May 1, 2025

Comisia Europeană a decis ca, de la 1 septembrie 2024, aeroporturile europene care au eliminat de la controlul de securitate limita de lichide din bagajul de mână să o reintroducă. Executivul european arată cu degetul către problemele tehnice temporare identificate la nivelul celui mai recent și mai performant model de scaner cu raze X care se află în dotarea mai multor aeroporturi din Uniunea Europeană. Decizia îi afectează și pe călătorii de pe Aeroportul ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca care se obișnuiseră în ultima perioadă să nu mai aibă grija lichidelor pe care le transportă în bagajul de mână.

 

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj informează că începând cu data de 1 septembrie 2024, ca urmare a Deciziei Comisiei Europene, vor fi impuse restricții temporare privind limitarea volumului recipientelor pentru lichide, aerosoli și geluri la 100 ml transportate în bagajele de mână.

Recipientele pentru lichide, aerosoli și geluri de maxim 100ml NU trebuie să fie introduse în pungă de plastic transparentă resigilabilă, cu capacitatea de maxim 1 litru.

Aceste restricții vin ca urmare a Deciziei Comisiei Europene 2024/2109 respectiv a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2024/2108 al Comisiei de modificare a Regulamentului (UE) 2015/1998 și se aplică tuturor aeroporturilor din UE care folosesc echipamente de detecție a explozibililor în bagajele de mână (EDSCB) standard C3.

Impunerea acestor restricții temporare este determinată de necesitatea revizuirii unor configurații tehnice la echipamentele de securitate standard C3 în vederea îmbunătățirii performanțelor acestora.

La controlul de securitate, pasagerii NU vor fi nevoiți să scoată din bagajul de mână computere portabile și alte aparate electronice de mari dimensiuni”, a transmis Aeroportul Internațional „Avram Iancu”.

Deoarece aeroportul clujean a achiziționat un aparat cu sisteme de detecție a explozibililor în bagajele de mână (EDSCB) de standard C3, încă din 2021 pasagerii puteau pune în bagajul de mână suc, apă, produse cosmetice și alte articole din categoria LAG (lichide, aerosoli, geluri) fără limita de 100ml per recipient și fără a mai fi nevoiți să le separe de restul bunurilor înaintea verificării.

Acum, Comisia Europeană dă timpul înapoi și cere tuturor aeroporturilor care au aceste dispozitive să revină la cerințele anterioare. Pasagerii sunt nevoiți din nou să aibă în bagajele de mână doar lichide/aerosoli/geluri în recipiente individuale de maximum 100 de ml, împachetate în pungă transparentă de 1l și să le scoată din valiză pentru a fi inspectate la punctele de control.

Rămân exceptate de la regula de 100 de ml produsele pentru bebeluși, medicamentele și produsele pentru diete speciale.

Oficialii de la Bruxelles susțin că revenirea la restricțiile anterioare e una temporară. Totuși, motivarea luării deciziei „pe baza unor informații care indică faptul că performanța echipamentelor (EDSCB) nu corespundea standardului pentru care au fost aprobate”, lasă loc interpretărilor că, de fapt, noile reguli ar putea fi de durată.

Echipamentele de inspecție cu raze X folosesc tomografia computerizată (CT) pentru a examina conținutul bagajelor din orice unghi și pentru a genera imagini 3D foarte precise și detaliate, permițând operatorilor să ia decizii cât mai exacte privind conținutul bagajelor. Un avantaj important este faptul că dispozitivele electronice și lichidele pot rămâne în bagajele de mână pentru screening, rezultând un proces mai simplu, mai rapid și o experiență mult îmbunătățită și mai confortabilă a pasagerilor.

„Noua tehnologie din punctele de control asigură un nivel foarte ridicat de detecție a amenințărilor, capacitate avansată de procesare și gestionare automată integrată a tăvilor. Timpii de așteptare reduși simplifică fluxul de procesare a bagajelor și a pasagerilor”, a precizat Nicolae Fechete, Director de Securitate al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj în iunie 2021 când au instalate echipamentele.

Iată însă că cei de la Comisia Europeană nu mai consideră dispozitivele EDSCB suficient de precise încât să confere siguranță și a dispus să se revină la controlul manual al bagajelor. Asta înseamnă o cale mai lungă pentru pasageri de a trece prin controlul de securitate și disconfortul de a împacheta separat lichidele și de a le scoate din bagaj la momentul inspecției.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *