June 20, 2024
Norvegia va recunoa┼čte oficial Palestina ca stat independent la 28 mai, a anun┼úat miercuri premierul norvegian Jonas Gahr Store, confirm├ónd informa┼úiile ap─ârute ├«n cursul dimine┼úii ├«n mass-media, transmit agen┼úiile interna┼úionale de pres─â.
Israelul ┼či-a rechemat ambasadorii din Irlanda ┼či Norvegia, anun┼ú─â AFP.

ÔÇ×Trebuie s─â men┼úinem vie singura alternativ─â care ofer─â o solu┼úie politic─â pentru israelieni ┼či palestinieni deopotriv─â: dou─â state tr─âind unul l├óng─â cel─âlalt, ├«n pace ┼či securitateÔÇŁ, a declarat Gahr Store, citat de Reuters.

ÔÇ×Recunoa┼čterea Palestinei este o modalitate de a sprijini for┼úele moderate care au pierdut teren ├«n acest conflict prelungit ┼či brutal. Totodat─â, trimite un mesaj puternic altor ┼ú─âri s─â urmeze exemplul Norvegiei ┼či al unui num─âr de alte state europene ┼či s─â recunoasc─â statul palestinianÔÇŁ, a ad─âugat ┼čeful executivului norvegian. El a apreciat totodat─â c─â o astfel de m─âsur─â va face ├«n cele din urm─â posibil─â reluarea procesului pentru a se ajunge la solu┼úia a dou─â state ┼či s─â-i imprime un nou impuls.

Conflictul ├«n desf─â┼čurare din Gaza a transmis foarte clar c─â ob┼úinerea p─âcii ┼či stabilit─â┼úii trebuie s─â porneasc─â de la solu┼úionarea chestiunii palestiniene, a mai spus premierul norvegian, apreciind c─â scopul este de a ob┼úine un stat palestinian care este coerent din punct de vedere politic ┼či care deriv─â din Autoritatea Palestinian─â.

ÔÇ×Credem c─â solu┼úia a dou─â state este chiar ├«n interesul IsraeluluiÔÇŁ, a mai declarat premierul norvegian.

┼×i alte ┼ú─âri europene ar urma s─â ia o ini┼úiativ─â similar─â, aminte┼čte AFP.

Premierul spaniol Pedro Sanchez urmeaz─â s─â anun┼úe miercuri diminea┼ú─â data recunoa┼čterii de c─âtre Madrid a unui stat palestinian, iar guvernul irlandez a convocat o conferin┼ú─â de pres─â la ora 07:00 GMT pentru a-┼či face cunoscut─â decizia, potrivit presei locale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *