July 1, 2025

Credința îndumnezeită a Sfinților Petru și Pavel, puterea rugăciunii lor vindecătoare a dus la binecuvântarea acestei fascinante priveliști de pe înălțimea Muntelui Dobrin, din lanțul Apusenilor, să devină un imens amfiteatru montan unde se organizează una din cele mai frumoase și populare serbări câmpenești ale sfârșitului de iunie.

Și în acest an, prin interesul major și buna organizare asigurată de Primăria și Consiliul local Măguri Răcătău în parteneriat cu SC Stat Transilvania SRL, mii de iubitori ai înălțimilor montane și a spectacolelor artistice de calitate, au urcat la cota 1550 metri, unde aerul ozonat și verdele codrilor seculari au fost ingrediente substanțiale lângă programul artistic oferit de tineri soliști și instrumentiști.

Program religios și atmosferă montană

Ca în orice duminică, dar mai cu seamă în a Sfinților Petru și Pavel, programul zilei a început cu slujba religioasă săvârșită în micuța Bisericuță din lemn ridicată de mai mulți ani pe acest întins platou pastoral unde urcă vara o bună parte din cele aproape trei mii de bovine ale comunei și aproximativ o sută de cai care au fost și sunt ajutoare de nădejde în munca moților ce trudesc în acest areal montan.

Scena cu o amplificare rezonabilă și imensul cort nu au lipsit din peisaj, iar micii buticari și sutele de autoturisme au colorat ca în fiecare an aceste zone unde lupii și urșii se simt puternicii înălțimilor silvice.

Ca și în edițiile trecute șeful administrației publice locale, dl. primar Alexandru Livescu a deschis și această ediție cu salutul de bun venit adresat mulțimii și oficialităților, dorindu-le o zi cât mai agreabilă și frumoasă a acestui anotimp fierbinte, salutând, apoi, prezența parlamentarilor Remus Lăpușan, Cristian Șipoș, a consilierilor județeni Alexandru Cordoș și Cristian Ciuta și a vicepreședintelui Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Ioan Oleleu, care au și rostit scurte alocuțiuni dedicate evenimentului și organizatorilor.

Cuvântul dr. Ioan Oleleu, vicepreședintele ASVSA din România a fost cât se poate de plăcut încât mi-am permis să-l reproduc aproape în întregime: ,, Am bucuria de a participa astăzi la Serbarea Câmpenească în inima Munților Apuseni. Un eveniment de suflet, unde tradiția, voia bună și dragostea pentru glie se simte în fiecare privire, în fiecare zâmbet, în fiecare bucată de pâine întinsă cu omenie.

Felicitări Primăriei și Consiliului Local Măguri Răcătău, în frunte cu dl. primar dr. Alexandru Livescu, un coleg de breaslă și un gospodar adevărat, care pune suflet pentru oameni și pentru locul pe care îl păstorește cu cinste.

Într-o lume tot mai grăbită, aici timpul pare să-și ia răgaz. Oamenii acestor meleaguri, harnici și drepți, trăiesc cu rânduială, iar obiceiurile nu sunt uitate, ci sărbătorite cu mândrie. Cum spunea bunicul. ,,Unde omul e bun, și pământul rodește mai frumos’’. Așa mă simt la Măguri Răcătău.

Mulțumesc pentru primirea călduroasă și pentru lecția de demnitate rurală. România profundă trăiește și merită respectată, a conchis dr. Ioan Oleleu.

Gastronomie autentică: sarmale, gulaș și porc la rotisor

În timp ce a început să funcționeze microfoanele pe scenă, ceaunele cu mii de sarmale și gulaș-uri fierbeau la focuri bine întreținute de gospodinele și câțiva bărbați pricepuți ai comunei, iar marele alb, de vreo 150 kg, a fost așezat în rotisorul încintat de cărbunii pregătiți special pentru prăjirea porcului uns cu multe mirodenii.

Meniul gastronomic al zilei, oferit de organizatori și sponsori pentru sutelor de participanți, ca și berea rece, a fost bogat și gustos, dar programul artistic a adunat mulțimea în jurul scenei. Prezentatorul Mihai Badiu a pregătit cu multă grijă CV – ul soliștilor și formațiilor artistice, invitând pe scenă toți invitații să bucure lumea cu cele mai frumoase cântece din repertoriile lor.

Au cântat, chiar dacă nu în ordinea de pe afiș, Diana Cârlig și Ionuț Blendea, Robert Târnăveanu, Ioana Budae, Giorgiana Topan, Gheorghe Cioza, Ana Mariș Maria Mariș, Ionuț Codrea și Ioana Petrean, Florian Roșan, Florina Trif, Ciprian Peteleu, Adriana Bordea, Diana și Denisa Todea, Andreea Bogdan, Darius Tomoș, Alin Bucea cu formația, Diana și Andreea Joldescu cu formația, Răzvan Roșu, Nicolae Badiu cu instrumențiștii Glasul Moților, Gabriel Roba, Robert Mariș, Toader Ovidiu, Daniel Ioan Țărmure și Marius Ciprian Pop.

Între timp și președintele Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu” din România, dl. Tiberiu Groza a transmis felicitări conducerii comunei și artiștilor prezenți la acest eveniment cultural montan, care a fost și în anul trecut dedicat crăișorului Munților Apuseni, eroul național a cărui statuie o să fie prezentă și în comuna Măguri Răcătău, ca în alte multe localități ale acestui areal geografic.

Infrastructură locală în modernizare: proiecte pentru oameni

Desigur, în derularea programului artistic m-am îndepărtat puțin de scenă cu domnul primar, Alexandru Livescu, pentru a afla de la edilul comunei de sub muntele Dobrin care sunt noutățile și în domeniul dezvoltării infrastructurii în acest perimetru bogat în păduri în care se vede cu îngrijorare multă masă lemnoasă căzută la pământ și care putrezește sub privirile indiferente ale ocoalelor silvice și ministerului de resort.

Întrebat cum apreciază desfășurarea Serbării Câmpenești de pe Muntele Dobrin, dl. Alexandru Livescu a subliniat faptul că este cea mai reușită ediție, cu o participare fără precedent și o vreme blândă, dacă o comparăm cu temperaturile zilelor trecute. Este o zi pe care o respectăm și o vom sărbători și în anii viitori, iar meritele principale în asigurarea acestei atmosfere de mare și frumoasă sărbătoare o are și vicele primar, Alin Tomoș și directoarea Căminului cultural, dra Mariana Pleșa.

Trecând la proiectele de infrastructură, am reținut că se află în implementare prin Programul Anghel Saligny, un mare proiect ce are ca obiect asfaltarea a 10 km de drumuri, care deja în proporție de 75 la sută este realizat. La Măguri se fac șanțurile, la Muntele Rece urmează stratul doi de asfalt și trasarea marcajelor și a semnelor de circulație, proiectul are o valoare de două milioane de euro, lucrările se vor recepționa în luna septembrie.

Suntem aproape de terminarea implementării componentei 15 – PNRR, un proiect în valoare de 1.600.000 lei prin intermediul căruia vom dota scolile cu table inteligente, scanere, seroxuri, echipamente sportive și mobilier. Mai avem de adus mobilierul nou în toate cele trei unități de învățământ, încât noul an școlar să înceapă în condiții net superioare. Cineva din Inspectoratul Județean mi-a spus că nu sunt prea multe școli așa bine dotate nici în municipiul Cluj – Napoca, fapt ce m-a bucurat foarte mult gândindu-mă că acești copii care învață azi sunt viitorul ei ne vor asigura pensiile noastre viitoare, ca tot se vorbește mult despre pensii în zilele de azi.

Un alt proiect este al panourilor voltaice montate de 22 kw la Primăria Măguri Răcătău și alte panouri asemănătoare de 20 kw la școala din centrul comunei, pentru a diminua costurile cu energia electrică.

Cu GAL Napoca Porolisum am semnat finanțarea pentru un Centru de zi pentru copii comunei cu situație materială mai precară. Au și început lucrările la vechiul internat al școlii care v-a fi renovat și redat acestui scop. Aici vor fi cca 87 de copii care se vor bucura de diferite activități educative, tabere, excurii unde avem un asistent de proiect și un asistent social, finanțarea este europeană cu 2.800.000 lei.

Sigur avem proiecte depuse pentru 3,5 km pentru pistă de bicicletă asfaltată care leagă Muntele Rece de zona montană a satului Măguri Răcătău, dar așteptăm de multă vreme ghidurile pentru a le depune.

În luna iulie începem reabilitarea termică pentru reabilitarea termică a Căminului cultural din Muntele Rece care estimăm să se anvelopăm, să montăm panouri foto voltaice, mobilier nou și alte dotări”, ne-a declarat edilul.

Sigur, ne mărturisește cu un gust amărui dl. Alexandru Livescu, comuna noastră este a zecea pe țară ca întindere, cu 286 km pătrați și o rețea de drumuri de 152 km. cu un buget de 5.200.000 de lei.

În ciuda crizei bugetare, conducerea comunei se străduiește să găsească modalități pentru a sprijini comunitatea în creșterea confortului civic și de viață, având în vedere că potențialul turistic al zonei este destul de mare dacă luam în analiză obiectivele de mare interes cum sunt: Defileul Someșului Rece, Cheile Dumitresei, Platoul Dobrin, Molhașurile Căpățânei, câteva gospodării cu abilități gastronomice și cele 350 de locuri de cazare din pensiunile locale.

Dumitru VATAU

Articolul Muntele Dobrin, un imens amfiteatru al frumoaselor serbări închinate Sfinților Petru și Pavel serbări apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *