February 29, 2024

Direc┼úia de control din cadrul Ministerului Agriculturii ┼či Dezvolt─ârii Rurale (MADR) a constatat deficien┼úe ┼či nereguli ├«n activitatea managementului societ─â┼úii Casa Rom├ón─â de Comer┼ú Agroalimentar ÔÇ×UnireaÔÇŁ, ├«n urma controlului derulat ├«n perioada 13 decembrie 2023 ÔÇô 31 ianuarie 2024, iar printre acestea se num─âr─â facturi ne├«ncasate, ├«n valoare de aproximativ 53 de milioane de lei, sau comercializarea ├«ntr-o propor┼úie mai mare a produselor din import dec├ót a celor provenite de la produc─âtorii autohtoni.

Potrivit datelor furnizate de MADR, controlul a scos la iveală faptul că din suma totală de mărfuri facturată de Casa Unirea pe parcursul anului 2023, în valoare de aproximativ 79,6 milioane de lei, societatea a încasat aproximativ 26,6 milioane de lei până la data de 10 ianuarie 2024. Astfel, Casa Unirea înregistrează facturi neîncasate în valoare de aproximativ 53 de milioane de lei, rezultate din derularea contractelor cadru de furnizare de produse.

ÔÇ×Peste 95% din aceast─â sum─â reprezint─â sume aferente facturilor ne├«ncasate provenind de la 14 societ─â┼úi comerciale partenere (clien┼úi). Preciz─âm c─â din suma de 53 milioane de lei, aproximativ 45 milioane lei reprezint─â facturi ne├«ncasate de la 3 societ─â┼úi comerciale. Termenele scadente aferente facturilor emise de c─âtre societatea Casa Unirea ├«nregistreaz─â ┼či peste 100 de zile ├«nt├órziere, cea mai veche factur─â emis─â ┼či ne├«ncasat─â av├ónd scaden┼úa la data de 24.07.2023ÔÇŁ, se arat─â ├«n documentul transmis de Ministerul Agriculturii.

De asemenea, pe durata controlului, directorul general al societ─â┼úii Casa Unirea (Mariana Cotoi, n.r.) nu a putut prezenta documente privind ini┼úierea vreunui demers ├«n vederea calcul─ârii ┼či factur─ârii penalit─â┼úilor de ├«nt├órziere conform prevederilor contractuale. ├Än plus, ca urmare a solicit─ârilor echipei de control, directorul general al societ─â┼úii a comunicat faptul c─â au fost ini┼úiate demersuri pentru notificarea debitorilor, iar la data de 29.12.2023 au fost depuse ├«n banc─â instrumentele de plat─â ÔÇô bilete la ordin ┼či file CEC. ÔÇ×La data de 15.01.2024, instrumentele de plat─â (file CEC ┼či bilete la ordin) au fost ├«ns─â retrase de c─âtre directorul general al societ─â┼úii Casa Unirea, de┼či acesta se afla ├«n concediu de odihn─â ├«n perioada 03-19.01.2024. Prin acest demers a fost ├«mpiedicat─â recuperarea sumelor restante de la clien┼úii societ─â┼úii, directorul general ac┼úion├ónd ├«mpotriva intereselor societ─â┼úii Casa UnireaÔÇŁ, sus┼úin reprezentan┼úii MADR.

├Än ┼čedin┼úa comun─â a Adun─ârii Generale a Ac┼úionarilor (AGA) ┼či a Consiliului de Administra┼úie (CA) a societ─â┼úii Casa Unirea din data de 2 august 2023, reprezentantul AGA a aten┼úionat asupra riscului de ne├«ncasare a facturilor emise de Casa Unirea c─âtre unii clien┼úi, a propus sistarea livr─ârilor de marf─â c─âtre ace┼čtia ┼či constituirea de garan┼úii contra riscului de neplat─â.

Totodat─â, ├«n cadrul controlului desf─â┼čurat, directorul general al societ─â┼úii Casa Unirea nu a prezentat ├«nscrisuri care s─â demonstreze faptul c─â recomand─ârile AGA au fost materializate ├«n demersuri sau ac┼úiuni care s─â conduc─â la recuperarea crean┼úelor, diminuarea riscurilor de ne├«ncasare ┼či protejarea intereselor societ─â┼úii Casa Unirea.

ÔÇ×S-a constatat c─â produsele achizi┼úionate de Casa Unirea ┼či comercializate ulterior provin ├«n cea mai mare parte de la m─ârci consacrate la nivel interna┼úional, din produc┼úie UE sau non UE, iar cele achizi┼úionate de la fermieri sau produc─âtori rom├óni sunt ├«ntr-o propor┼úie nesemnificativ─â, fapt ce denot─â ├«ndep─ârtarea managementului de la obiectivul avut ├«n vedere de ac┼úionarul unic atunci c├ónd a fost creat─â aceast─â societate, acela de a facilita v├ónzarea m─ârfurilor agroalimentare produse ├«n fermele din Rom├óniaÔÇŁ, se arat─â ├«n raportul de control al MADR.

Potrivit sursei citate, un alt aspect relevant pentru activitatea directorului general reiese din derularea raporturilor comerciale ale societăţii cu unele dintre societăţile partenere. Astfel, s-a constatat un mod de lucru prin care fie clientul final îi indica de la început Casei Unirea furnizorul de la care să facă achiziţia, fie furnizorul îi transmitea Casei Unirea cine este clientul final al produselor intermediate.

├Än urma controlului s-a mai constatat c─â prin selec┼úia superficial─â a unor parteneri comerciali ai societ─â┼úii Casa Unirea ÔÇô firme care nu au raportat indicatori sau nu au prezentat garan┼úii care s─â sus┼úin─â un parteneriat sigur ÔÇô prin continuarea rela┼úiilor comerciale cu partenerii care ├«nregistrau facturi care aveau scaden┼úa dep─â┼čit─â, precum ┼či prin lipsa unor ac┼úiuni de somare a societ─â┼úilor cu privire la dep─â┼čirea termenele scadente sau de emitere a facturilor aferente penalit─â┼úilor, ÔÇ×directorul general nu ┼či-a respectat obliga┼úiile ce decurg din Contractul de mandatÔÇŁ.

Potrivit reglement─ârilor legale ├«n vigoare, Nota de control privind verificarea ┼či analizarea activit─â┼úii Societ─â┼úii Na┼úionale ÔÇ×Casa Rom├ón─â de Comer┼ú Agroalimentar UnireaÔÇŁ SA a fost transmis─â spre analiz─â institu┼úiilor abilitate pentru a stabili conform competen┼úelor dac─â ÔÇ×faptele prezentate ├«mbrac─â forma unor infrac┼úiuniÔÇŁ, precum ┼či organelor de control cu atribu┼úii ├«n analiza concluziilor cu impact fiscal.

Nota de control a fost transmis─â ┼či AGA, pentru a lua la cuno┼čtin┼ú─â despre constat─ârile ┼či concluziile rezultate ├«n urma verific─ârilor efectuate de c─âtre echipa de control, precum ┼či Consiliului de Administra┼úie, care ├«n ┼čedin┼úa din data de 7 februarie 2024, analiz├ónd activitatea directorului general, a dispus revocarea din func┼úie a acestuia ┼či numirea unei alte persoane ├«n func┼úia de director general, ├«n condi┼úiile legii. Este vorba de legumicultorul Ionu┼ú Radu, din jude┼úul Olt, care figura ca membru ├«n CA al Casei Unirea.

O echip─â de control din cadrul Direc┼úiei Generale Control, Antifraud─â ┼či Inspec┼úii (DGCAI) a realizat, ├«n perioada 13 decembrie 2023 ÔÇô 31 ianuarie 2024, verificarea ┼či analizarea activit─â┼úii Societ─â┼úii Na┼úionale ÔÇ×Casa Rom├ón─â de Comer┼ú Agroalimentar Unirea SAÔÇŁ, pentru perioada 2021-2023, pe baza documentelor puse la dispozi┼úie ┼či a informa┼úiilor furnizate de c─âtre reprezentan┼úii societ─â┼úii.

Pe data de 16 ianuarie, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anun┼úat c─â a trimis Corpul de Control al ministerului la Casa de Comer┼ú Agroalimentar Unirea, ├«n urma neregulilor semnalate de Consiliul de Administra┼úie referitoare la valorificarea unor produse de import prin aceast─â societate, nu doar din produc┼úia autohton─â, urm├ónd s─â ia ÔÇ×m─âsurile cele mai dureÔÇŁ dac─â vor fi g─âsite nereguli.

ÔÇ×Situa┼úia nu este una bun─â, informa┼úiile sunt corecte (privind valorificarea produselor de import n.r.). ├Än momentul de fa┼ú─â am trimis Corpul de Control la Casa Unirea. A┼čtept raportul ┼či bine├«n┼úeles c─â voi lua deciziile care se impun. Am fost solicitat at├ót de Consiliul de Administra┼úie c├ót ┼či de AGA (Adunarea General─â a Ac┼úionarilor) s─â transmit Corpul de Control c─âtre Casa Unirea. Dup─â finalizarea acestui control vi-l voi pune la dispozi┼úieÔÇŁ, a declarat atunci Florin Barbu.

Casa Rom├ón─â de Comer┼ú Agroalimentar Unirea SA este o societate na┼úional─â ├«nfiin┼úat─â ├«n 2018, ├«n primul mandat al ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu scopul de a valorifica produc┼úia agricol─â na┼úional─â. Obiectivul acesteia era de a deschide un lan┼ú de 60 de magazine cu produse rom├óne┼čti provenite de la mici produc─âtori. Doar dou─â magazine au fost deschise, unul ├«n Bucure┼čti ┼či altul ├«n Sibiu, p├ón─â c├ónd proiectul a fost sistat, respectiv ├«n noiembrie 2019, ├«n mandatul ministrului Adrian Oros.

Activitatea societăţii a fost reluată în luna octombrie 2022, în al doilea mandat al lui Petre Daea, după trei ani de întrerupere, odată cu semnarea unui prim contract cu producătorii agricoli pentru 100 de tone de legume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *