April 25, 2024

Deputata USR de Cluj, Oana Murariu vrea ca persoanele condamnate în prima instanță la cel puțin 3 ani de închisoare să primească automat interdicția de a părăsi România de la momentul rămânerii în pronunțare a instanței de apel până la pronunțarea deciziei. În acest sens, parlamentarul clujean a inițiat un proiect de lege pe care l-a depus în Parlament săptămâna trecută iar dacă va fi adoptat, instanțele vor avea la îndemână în aceste situații un nou instrument extrem de eficient care să le permită să asigure înfăpuirea actului de Justiție.

„În contextul în care multe persoane, inclusiv persoane publice, printre care oameni politici, au căutat în ultimii ani să evite executarea pedepselor cu închisoarea fugind din țară, proiectul de lege își propune să limiteze apariția pe viitor a astfel de situații. Este necesar să punem noi bariere care să reducă numărul celor care fug din țară pentru a scăpa de executarea pedepselor. Instanțele vor avea la îndemână în aceste situații un nou instrument extrem de eficient care să le permită să asigure înfăpuirea actului de Justiție. Este mult mai simplu să limităm posibilitatea fugii din țară, decât să depunem ulterior demersuri pentru a îi găsi și a-i aduce în țară, printr-un proces birocratic de multe ori foarte complex și de durată.” subliniază deputata Oana Murariu, președinte al organizației județene Cluj a USR.

Conform proiectului de lege, alături de interdicția de ieșire din țară, instanța de apel va trebui conform noului proiect de lege să aplice și măsurile de monitorizare electronică prevăzute în cadrul normativ. În acest fel, va exista un control mai clar asupra localizării persoanei judecate și vor dispărea situații precum cea a fostului primar din Baia Mare, care a fugit recent din țară, chiar înaintea condamnării definitive.

„Este clar că ceva trebuie să se schimbe și că actualele prevederi legislative trebuie îmbunătățite. Am avut caz după caz, în special de oameni potenți financiar, care au ales să lase totul în urmă numai pentru a nu plăti pentru faptele lor. Nu putem asista impasibili și să ne uităm cum unii sunt prinși, alții nu, unii sunt extrădați în România, alții găsesc tertipuri și portițe legale în țările gazdă pentru a nu fi extrădați. Înfăptuirea Justiției trebuie să se facă într-un stat de drept nu doar câteodată, ci mereu.” adaugă deputata USR Oana Murariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *