ├«n viitor. ┼×i, nu ├«n ultimul r├ónd, cu plafonarea la creditele oferite de IFN-uriÔÇŁ, a informat premierul Marcel Ciolacu, la finalul ┼čedin┼úei conducerii PSD cu parlamentarii partidului.

 

Parlamentarii clujeni spun c─â au mai multe proiecte pentru aceast─â sesiune parlamentar─â.

Priorit─â╚Ťile liberalului Radu Moisin

Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin sus╚Ťine c─â pe l├óng─â urm─ârirea initiativelor legislative deja depuse pentru a se asigura de adoptarea lor, mai are ├«n vedere noi proiecte. Liberalul spune c─â una dintre noile propuneri legislative vizeaz─â reducerea cheltuielilor prim─âriilor ├«n distribuirea ajutoarelor sociale. Totodat─â, Moisin anun╚Ť─â c─â va depune un proiect de lege privind reglementarea situa┼úiei imobilelor de la parterul blocurilor ├«n sensul excluderii acestora de plata cheltuielilor de ├«ntre┼úinere a lifturilor.

┼×i reprezentan┼úii Opozi┼úiei au anun┼úat mai multe proiecte din domeniile social, mediu de afaceri. Liderul deputa┼úilor UDMR, Csoma Botond, a precizat c─â printre priorit─â┼úi se afl─â proiecte care vizeaz─â sprijinul financiar al familiilor ┼či mediul de afaceri, revendic─ârile fermierilor.

 

Oana Murariu dore╚Öte ├«mbun─ât─â╚Ťirea procedurilor de func╚Ťionare a consiliilor locale ╚Öi jude╚Ťene

 

Liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu spune c─â una dintre priorit─â┼úile sale vizeaz─â urm─ârirea func╚Ťion─ârii coerente ╚Öi transparente a administra╚Ťiei. ÔÇ×Am colectat ├«n ultimii 3 ani propuneri de ├«mbun─ât─â╚Ťire a procedurilor de func╚Ťionare a Consiliilor locale ╚Öi jude╚Ťene ╚Öi asigurarea unui cadru previzibil, astfel ├«nc├ót s─â fie minimizat riscul vicierii procedurii de adopt─ârii a actelor administrative. ├Än baza lor am realizat un pachet de ini╚Ťiative legislative pe Codul administrativ, prin care vor fi aduse prevederi privind votul secret, calcularea termenelor, situa╚Ťii de conflict de interese ╚Öi necesitatea de motivare ├«n cuprinsul convocatorului a urgen╚Ťei ╚Öedin╚Ťelor de ├«ndat─âÔÇŁ, a spus Oana Murariu.

Tot ├«n noua sesiune legislativ─â, Oana Murariu spune c─â va depune toate eforturile pentru a atrage sprijinul parlamentarilor ├«n vederea adopt─ârii unei m─âsuri care vine ├«n sus╚Ťinerea antreprenorilor. ÔÇ×Astfel, am ├«n vedere includerea ├«n Codul fiscal a unui prag minimal, adaptat la nivelul anului 2024, a sumei care determin─â ├«ncadrarea ca mijloc fix ╚Öi, automat, deducerea integral─â ├«n contabilitatea anului ├«n care a avut loc achizi╚ŤiaÔÇŁ, a precizat parlamentarul.

Nu ├«n ultimul r├ónd, Oana Murariu spune c─â va ├«ncerca s─â promoveze o propunere venit─â din partea Serviciului de proba╚Ťiune Cluj cu ocazia dezbaterii privind combaterea consumului de droguri prin educa╚Ťie. Proiectul de lege va viza extinderea perioadei pentru oferirea consilierii de care au nevoie minorii care au s─âv├ór╚Öit fapte penale.

 

Viorel B─âlt─âre╚Ťu vrea mai mult─â transparen╚Ť─â

 

Deputatul USR de Cluj, Viorel B─âlt─âre╚Ťu spune c─â are mai multe proiecte ce vizeaz─â transparentizarea procesului administrativ ╚Öi fiscal, reducerea birocra╚Ťiei ╚Öi simplificarea procedurilor cu antreprenorii. El spune c─â statul a pus poveri noi pe mediul antreprenorial ╚Öi pe companii, preciz├ónd c─â va ac╚Ťiona pentru a le reduce oamenilor de afaceri suferin╚Ťa.

 

Parlamentarul a anun╚Ťat c─â un proiect pe care-l va depune ├«n Parlament urm─âre╚Öte stabilirea procedurilor ╚Öi aplicarea unei practici unitare ├«n cazul ob╚Ťinerii autoriza╚Ťiilor de func╚Ťionare.

Deputatul spune c─â un raport al Consiliului Concuren╚Ťei arat─â c─â exist─â probleme de acces pe pia╚Ť─â dac─â procedurile sunt diferite. ÔÇ×Simplific─âm ╚Öi facem proceduri mai simpleÔÇŁ, a spus Viorel B─âlt─âre╚Ťu.

Parlamentarul a men╚Ťionat c─â tot ├«n aceast─â sesiune parlamentar─â va depune un proiect de lege ce vizeaz─â amprenta fiscal─â. Mai exact, spune deputatul, prezentarea prin intermediul Ministerului Finan╚Ťelor a taxelor ╚Öi impozitelor pe care le pl─âte╚Öte fiecare companie, precum ╚Öi a ajutoarelor de stat pe care le ob╚Ťin acestea.

ÔÇ×Raportul dintre taxele pe care le-ai pl─âtit ╚Öi fondurile pe care le-ai primit se nume╚Öte amprent─â. A╚Ö vrea s─â fie afi╚Öate pe Ministerul de Finan╚Ťe. O s─â fie un ╚Öoc pentru anumite companii dac─â intr─â ├«n vigoare o astfel de lege. Sunt firme care ob╚Ťin mult mai multe ajutoare de stat dec├ót impozitele ╚Öi taxele pe care le pl─âtesc. Se v─âd comapaniile care primesc ajutoare de stat ╚Öi care nu pl─ât─âtesc impozite prea mari. Am avea o imagine real─â cu privire la raportul impozite pl─âtite ╚Öi ajutoare primite de c─âtre companii. Se va vedea concuren╚Ťa neloial─âÔÇŁ, a spus parlamentarul.

 

Viorel B─âlt─âre╚Ťu a mai ar─âtat c─â va ├«ncerca, de asemenea, s─â fac─â o ├«mbun─ât─â╚Ťire a cadrului legal pentru ob╚Ťinerea dreptului de munc─â pentru imigran╚Ťi.

Deputatul USR de Cluj a mai spus c─â va continua s─â monitorizeze proiectele de infrastructur─â rutier─â, acord├ónd o aten╚Ťie deosebit─â tronsonului de leg─âtur─â dintre autostrada A3 ╚Öi DN 1 E60, zona M─ârtine╚Öti-V├ólcele.

 

Preocupările lui Alin Coleșa

Deputatul AUR de Cluj, Alin Cole┼ča a anun┼úat c─â va avea mai multe proiecte legislative ├«n aceast─â sesiune parlamentar─â.

 

Parlamentarul sus┼úine c─â una dintre ini╚Ťiative vizeaz─â punerea ├«n acord a num─ârului de mandate de deputa╚Ťi ╚Öi senatori pentru cet─â╚Ťenii rom├óni cu domiciliul ├«n afara ╚Ť─ârii (de╚Ťin─âtori de pa╚Öapoarte CRDS) ÔÇô pentru circumscrip╚Ťia electoral─â nr. 43.

 

Un alt proiect const─â ├«n punerea ├«n acord a num─ârului┬áde mandate de parlamentari aloca╚Ťi diasporei cu norma legal─â de reprezentare┬áreprezint─â un act de dreptate, ├«n condi╚Ťiile ├«n care, spune Alin Cole╚Öa, Rom├ónia are una dintre cele mai ridicate rate de plecare din ╚Ťara mam─â, din Europa ╚Öi chiar din lume.

 

ÔÇ×Acesta e un semnal clar c─â ne pas─â de cet─â╚Ťenii rom├óni din str─âin─âtate. Pentru noi, ei nu sunt cet─â╚Ťeni de m├óna a 2-a, ci cet─â╚Ťeni de prim─â m├ón─â, la fel ca to╚Ťi ceilal╚Ťi. Dorim ca ei s─â p─âstreze leg─âtura cu ╚Ťara mam─â ╚Öi s─â se ├«ntoarc─â acas─â c├ót mai repede. Aplicarea acestei solu╚Ťii corecte, bazat─â pe norma legal─â de reprezentare,┬áimplic─â┬ácre╚Öterea num─ârului de parlamentari de la 4 deputa╚Ťi ╚Öi 2 senatori la 14 deputa╚Ťi ╚Öi la 6 senatori ale╚Öi ├«n circumscrip╚Ťia nr. 43 ÔÇô pentru cet─â╚Ťenii rom├óni cu domiciliul ├«n afara ╚Ť─ârii. ├Än acela╚Öi timp am propus coroborarea acestei cre╚Öteri a reprezent─ârii diasporei cu sc─âderea, per total, a num─ârului de parlamentari la 300ÔÇŁ, spune Alin Cole╚Öa.

 

Totodat─â, AUR propune cre╚Öterea salariului minim la 5.000 de lei coroborat─â cu sc─âderea taxelor re╚Ťinute din salariul brut p├ón─â la maxim 25%. ÔÇ×Noi, Alian╚Ťa pentru Unirea Rom├ónilor (AUR), am depus un proiect de lege prin care propunem cre╚Öterea salariului minim brut la valoarea de 5.000 de lei ╚Öi sc─âderea tax─ârii acestuia p├ón─â la maxim 25% pentru acest prag, pentruprimii 5.000 de lei. Acest lucru ar ├«nsemna ca dintr-un salariu brut de 5.000 de lei, unui rom├ón s─â ├«i r─âm├ón─â net, lunar, 3.770 de lei, cu 1.700 de lei mai mult dec├ót ast─âzi. ├Än acest fel dorim s─â racord─âm pia╚Ťa muncii la noua realitate economic─â din Rom├ónia, prin cre╚Öterea veniturilor nete ale angaja╚Ťilor dar f─âr─â a pune presiune suplimentar─â pe mediul de afaceri prin cre╚Öterea tax─ârii muncii. Un efect foarte important va fi sc─âderea practic─ârii muncii ÔÇ×la negru sau griÔÇŁ datorit─â faptului c─â nivelul de taxare nu va cre╚Öte, ci va r─âm├óne aproximativ constant; ├«ncas─ârile totale la buget nu vor sc─âdeaÔÇŁ, a explicat Alin Cole╚Öa.

 

Un alt proiect al deputatului AUR de Cluj vizeaz─â majorarea bursei sociale pentru elevi la o p─âtrime din salariul minim pe economie.┬áÔÇ×O m─âsur─â definitorie pentru asigurarea accesului la educa╚Ťie, reducerea abandonului ╚Öcolar, ├«mbun─ât─â╚Ťirea standardului de via╚Ť─â al familiilor ╚Öi nu ├«n ultimul r├ónd, dezvoltarea societ─â╚Ťii ╚Öi a economieiÔÇŁ, a punctat Cole╚Öa. Pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea activit─â╚Ťii agricultorilor, Alin Cole╚Öa spune c─â va ├«ncerca s─â promoveze proiectul privind Programul ÔÇ×Ion Ionescu de la BradÔÇŁ care vizeaz─â sus┼úinerea financiar─â a operatorilor economici din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii ┼či sectorului┬áalimentar, precum ┼či din domeniul comer┼úului cu produse agricole, piscicole ┼či produse alimentare, cu excep┼úia b─âuturilor ┼či tutunului.

ÔÇ×Este vorba de acordarea unor ajutoare nerambursabile pentru cheltuieli din domeniile enumerate, pl─âtite ├«ns─â doar dup─â relizarea unor investi╚ŤiiÔÇŁ, men╚Ťioneaz─â deputatul AUR de Cluj.

Alin Cole╚Öa anun╚Ť─â c─â va mai preg─âti ├«n aceast─â sesiune parlamentar─â proiect privind ├«nfiin╚Ťarea B─âncii pentru Dezvoltarea Agriculturii din Rom├ónia ÔÇô Banca Agricol─â S.A ╚Öi proiectul privind implementarea sigiliului vamal aplicat camioanelor care vin din Ucraina ╚Öi tranziteaz─â Rom├ónia.

 

ÔÇ×Extinderea facilit─â╚Ťilor privind ├«nfiin╚Ťarea ╚Öi func╚Ťionarea Punctelor Gastronomice Locale ╚Öi ├«n mediul urban. Urm─ârim┬árezolvarea uneia┬ádintre principalele cauze ale crizei fermierilor ÔÇô lipsa punctelor de desfacere a produselor alimentare. ├Än felul aceste punem ├«n aplicare conceptul unul lan╚Ť scurt de la fermier, direct la farfuria oamenilor care au nevoie de o hran─â s─ân─âtoas─â. Vom continua m─âsurile de creare a unui mediu fiscal propice redres─ârii demografice, ├«ncuraj├ónd ├«n acela╚Öi timp munca. ├Än esen╚Ť─â vom continua propunerile de sc─âdere ╚Öi chiar eliminarea taxelor ╚Öi impozitelor pe munc─â sau pe proprietate pentru fiecare copil crescut ├«ntr-o familie. Aceste sc─âderi/elimin─âri de taxe ╚Öi impozite vor fi plafonate superiorÔÇŁ, a mai spus Cole╚Öa.

 

Dac─â partidele din coali┼úie, PNL ┼či PSD, vor c─âdea de acord pentru comasarea unora dintre alegerile care vor avea loc ├«n acest an, este de a┼čteptat ca agenda Parlamentului s─â cuprind─â ┼či modificarea legisla┼úiei din acest domeniu, respectiv a Codului administrativ.

Cosmion PURI╚ś

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *