May 18, 2024

Iluminatul public constituie un aspect edilitar aflat în atenția administrației publice din Gherla, unde în ultimii ani s-au făcut pași importanți în acest domeniu.

Este mare nevoie de aceste lucrări, având în vedere creșterea traficului rutier pe timpul nopții. Primăria municipiului cunoaște foarte bine acest fenomen și acționează ca atare. Chiar zilele trecute pe strada principală toate trecerile de pieton au fost luminate economic, asigurând astfel condiții mai bune atât circulației rutiere, cât și pietonale. Deocamdată, s-au luat aceste măsuri doar pe strada principală a orașului, dar în viitor iluminatul economic la trecerile de pietoni va fi extins și pe celelalte străzi din zona centrală, dar și la periferie. De altfel, printre proiectele edililor și pe acest an se află înlocuirea ilumintului existent cu iluminat economic și extinderea iluminatului public atât în municipiu, cât și în cele trei localități (cartiere) componente Hășdate, Silivaș și Băița, unde mai persistă probleme și nemulțumiri pe această linie. Cei care conduc destinele urbei de pe Someș au promis că vor rezolva și aceste probleme. În ultimii ani la Gherla s-au cheltuit 3 milioane Euro din fonduri europene pentru dezvoltarea iluminatului public, montând, printre altele, 1869 noi corpuri de iluminat. Tot în utimii ani a fost înlocuită rețeaua pe o lungime de 50 kilometri, iar pe o distanță de 6 kilometri a fost extinsă. Au fost instalați 268 stâlpi noi, iar 36 de treceri de pietoni vor fi supra iluminate. Toate aceste îmbunătățiri ale sistemului asigură scăderea consumului de energie electrică pe raza municipiului cu 60 %, o performanță bună. Sunt preocupări gospodărești, care asigură și condiții de trai mai decente, fără evenimente rutiere sau pietonale. Dacă în alte centre urbane din județul Cluj toate aceste realizări deja sunt ale trecutului, iată că și la Gherla se pun în practică.

Îmbunătățirea iluminatului public contribuie și la scăderea infracționalității pe timpul nopții. Din păcate, în municipiul Gherla mai au loc furturi și tâlhării comise după lăsarea întunericului, îndeosebi la marginea orașului. Credem, că și în aceste zone este nevoie de asigurarea siguranței populației prin montarea camerelor de supraveghere, dar și a extinderii iluminatului stradal.

Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *