May 21, 2024

Cele mai mari muzee din Cluj-Napoca nu vor participa anul acesta la evenimentul ÔÇ×Noaptea MuzeelorÔÇŁ ca o form─â de protest fa╚Ť─â de condi╚Ťiile de salarizare actuale.

ÔÇ×Dragi prieteni ╚Öi vizitatori ai MNIT(Muzeul Na╚Ťional de Istorie a Transilvaniei) ╚Öi Muzeului Farmaciei, Pe 18 mai ar fi trebuit s─â ne bucur─âm de mult a╚Öteptatul eveniment, Noaptea Muzeelor. Din solidaritate fa╚Ť─â de protestul organizat s├ómb─ât─â, 18 mai a.c., la Bucure╚Öti, de c─âtre Federa╚Ťia Na╚Ťional─â a Sindicatelor din Cultur─â ╚Öi Pres─â CULTURMEDIA (din care face parte ╚Öi Sindicatul Angaja╚Ťilor din MNIT), am luat decizia s─â nu mai organiz─âm edi╚Ťia din acest an. V─â mul╚Ťumim pentru ├«n╚Ťelegere! ÔÇ×Federa╚Ťia Na╚Ťional─â a Sindicatelor din Cultur─â ╚Öi Pres─â Culturmedia anun╚Ť─â c─â membrii s─âi nu vor participa la evenimentul Noaptea European─â a Muzeelor, ├«n semn de protest ├«mpotriva TERGIVES─éRII m─âsurilor promise. Acestea urmau s─â repun─â angaja╚Ťii muzeelor ╚Öi bibliotecilor ├«n r├óndul salaria╚Ťilor respecta╚Ťi de c─âtre autorit─â╚Ťile statului ÔÇô promisiune neonorat─â. Ca atare, Federa╚Ťia ├«ndeamn─â la solidaritate, invit├ónd to╚Ťi lucr─âtorii muzeelor ╚Öi bibliotecilor s─â se al─âture ╚Öi s─â participe la protestul organizat pe data de 18 mai, ora 17.00, ├«n Pia╚Ťa VictorieiÔÇŁ, au anun╚Ťat reprezentan╚Ťii Muzeului Na╚Ťional de Istorie a Transilvaniei.

Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor S─âl─âgean a anun╚Ťat c─â nici institu╚Ťia pe care conduce nu va participa la ÔÇ×Noaptea MuzeelorÔÇŁ.

ÔÇ×Nu particip─âm pentru c─â salaria╚Ťii nu mai doresc s─â participe voluntare la acest eveniment ├«n condi╚Ťiile de salarizare actualeÔÇŁ, a spus Tudor S─âl─âgean.

ÔÇ×Av├ónd ├«n vedere faptul c─â promisiunile privind egalizarea ├«n plat─â a func╚Ťiilor similare din sistemul muzeelor ╚Öi bibliotecilor publice cu cele din ├«nv─â╚Ť─âm├ónt ╚Öi institu╚Ťiile de spectacol din sectorul de activitate cultur─â NU s-a materializat, de asemenea, nici majorarea cu salariilor promis─â ├«nc─â din luna martie a.c., salaria╚Ťii MUZEULUI ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI se solidarizeaz─â cu sindicatele din Federa╚Ťia CulturMedia, refuz├ónd s─â efectueze ore suplimentare ├«n afara programului obi╚Önuit de lucru ├«n data de 18 mai 2024, cu prilejul evenimentului Noaptea MuzeelorÔÇŁ, au transmis salaria╚Ťii Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

La evenimentul din 18 mai nu va participa nici Muzeul de Art─â din Cluj-Napoca.

Sindicatele din domeniul protec┼úiei patrimoniului cultural asociate ├«n cadrul Federa┼úiei Na┼úionale a Sindicatelor din Cultur─â ┼či Mass-Media ÔÇ×CulturMediaÔÇŁ ÔÇô CNS Cartel Alfa au anun┼úat c─â vor protesta pe 18 mai, de Ziua Interna┼úional─â a Muzeelor, ├«n fa┼úa Guvernului, acuz├ónd subfinan┼úarea ├«n domeniu. Acestea acuz─â ÔÇ×degradarea continu─â a mediului de munc─âÔÇŁ ├«n institu┼úiile cu rol ├«n gestionarea patrimoniului cultural na┼úional, ÔÇ×tratament discriminatoriuÔÇŁ ├«ntre institu┼úiile de spectacol ┼či muzee ┼či biblioteci, ÔÇ×umilin┼úe ┼či ignorareÔÇŁ a profesiilor legate de protejarea patrimoniului cultural na┼úional, ÔÇ×politici culturale ┼či salariale inadecvateÔÇŁ, ÔÇ×mizerie la care sunt condamna┼úiÔÇŁ lucr─âtorii din domeniu, ├«n ciuda complexit─â┼úii preg─âtirii profesionale ┼či a dificult─â┼úii profesiilor specifice domeniului, ÔÇ×condamnarea la extinc┼úie prematur─âÔÇŁ a speciali┼čtilor din domeniu, ce ies din sistem cu ÔÇ×pensii de mizerieÔÇŁ, ÔÇ×depopularea ┼či deprofesionalizarea dramatic─âÔÇŁ a domeniului.

C.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *